A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

Open Air Rádió – A VOLTSoundSziget.

Az ABBA tagjai három évtized után újra egy színpadon énekeltek

2016. június 6., 15:35

A hetvenes évek egyik legsikeresebb popzenekara, a svéd ABBA 1982-ben oszlott fel, és azóta a négy tag – Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson és Anni-Frid Lyngstad – együtt csak néhány barátjuk születésnapján énekelt egy-egy jelképes dalt (az egyiket egy 1986-os tévéműsor keretében), ám az elmúlt három évtizedben nyilvánosság előtt mind a négyen együtt csupán a Mamma Mia! musical és mozifilm premierjén mutatkoztak. Idén januárban ismét egy Mamma Mia! partin találkoztak (a vacsorás vendéglátóipari verzió első rendezvényén), de akkor nem énekeltek, viszont múlt éjszaka az Andersson/Ulvaeus-szerzőpáros összeállásának 50 éves jubileumát ünneplő zártkörű bulin eljött a pillanat, mikor a kvartett újra együtt dalolt.

Az 50 évet a két dalszerző, a billentyűs Benny és a gitáros Björn első közös szerzeményének megírásától számítják, az történt 1966 júniusában: a szóban forgó dal az Isn’t It Easy To Say címet kapta, és Benny korabeli zenekarának, a Hep Starsnak a repertoárjába került. A lányok már 1970-ben énekeltek a két fiú duólemezén (), az első kvartettként jegyzett Björn & Benny, Agnetha & Anni-Fridszámot 1972 adták ki, a rövidítésként kitalált ABBA nevet pedig 1973-tól használták.

abba-ring

A stockholmi Berns Salonger hotelben tartott 50. születésnapi bulin Agnetha és Frida az 1979-ből való The Way Old Friends Do című Andersson/Ulvaeus-szerzeményt adta elő, és a dal végére a két férfi is csatlakozott a közös énekléshez – ebből a számból sosem jelent meg stúdióverzió, az alábbi képek alatt egy 1979-es koncertfelvétel szól.

a tagok a januári Mamma Mia! Party díszvendégeiként, éneklés nélkül:

abba-16-0

utolsó nyilvános közös éneklésük 1986-ban a menedzserük, Stig Anderson születésnapi tévéműsorában, az ő Tivedshambo című szerzeményével:

Benny az 1966-os első Andersson/Ulvaeus-szerzemény, az Isn’t It Easy To Say című Hep Stars-szám születéséről:

THE S.L.P.: ((trance)) – új dal és teleshop-videó a Kasabian-főnök Serge Pizzorno szólóalbuma elé
aug. 18., 13:53
Maya Hawke: To Love A Boy/Stay Open – Uma Thurman és Ethan Hawke lányának első kislemeze
aug. 17., 8:51
Charli XCX feat. Sky Ferreira: Cross Me Out – a két 27 éves énekesnő duettje
aug. 16., 11:51
Alex Cameron: Far From Born Again – táncos videoklip szexmunkásokkal
aug. 15., 21:22