A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

A Hives az ABBA egykori vezérével – a Kör filmváltozatának betétdala

2015. február 26., 11:19

A svéd tiniboszorkányokról szóló regénysorozat, az Engelsfors-trilógia (a Kör, Tűz, Kulcs) a mozikban is megkezdte hódító útját a múlt héten bemutatott első résszel. A Cirkeln filmváltozatának producere és zeneszerzője az ABBA-alapító Benny Andersson, aki egy betétdalt a Hives együttestől is rendelt – és elő is adta azt együtt a fagerstai rockerekkel (akik közül az énekes még egy Johnny Cash-klasszikust is feldolgozott).

A könyvsorozat két szerzője, Sara Bergmark Elfgren és Mats Strandberg közül az utóbbi ugyanabban a svéd kisvárosban nőtt fel, mint a Hives-tagok, és a regény helyszínéül szolgáló Engelsfors nevű fiktív városkát konkrétan Fagerstáról mintázták – így igazán adta magát, hogy a Cirkeln (magyar kiadásban: a Kör) filmváltozatához Benny Andersson aláfestő zenéje és a csajtémához igazodva női előadóktól (Savages, Kate Bush, Daughter, Fever Ray stb.) válogatott számok mellé Howlin’ Pelle Almqvist együttesétől rendeljenek egy eredeti filmbetétdalt. A kicsit country beütésű, sőt verzéiben még a Red Right Hand című Nick Cave-klasszikusra is kacsintó Blood Red Moon premierjét egy norvég-svéd tévéműsorban, a Skavlanban tartották, ahol alkalmi sztárvendégként az 1982-ben feloszlott ABBA együttes egykori vezére, a 68 éves Benny Andersson is csatlakozott billentyűsként a Hives tagságához (melyben az – állítólag – egészségügyi problémák miatt hiányzó Dr. Matt Destruction basszusgitáros helyén egy ideje már a Randy nevű svéd punk-rock együttesből átigazolt Johan Gustafsson penget Dr. Johan Destructafsson művésznéven).

The Hives feat. Benny Andersson: Blood Red Moon

a Hives-dal e héten megjelent iTunes-kislemezverziója:

a film mozielőzetese:

a Cirkeln stábja a Berlini Filmfesztiválon tartott premier napján, középen Levan Akin rendezővel:

cirkeln-berlinale

Benny Andersson a mountain bike-versenyző Calle Friberg és a Hives-dobos Chris Dangerous társaságában a tévéfellépés napján:

hives-benny-chris

a Hives többi zenésze a film svédországi premierjén…

hives-cirkelnprem

….és a fehér inget viselő regényíróval, Mats Strandberggel:

hives-mats

.
ráadásként Howlin’ Pelle Almqvist másik februári tévészereplése a Pluras kök című svéd műsor isztambuli adásában, ahol Johnny Cash örökzöld I Walk The Line-ját énekli…

… és egy még kiadatlan új Hives-szám Two Kinds Of Trouble címmel egy szeptemberi stockholmi koncertről:

hives14

Sun Kil Moon: The Johnny Cash Trail – Neil Young-hangulatú dal Mark Kozelek közelgő új albumáról
jún. 3., 0:32
Terrace Martin feat. Denzel Curry, Kamasi Washington, G Perico & Daylyt: Pig Feet
jún. 1., 23:59
Ben Gibbard: Proxima B / Filler – kislemez a B-oldalon egy Minor Threat-feldolgozással
jún. 1., 18:21
SoKo: Blasphémie + Hurt Me With Your Ego – újabb dalok a francia énekesnő új albumáról
máj. 31., 16:12