A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

A Daft Punk-tag Thomas Bangalter új szólófelvételei filmekhez, köztük egy negyedórás techno

2018. október 28., 8:17

Az önálló felvételt utoljára 2013-ban kiadó francia Daft Punk duó tagjai a 2016-os The Weeknd-kollaborációik (Starboy, I Feel It Coming) és a Parcels 2017-es Overnight slágerén végzett munkájuk óta főleg külön dolgoznak: Guy-Manuel de Homem-Christo a Rest című Charlotte Gainsbourg-lemezen és The Weeknd idei My Dear Melancholy EP-jén egy-egy számban, míg Thomas Bangalter a legutóbbi Arcade Fire-album négy dalában volt társproducer (Everything Now, Signs Of Life, Electric Blue, Put Your Money On Me) – és most két új szólófelvételt is hallhatunk tőle.

A robotsisakos duó magasabbik és fiatalabbik tagját, az 1975-ös születésű Bangaltert a filmes munkái (az Electroma című 2006-os Daft Punk-mozifilmmel kezdett rendező-operatőri karrierje mellett Gaspar Noénak írt filmzenéi vagy Mr. Oizo, azaz Quentin Dupieux 2015-ös Réalitéjében való szereplése) és Élodie Bouchez francia színésznővel kötött házassága révén többször láthattuk maszk nélkül – és ezúttal is filmekhez készült számokat kaptunk tőle. A Visszafordíthatatlan és az Enter The Void aláfestő zenéi után tizenvalahány évvel idén ismét egy Gaspar Noé-rendezéshez, az LSD-s sangriától bódult tánctársulatról szóló Climax tripfilmhez írt egy Sangria című számot (ez múlt hónapban jelent meg a filmzenelemezen), de a napokban egy másik új szólófelvétele is elérhetővé vált digitális formátumban: a szintén párhuzamos zenész és filmes karriert folytató Siegfried Debrebant (SIG) tavalyi nagyjátékfilmjének, a Riga (Take 1) című lett-francia koprodukciónak a rendező által jegyzett dzsesszes és elektronikus dupla soundtrack albumán ugyan csak némi beats & loops közreműködése volt, ám az idei rigai és párizsi filmbemutatóhoz 500 példányban megjelent vinyl kiadványnak volt egy bónuszlemeze is egy negyedórás technoszámmal, a Riga (Take 5) című Thomas Bangalter-kompozícióval.

A ritkaságra október közepén a Daft Punk egykori menedzsere, az Ed Banger-kiadófőnök Pedro Winter (DJ-nevén Busy P) hívta fel a nagyközönség figyelmét egy Instagram-videóval. . .

. . .és a héten a teljes szám is elérhetővé vált digitális formában:

a teljes Riga (Take 1) filmzenealbum, a SIG-kompozíciók után Bangalter bónuszfelvétele 1:16:35-től:

a Riga (Take 1) mozielőzetese:

.
Sangria című másik friss Thomas Bangalter-kompozíció a Gaspar Noé-féle Climax szeptemberben megjelent filmzenealbumáról. . .

. . . melyen hallható Bangalter egy másik száma is, a What To Do, mely már 1995-ös Trax On Da Rocks című szólólemezén is szerepelt:

a Climax mozielőzetese:

.
a Daft Punk’s Electroma film 2006-ból, a duó rendezésében, Thomas Bangalter operatőri munkájával:

Bangalter rendezőként és operatőrként forgatott 2011-es reklámfilmje feleségével, Élodie Bouchez-vel a Co nevű amerikai divatcég 2012-es tavaszi-nyári kollekciójához, hetvenes-nyolcvanas évekbeli szürrealista, horror és sci-fi filmek (és persze főként Stanley Kubrick) ihletésében, aláfestő zeneként Henry Purcell angol barokk komponista 1691-es Arthur király című drámai zeneművének egy részletével, a Hideg Szellemének áriájával:

Thomas Bangalter jelenete Jon Hederrel Quentin Dupieux (Mr. Oizo) 2015-ös Réalité című mozifilmjében:

Morrissey: Rebels Without Applause – a Bonfire Of Teenagers albumról, Red Hot Chili Peppers-zenészekkel
nov. 26., 6:30
Romy & Fred again..: Strong – a szólópályára tért The xx-frontlány újabb dala a DJ-producerrel
nov. 15., 6:08
Fever Ray: Carbon Dioxide – újabb dal az öt év után érkező új Radical Romantics albumról
nov. 10., 17:23
dEUS: Must Have Been New – a tíz év után érkező új How To Replace It albumról
nov. 9., 8:13