A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Chilly Gonzales-koncert Budapesten!

2016. november 3., 20:02

A Benjamin Clementine-koncert bejelentése után alig pár nappal újabb zongorista dalnok budapesti fellépési dátuma került fel a Müpa honlapjára: 2017. május 2-án a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben játszik a kortárs könnyűzene egyik legsokoldalúbb bohém figurája, az 1972-es montreali születésű Jason Charles Beck, akiből az ezredfordulón Európába áttelepülve lett Chilly Gonzales, „a szomorú zenei géniusz” (bár a Chilly előnevet és a szomorú szót már hajlamos elhagyni). A Guinness-rekordot felállító, popdalelemző, számos sztárral együtt dolgozó, sőt Daft Punk-kollaborációjáért pár éve még Grammy-díjat is nyerő pianistának ez lesz az első magyarországi koncertje.

A klasszikus képzettségű és dzsesszes megoldásokban is otthonosan mozgó zenész a fiatalkori együtteseinek alternatív rockjától eltávolodva szólóban rapperként és elektro-pop előadóként is kipróbálta magát, sőt forgatókönyvíróként és színészként is (a főszereplésével forgatott Elefántcsonttorony című zenés sakkfilmjével a 2011-es budapesti Titanic Fesztiválon is sikert aratott), de a zongorás koncertjein is igazi showmanként jelent meg, hol kócosan és borostásan, fürdőköpenyben és papucsban, hol öltönyös eleganciával.

peaches-gonzales

Chilly Gonzales a legszélesebb körű ismertséget kollaborációval szerezte: billentyűsként, társszerzőként és/vagy hangszerelő-producerként olyan eltérő stílusú előadókkal dolgozott, mint a fenti képen is látható dance-punk szexboszorka Peaches, az indie-folk díva Feist, a popüdvöske Marina And The Diamonds, az ősrocker Iggy Pop, az elektro-soul énekes Jamie Lidell vagy a rapsztár Drake – a Random Access Memories című legutóbbi Daft Punk-album közreműködőjeként pedig 2014-ben még Grammy-díjjal is jutalmazták!

gonzales-look

A leghosszabb szólófellépés Guinness-rekordját 2009-ben egy több mint 27 órás párizsi zongorakoncerttel felállító Gonzales máig legnagyobb önálló sikerét a klasszikus hangvételű instrumentális szerzeményekre épülő 2004-es Solo Piano albumával aratta, melyhez 2012-ben készítette el a Solo Piano II című folytatást. Azóta elindította popslágereket elemző sorozatát (melyet a Pop Music Masterclass 2014/2015-ös évada után 2016-tól már az Apple Music-féle Beats 1 webrádión folytat Music’s Cool With Chilly Gonzales címmel), kiadott egy játékos zeneelméleti könyvet (Re-Introduction Etudes), egy elektronikus lemezt a német DJ-producer Boys Noize-zal (Octave Minds), egy modern kamarazenei anyagot a Kaiser Quartett-tel (Chambers), továbbá bátyjával, a neves hollywoodi filmzeneszerzővé lett Christophe Beckkel is dolgozott együtt (An Ordinary Man), de fő lételemét továbbra is a zongorás koncertek jelentik. Budapesti szólófellépésére változatos programot ígér kacskaringós karrierjéből: „mindenféle dalokat sok különböző lemezről, sőt néhány friss kiadatlan kompozíciót is” (2017 tavaszán mutatja be a Pulp-frontember Jarvis Cockerrel közösen írt Room 29 című multimédia-produkcióját, tehát akár még abból a dalciklusból is beleszőhet valamit műsorába).

gonzales-cocker

.
a budapesti koncert oldala a Müpa honlapján:
http://mupa.hu/program/chilly-gonzales-2017-05-02_20-00-bbnh

.
egy szólófellépés 2006-ban a Mezzo TV-ben. . .

. . . és 2013-ban egy Electronic Beats fesztiválon:

(Not A) Musical Genius – a 2015-ös Chambers album bónuszdalának klipje:

egész 2015-ös Deezer-session Párizsban a Kasiser Quartett vonósaival, bongóval, rap közjátékkal és zenei ismeretterjesztéssel:

Gonzales a Canadian Music Masterclass sorozatában a Summer Of ’69 című Bryan Adams-slágert is körbejárja:

The Horrors: Against The Blade – az új EP címadó száma
okt. 17., 12:53
Neil Young And Crazy Horse: Song Of The Seasons – az új Barn albumról
okt. 16., 11:20
Stromae: Santé – új videoklip hat év után a belga énekestől
okt. 15., 17:56
Adele: Easy On Me – az első klipdal az énekesnő 30 című új albumáról
okt. 15., 1:00