A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

10 éves a Duda Éva Társulat – jubileumi előadás a Trafóban

2019. november 4., 17:28

A Duda Éva Társulat idén ősszel ünnepli tizedik jubileumi évfordulóját. A táncegyüttes ez idő alatt alkalmi projekt alapú közösségből állandó bázisú, nagy repertoárral rendelkező, országos és nemzetközi társulattá vált, több mint tíz díjjal a háta mögött. A jubileumra készült Wonderland című előadásukat november 4-én és 5-én mutatják be Budapesten, a Trafó Kortárs Művészetek Házában.

10 év alatt 15 különböző ország megközelítőleg 50 ezer nézője szerezhetett élményt a Duda Éva Társulat különféle eseményein, közel ezer diák vett részt a beavató színházi programjaikon, nemzetközi előadókat és alkotókat invitáló kurzusaikon is több száz táncművész tanult.
Mi volt a 10 legmeghatározóbb mérföldkő az együttes életében?
1. A LUNATIKA című előadás bemutatója a Mu Színházban 2009. november 13-án, melyet röviddel a premier után Lábán Rudolf-díjjal értékelt a szakmai zsűri.
2. Az első 24 órás Tánc Világnapi Maraton megszervezése, 2010. április 29-én, egy teljes napon át a kortárs táncélet képviselői adtak elő részleteket darabjaikból. Később a program éveken át futott az akkori Merlin Színház és a Közép Európa Táncszínház együttműködésével.
3. Első külföldi megjelenésre a Párizsi Magyar Intézetben került sor, ahol részleteket láthattak a nézők az OVERDOSE című előadásból. Számos nemzetközi út követte ezt: a társulat fesztiválokon és vendégjátékokon vett részt.
4. Az együtteshez elsőként meghívott külföldi vendégkoreográfus a francia Lionel Hoche volt, aki különleges szürreális képekre épülő előadást készített a csapat számára. Őt további öt nemzetközi alkotó követte, köztük vietnami, belga, szlovén, libanoni és spanyol.
5. 2012 őszén költözött be és alakított ki állandó bázist a Társulat a Jurányi Inkubátorházban; ekkor nyílt meg a Movein Stúdió, elindultak az állandó táncórák, és rövidesen az első fotókiállítás is teret kapott.
6. Hazánkban először a kortárstánc és a cirkusz fúziójára épülő előadást hozott létre a társulat VIRTUS címmel 2013 tavaszán, mely azóta is az együttes legismertebb, közkedvelt előadása.
7. Először dolgoznak színésszel – Sarkadi Imre: Oszlopos Simeon című drámájából készült SIMEON főszerepét Rétfalvi Tamás, a Radnóti Színház művésze alakította 2014-ben.
8. 2015-ben, a Tavaszi Fesztivál keretében jött létre a LEAR című előadás, melynek főszereplője Duda Éva volt, az első, aki Magyarországon nőként formálta meg a király szerepét.
9. Hat éve indították útjára a Beavató Színházi Bérletüket, ami a középiskolás diákok számára létrehozott színházi nevelési program, mely több műfajban – tánc-színház-slam poetry-film – kínál közös alkotási lehetőséget a diákok számára.
10. A társulat első összművészeti előadása, egyben első koprodukciója a Budapesti Operettszínházzal, a világhírű mexikói festőművésznő, FRIDA Kahlo életéről, amelyet 2017.03.03-án mutattak be az Átriumban.

Az új évad még számos meglepetést tartogat, hiszen újra látható lesz a társulat emblematikus LUNATIKA című darabja a MU Színházban, valamint továbbra is repertoáron marad a VIRTUS tánc-cirkuszi előadás a Nemzeti Táncszínházban, az UTÓPIA a Trafóban, és a FRIDA, a  festőnő életéről készült előadás élőzenével, a megszokott helyszínen, az Átriumban. A társulat állandó fotókiállítása a Jurányi házban nyílt meg, Dömölky Dániel Junior Príma Díjas fotográfus az elmúlt 10 év meghatározó pillanataiból készített képeiből.

WONDERLAND

A 10 éves születésnapi bemutató WONDERLAND címmel a Trafó Kortárs Művészetek Házában: 2019. november 4-5.

Facebook-esemény

Fotók: Csányi Kriszta

Nézz szembe a dinoszauruszoddal – Szeder klipsorozata megmutatja, hogyan
máj. 27., 18:43
Felforgatta Székesfehérvárt a Blahalouisiana
máj. 25., 13:27