A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

Open Air Rádió – A VOLTSoundSziget.

Arcade Fire: Baby Mine + Iko Iko – átiratok a Dumbo betétdalából és egy New Orleans-i sztenderdből

2019. március 11., 14:48

A Dumbo című 1941-es Walt Disney-rajzfilm Betty Noyes által énekelt Baby Mine című betétdalából a Tim Burton-féle 2019-es élőszereplős adaptációhoz nemcsak a norvég énekesnő Aurora készített feldolgozást, de a kanadai Arcade Fire is: a mozikba március legvégén kerülő film múlt heti előzetesében hallható félperces részlet után most itt a teljes szám is. A zenekar házaspárját, Win Butlert és Régine Chassagne-t közben egy másik feldolgozással, az Iko Iko című ötvenes évekbeli New Orleans-i rhythm & blues klasszikusnak a friss átiratával is hallhatjuk.

Az Arcade Fire a 2017-es Everything Now album, illetve annak kislemez- és klipsorozata (Everything NowCreature ComfortSigns Of LifeElectric BluePut Your Money On Me, We Don’t Deserve Love, Chemistry) után most ezt az új felvételt Butlerék igazi családi vállalkozásaként készítette el: az 1941-es rajzfilmben a Butler testvérpár nagypapája, a néhai Alvino Rey (1908–2004) által híressé tett Sonovox nevű talk box-előfutár effekthangszer is hallható volt, és most a Baby Mine betétdal feldolgozását is azzal zárták, míg a nagyapa régi gitárjait előszedő Win mellett öccse, Will Butler thereminen játszott, a mamájuk (Alvino Rey lánya, Liza Butler) hárfázott, Régine pedig az éneklés mellett dobolt is, sőt még a házaspár ötéves kisfia is besegített triangulumon.

az Arcade Fire-felvétel egy részlete a Dumbo múlt heti mozielőzetesében:

.
az Arcade Fire házaspárjának másik friss feldolgozása, a Iko Iko című New Orleans-i sztenderd haiti kreol betétekkel spékelt Iko Kreyòl átirata, melyet a Haitiból való Lakou Mizik kollektíva és két New Orleans-i együttes, a 79rs Gang és a Preservation Hall Jazz Band tagjaival közösen rögzítettek. . .

. . . de Win Butler készített belőle egy külön remixet is DJ Windows 98 lemezlovas-művésznevén:

a dal 1953-as eredetije James Crawfordtól, még Jock-A-Mo címmel Sugar Boy & His Cane Cutters név alatt:

.
az Arcade Fire legutóbbi videója, a Chemistry 2018 júniusából, a zenekar történetének legrosszabb számához méltóan béna klip:

Leonard Cohen: The Goal – a sztárparádés Thanks For The Dance című posztumusz albumról
Sze. 20., 15:57
Georgia: Never Let You Go – az angol producer-énekesnő új Seeking Thrills albumáról
Sze. 20., 9:17
Anna Of The North: Dream Girl – a norvég énekesnő második albumáról
Sze. 19., 17:52
Tindersticks: The Amputees – az új No Treasure But Hope albumról
Sze. 18., 15:44