A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

Open Air Rádió – A VOLTSoundSziget.

Capital Punishment – 1982-es album + 35 év után új felvétel Ben Stiller hajdani posztpunk zenekarától

2018. október 24., 16:37

A forgatókönyvíró-rendező-filmsztár Ben Stiller feltűnt már egy csomó zenei videóban (például Jack Black és Dave Grohl mellett a Tenacious D duó Tribute-jében, az Arcade Fire-féle Here Comes The Night Time-ban vagy a Calexico és José González kétrészes Falling From The Sky/Open Book klippárjában), de most zenészként is hallhatjuk: Capital Punishment nevű gimnáziumi no wave/posztpunk együttese 1982-es nagylemezének 1979-83 közti bónuszdalokkal bővített újrakiadása szeptemberben jelent meg, és most itt egy 2018-as felvétel is egy új EP előfutáraként.

A Throbbing Gristle, a Cabaret Voltaire, Brian Eno és David Bowie experimentális zenéitől inspirált Capital Punishment (Halálbüntetés) nevű New York-i együttesben az 1965-ös születésű kis dobos Stiller gimnáziumi haverokkal játszott együtt, akik közül nem ő csinált egyedül karriert: a gitáros-szintis Peter Zusiból azóta szlavisztika professzor lett Londonban, a basszista Peter Swannból magas rangú bíró Arizonában, a felmenői által tervezett és épített Brooklyn Bridge tőszomszédságában maradó dalszerző-gitáros-énekes Kriss Roeblingből meg dokumentumfilmes-történész. Egyetlen lemezüket, a magánkiadású tízszámos Roadkill albumot 1982-ben jelentették meg néhány száz példányban, de nem sokat adtak el belőle.

A kilencvenes években elvesztették egymást szem elől, de két évtized kihagyás után 2014 végén újra találkoztak, mikor a Captured Tracks brooklyni független lemezcég megkereste őket a hajdani albumuk újrakiadásának ötletével, amit megvitattak és áldásukat adták a dologra. Az újrakiadást 2015-re tervezték, de végül csak 2018 szeptemberében került a nagyközönség elé az addig digitálisan hozzáférhetetlen 1982-es anyag, melyet egy 1979-es és egy 1983-as számmal is kibővítettek archívumukból. A Captured Tracks felkérte őket, hogy további bónuszdalként készítsenek egy vadonatúj felvételt is, és ők a Confusion című hajdani számukból rögzítettek egy friss átdolgozást, de azt annyira jól sikerültnek érezték, hogy végül nem az újrakiadás része lett, hanem négy új szerzemény társaságában is egy külön EP-re kerül, mely a Record Store Day idei Black Friday különkiadására jelenik meg november 23-án 1500 példányban This Is Capital Punishment címmel.

íme a Confusion című Capital Punishment-szám 2018-as verziója. . .

. . . és a dal eredetije a múlt hónapban újra kiadott 1982-es albumon, melyen a 16 éves Ben Stiller nemcsak dobolt, de ő volt a hangszerelő-producer is, sőt a Necronomicon, Muzak Anonymous, Delta Time és Creatures Of The Dark (Night) című számokban a hangját is hallhatjuk:

a korabeli lemezborítón Ben Stiller a jobb alsó sarokban látható Che Guevara-álcában:

.
az új EP számlistája és borítója:

Capital Punishment: This Is Capital Punishment (2018)

Confusion (2018)
Drumming Out Time Inside Me
Hot Love
Grey And Illuminate
Shannon Rose

.
Ben Stiller a Capital Punishmentről mesél 2014-ben Jimmy Fallonnál és 2015-ben Howard Stern rádióműsorában:

Plan B, Brian Eno, Amanda Palmer és Emeli Sandé videói a brit parlamenti választások elé
dec. 11., 14:49
Travis: Kissing In The Wind – videoklip a kilencedik albumára készülő skót zenekartól
dec. 10., 23:40
Kaytranada feat. Kali Uchis: 10% – a kanadai producer sztárparádés meglepetésalbumáról
dec. 10., 14:46
Pussy Riot feat. Vic Mensa & Junglepussy: Hangerz – protest song vendégrapperekkel
dec. 9., 19:29