A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Chromatics: The Sound Of Silence – feldolgozás-EP a Burning Bridges című új dallal

2019. december 14., 13:05

Egy nappal az után, hogy Fiona Apple, Phoebe Bridgers és a National-frontember Matt Berninger megjelentették karácsonyi Simon & Garfunkel-interpretációjukat (7 O’Clock News / Silent Night), a szintén amerikai Chromatics is közzétett egy EP-t Paul Simon hajdani produkcióinak feldolgozásaival – sőt a zenekar őszi Closer To Grey meglepetésalbumát nyitó The Sound Of Silence két eltérő verziója és a I Want To Be Alone című 1965-ös Jackson C. Frank-szerzemény nyáron már bemutatott átirata mellé ráadásként még egy új Chromatics-dalt is kapunk.

A leghíresebb Paul Simon-szerzeménynek számító The Sound Of Silence-ből két Simon & Garfunkel-stúdióverziót ismer a nagyvilág: az egy szál akusztikus gitárral kísért eredeti felvétel a New York-i páros Wednesday Morning, 3 A.M. című 1964-es első nagylemezén jelent meg (aminek sikertelensége miatt a duó egy időre fel is oszlott, és Simon le is lépett egy évre Angliába, ahol többek közt a fentebb említett Jackson C. Frank albumán is producerkedett), míg a világslágerré lett 1965-ös kislemezváltozat úgy született, hogy Tom Wilson producer stúdiózenészekkel elektromos folk-rock körítést illesztett az egy évvel korábbi akusztikus duófelvétel köré.

A Chromatics itt hallható új négyszámos EP-jén is két The Sound Of Silence verzió szerepel (az idei Closer To Grey albumról ismert átirat mellett egy On Film alcímű csupaszabb, éteribb, dobok nélküli változat is), az I Want To Be Alone című Jackson C. Frank-feldolgozás párdarabjaként pedig egy szintén akusztikus gitárral induló (de aztán cizelláltabb hangszerelést kapó) Burning Bridges című saját szerzeményt is hallhatunk a zeneszerző-producer Johnny Jewel és Ruth Radelet énekesnő zenekarától.

(0:00) The Sound Of Silence (On Film)
(2:28) I Want To Be Alone
(6:14) Burning Bridges
(8:10) The Sound Of Silence


Burning Bridges

When your tears fall down
On the cold cold ground
And you’ve walked to the edge of this town
When you’ve burned all your bridges
And vanished in the mist
When the road is long
And your heart is sick

It’s time to burn it down
It’s time to turn it around
You’ve been a fool again
Don’t run away again
‘Cause I’m a fool for you
‘Cause I’m a fool for you

.
a Simon & Grafunkel duó két The Sound Of Silence stúdióverziója, az akusztikus eredeti 1964-ből és a folk-rockos változat 1965-ből:

egy élő előadás szintén 1965-ból:

Okay Kaya: Surviving Is The New Living – meglepetésalbum a norvég-amerikai énekesnőtől
jún. 4., 16:57
Run The Jewels: RTJ4 – album Pharrell, a QOTSA-főnök Josh Homme és Mavis Staples szereplésével
jún. 3., 21:59
Travis: A Ghost – klip az új 10 Songs album elé
jún. 3., 16:55
Sun Kil Moon: The Johnny Cash Trail – Neil Young-hangulatú dal Mark Kozelek új albumáról
jún. 3., 0:32