A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Benjamin Clementine-koncert a Müpában!

2016. október 26., 13:30

Az 1988-as születésű, ghánai származású brit zongorista-dalszerző-énekes Benjamin Clementine tizenévesen Párizsba költözve hajléktalan metró- és utcazenészként kezdte karrierjét, de az undergroundból mára már a legelegánsabb koncerttermek világába emelkedett – december 12-én a Müpába, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadára is megérkezik (korábban már járt egyszer Budapesten, 2014-ben az A38 Hajón, de azóta a 2015-ben megjelent At Least For Now című bemutatkozó nagylemezével elnyerte a legjobb brit albumnak járó Mercury-díjat, és most 2016 végén már igazi sztárként tér vissza hozzánk).

A csaknem kétméteres vékonydongájú kefehajú fekete fiú autodidakta művészetével, szuggesztív előadásmódjával, nagy ívű kompozícióival, költői szövegeivel és elképesztő tenor énekhangjával lenyűgözte a közönséget. A XXI. század legfontosabb új dalnokai között említik, és olyan előadókhoz hasonlítják, mint a néhai Nina Simone vagy Antony Hegarty (ANOHNI, Antony & The Johnsons), a francia sanzontörténet nagyjai közül Edith Piaf vagy Léo Ferré. Személyes kedvencei között ugyanúgy ott van Tom Waits vagy Nick Cave a veterán rockhősök ligájából, mint Erik Satie vagy Claude Debussy az egy évszázaddal ezelőtti francia zeneszerzők panteonjából.

benjaminclementine-typewriter2

Néhány korai kislemezdal és EP után 2015-ben megjelent At Least For Now című első albumával Franciaországban az eladási lista élére került és elhozta a legjobb új előadónak járó díjat a Victoires de la Musique („a francia Grammy”) gálájáról, majd az Egyesült Királyság egyik legrangosabb könnyűzenei elismerését, a Brit-szigetek legjobb nagylemezének járó Mercury Prize-t is elnyerte – 2016-ban pedig már a legnézettebb amerikai éjszakai talk show-kban adhatta elő zongorás dalait, melyek közül az I Won’t Complain briliáns fekete-fehér szürrealista videoklipet is kapott.

.
fellépés 2016 augusztusában Jimmy Fallon műsorában a Cornerstone című szerzeménnyel. . .

. . .és egy londoni Burberry-divatbemutatón januárban a Condolence, Nemesis és Adios című dalokkal:

.
a budapesti koncert a Müpa honlapján. . .
http://www.mupa.hu/program/benjamin-clementine-2016-12-12_20-00-bbnh
. . . és a Facebook-eseményoldal:
http://facebook.com/events/134522887018070/

The Horrors: Against The Blade – az új EP címadó száma
okt. 17., 12:53
Neil Young And Crazy Horse: Song Of The Seasons – az új Barn albumról
okt. 16., 11:20
Stromae: Santé – új videoklip hat év után a belga énekestől
okt. 15., 17:56
Adele: Easy On Me – az első klipdal az énekesnő 30 című új albumáról
okt. 15., 1:00