A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Black Midi: Talking Heads – új kislemez a Budapesten is koncertező londoni zenekartól

2019. május 5., 22:39

Az A38 által a 2019-es nyári-őszi szezonra már bejelentett remek koncertek (június 13. Uncle Acid & The Deadbeats, június 14. The Black Lips, július 11. Ministry, augusztus 21. Deerhunter, szeptember 25. Monarchy stb.) sorában a legfrissebb – és legaktuálisabb előadó – az október 4-én Budapestre érkező londoni Black Midi posztpunk/noise/math/art-rock kvartett, mely csak tavaly nyáron kezdett első stúdiófelvételeivel előállni, de már stabil helye van a legizgalmasabb új zenekarok közt. A héten megjelent legfrissebb kislemezdalukat nem véletlenül nevezték el a Talking Heads együttesről.

A húsz év körül járó tagok, a gitáros-énekes Geordie Greep, a basszista-másodénekes Cameron Picton, az experimentalista gitáros Matt Kelvin és a fekete dobos Morgan Simpson a crodyoni BRIT Schoolban találkoztak, mely már sok zenei tehetséget nevelt ki az elmúlt két évtizedben (Imogen Heap, Amy Winehouse, Adele, Kate Nash, King Krule stb.). A Black Midi-fiúk már 2017-ben felhívták magukra a figyelmet frenetikus koncertjeikkel, és a szájpropaganda (például a tavalyi év legjobb brit debütalbumát jegyző Shame együttestől kapott lelkes dicséret és előzenekari poszt) elég volt ahhoz, hogy minimális közösségimédia-jelenlétük és nehezen hozzáférhető, gyakran címnélküli számaik ellenére is titkos favorittá váljanak.

2018 májusában a hajdani Can krautrock zenekar hetvenes évek eleji énekesének, a legendás japán Damo Suzukinak a társaságában rögzítettek egy improvizatív koncertanyagot (amit csak kazettán jelentettek meg), BmBmBm című első igazi kislemezüket a jeles producer Dan Carey (Franz Ferdinand, Bloc Party, Toy, Bat For Lashes, Kate Tempest stb.) segítségével vették fel és adták ki júniusban, majd 2019 elején a menő Rough Trade kiadóhoz szerződtek.

Már Speedway című januári daluk is erős Talking Heads-hatásokat mutatott, de a héten megjelent új számukat már konkrétan David Byrne egykori new wave/art-pop együttesről nevezték el: a Talking Heads (mely az egy hónappal korábban közzétett Crow’s Perch-csel együtt majd egy dupla A-oldalas vinyl kislemezen is megjelenik május 17-én) a leginkább közönségbarát szerzeményük eddig. „Mindig is azt próbáltuk elérni, hogy súlyos legyen, de táncolható – melodikus, de jó ritmusokkal. Ez befogadható zene: vannak kísérleti aspektusai, amiket a kezdeti őrültségünk idejéből hoztunk, de megtanultuk mindezt uralni és popzenévé formálni” – mondja a frontember Geordie.

a Talking Heads címet kapó Black Midi-dal friss stúdióverziója. . .

. . .és élő előadása egy rádiófelvételen kereken egy évvel a megjelenés előtt, akkor még cím nélkül:

a dupla A-oldalas kislemez túloldalára kerülő másik új számnak, a Crow’s Perch-nek a klipje idén márciusból:

.
a januári Speedway EP, a címadó dal mellett annak remixeivel – az egyik az experimentalista brit producer Blanck Mass munkája:

00:00 Speedway
03:17 Speedway (Proc Fiskal remix)
07:04 Speedway (Kwake Bass remix)
12:40 Speedway (Blanck Mass remix)

.
BmBmBm című első Black Midi-kislemezdal és B-oldalas remixe 2018 júniusából:

.
két 2018-as kollaborációjuk: az Ice Cream Jerskin Fendrixszel a brixtoni IT’S BRIIIIIIXMAAAAAAS! karácsonyi válogatáson. . .

. . .és a Can-veterán Damo Suzuki társaságában készült koncertfelvétel, melyet fizikai formátumban csak kazettán jelentettek meg:

.
egy félórás Black Midi-koncert 2018 novemberében a reykjavíki Iceland Airwaves fesztiválon. . .

0:08 Untitled 1
2:31 Untitled 2
8:30 Untitled 3
13:26 Untitled 4
20:12 BmBmBm

. . .és egy teljes philadelphiai fellépés 2019 márciusából:

0:00 Untitled 2
5:22 Untitled 1
7:43 Untitled (Matt’s one)
10:33 Speedway
14:15 Untitled 3
19:04 Untitled 4 (Ducter)
25:10 Untitled (new long one in two sections)
42:10 Crow’s Perch
46:08 Talking Heads
48:50 BmBmBm

.
a Dürer Kert kistermébe október 4-re meghirdetett Black Midi-koncert oldala a fellépést szervező A38 honlapján:
https://www.a38.hu/hu/program/black-midi-uk
a koncert Facebook-eseményoldala:
https://facebook.com/events/279671816090553

Gruff Rhys: The Almond And The Seahorse – dalok Charlotte Gainsbourg és Rebel Wilson filmjéhez
jan. 27., 23:59
Fever Ray: Kandy – a svéd The Knife duó testvérpárja újra közös klipben
jan. 25., 17:26
The National: Tropic Morning News – az új First Two Pages Of Frankenstein albumról
jan. 18., 18:30
Sleaford Mods: UK Grim – az új album címadó klipdala
jan. 17., 12:35