A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

2015, Valentin-nap: Mindenki lehet szerelmes

2015. február 14., 11:49

Valentin-napi meglepetés magyar zenészektől: “Szerelmes vagyok minden férfiba”, “Szabó Klára”, és “Sorry (Dancing boy)”. Több rádióban és az interneten debütálnak ma az újragondolt szerelmes számok.

Mindenki lehet szerelmes” mottóval újragondolt számokkal lepték meg a rajongóikat magyar zenészek Valentin-nap alkalmából, így idén először Valentin-napon több rádió játszik meleg es leszbikus párokra áthangszerelt dalokat is.

A The Biebers – amiben Puskás Peti énekel -, a Pa-Dö-Dő, a Kistehén zenekar és Szász Veronika énekesnő úgy döntöttek, hogy átírják egy-egy szerelmes számukat, hogy azok a nők is megtalálhassák a szerelem ünnepéhez illő számot, akiknek nőért dobban a szívük, és azok a férfiak is, akik férfit szeretnek. Így születtek a “Szerelmes vagyok minden férfiba”, a “Szabó Klára” és a “Sorry (Dancing boy)” című újragondolt dalok, de népdal feldolgozás is készült, melyek Valentin-napon debütálnak több rádióban, a zenészek YouTube csatornáján, és néhány napon belül a Spotify-on is. A zenészek ezzel a gesztussal is azért szeretnének tenni most, hogy egymást csak a tettek alapján ítéljék meg az emberek, tekintet nélkül nemre, nemi identitásra, szexuális orientációra, vagy éppen vallási meggyőződésre vagy származásra, tekintet nélkül bármi másra.

A The Biebers úgy látja, hogy nem is tehet mást, mint hogy kiálljon a nyitottság mellett, amellett, hogy mindenkit csak a tettei alapján szabad megítélni, tekintet nélkül bármi másra.

“Nekünk az egyenjogúság jutott lázadásul. Szerintem fontos, hogy a zenekarok ne csak klasszikus pop témákat érintsenek, hanem társadalmi problémákra is reagáljanak. Kutyakötelességünk ezt megtenni”

– nyilatkoztak a zenekar tagjai arról, hogy miért írják át a Sorry című egyik népszerű szerelmes számukat Sorry (Dancing boy)-ra. Az átdolgozott változatra a rajongóknak jövő hétig még várniuk kell.

A Pa-Dö-Dő is úgy gondolja, hogy az ismertségük felelősség is, szeretnék, ha zenéjükön keresztül is még többekhez jutna el üzenetük az egymásra és a világra való nyitottságról:

“Mindenki szeret szabadon élni. Ezért fontos nyitottnak lenni és minden hasonló kezdeményezést támogatni kell. Szerintünk ez azoknak is a feladata, akikre egy kicsit jobban odafigyelnek. Mi talán népszerűek, de legalábbis ismertek vagyunk, és reméljük, hogy az emberek figyelnek majd arra, amit mondunk”

– mondta a Pa-Dö-Dő arról, hogy miért csatlakoztak ők is ehhez az akcióhoz, és keresztelték át Szabó Jánost Szabó Klárára.

A zenészek kiválasztották az egyik népszerű szerelmes dalukat, megváltoztatták a dal címzettjét, majd újra felénekelték a számot. Így idén Valentin-napkor minden pár megtalálhatja a hozzájuk igazán illő dalt.

Több rádió úgy döntött, hogy Valentin-napi repertoárjuk részévé teszi a számokat. Az ötlet a mára már több mint 800 tagot számláló Nyitottak vagyunk kezdeményezéshez csatlakozott DDB Reklámügynökségtől származik, ők így szeretnének arra inspirálni másokat is, hogy mindenkit csak tetteik és teljesítményük alapján ítéljenek meg, tekintet nélkül bármi másra.

“Nem tudom, hogy nyitott vagyok-e. Vannak helyzetek, amikor egyáltalán nem vagyok az, máskor pedig igen. Azt mondanám, hogy próbálok nyitott lenni. De a szabadság számomra egy alapállapot, egy nagyon fontos lételeme az életemnek. Jó lenne, ha mindenkinek jutna belőle”

– osztotta meg saját élményeit a nyitottságról, és arról, hogy miért írta írta át a “Szerelmes vagyok minden nőbe” számukat “Szerelmes vagyok minden férfibe” címűre Kollár-Klemencz László, a Kistehén zenekar énekese, dalszerző szövegírója.

Szász Veronika énekesnő szerint egész egyszerűen csak egyszerűbb úgy élni, ha nyitottan állunk egymáshoz és a világhoz, és nem hallgatunk az előítéletekre.

“Én azért vagyok nyitott, mert nehezemre esne nem nyitottnak lenni. Szerintem ez sokkal könnyebb. Ha nem vagy nyitott, akkor folyton ítéletet kell alkotnod. És egy helyes ítéletalkotáshoz, annyi tapasztalatra van szükség, amivel egyszerűen szinte senki nem rendelkezik. Úgyhogy én azért gondolkodom nyitottan, mert ez sokkal könnyebb”

– vélekedett az újragondolt népdal eléneklése után.

“Egy évvel ezelőtt csatlakoztunk a Nyitottak vagyunk kezdeményezéshez és azóta ötletelünk azon, hogy hogyan tehetnénk a közös célokért. Igazi szerelemprojekt ez nekünk, hisz a munkánkkal rengeteg embert inspirálhatunk arra, hogy merjenek nyitottnak lenni. Mi már a gyakorlatból tudjuk, hogy mennyivel izgalmasabb így dolgozni, így élni”

– beszélt az akció hátteréről Tordai Péter, a DDB Reklámügynökség kreatívigazgatója.

“Örömmel tölt el bennünket, hogy a Nyitottak vagyunk kezdeményezés már több mint 800 céget, közösséget, és az ő mindennapi munkájukon, vagy a mostanihoz hasonló különleges akcióikon keresztül még több embert inspirált arra, hogy legyünk nyitottak egymásra és a világra. Boldog Valentin-napot kívánunk tényleg mindenkinek!”

– üdvözölték az akciót a Nyitottak vagyunk kezdeményezés alapítói, a Google, az espell és a Prezi képviselői.

A “Mindenki lehet szerelmes” mottó jegyében átdolgozott dalokat az akciókhoz csatlakozott rádiók műsorában, a Nyitottak vagyunk kezdeményezés honlapján és YouTube csatornáján, a zenészek YouTube csatornáján, és jövő héttől a Spotify-on lehet meghallgatni.