A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Csajok a szomszédból – ma kezdődik a BUSH

2019. november 13., 17:39

Szerda estétől péntek éjszakáig Kelet-Európa legjobb női hangjaitól zeng Budapest belvárosa. 15 ország 35 legígéretesebb fiatal előadója érkezik a Budapest Showcase Hub nevű téli kubfesztiválra, vagyis a BUSH-ra, amelyen az idén minden eddiginél nagyobb a nők aránya. A belváros népszerű underground klubjaiban zajló fesztivál egyik helyszínén, az Úri Muriban például kizárólag nők veszik át egymástól a mikrofont.

Az Úri Muriban lép fel többek között a lengyel Tęskno is. Joanna Longić hegedűművész-énekes egyszemélyes formációjának neve magyarul elvágyódást jelent, így nem meglepő, hogy igazi szívbemarkoló dark-popban utazik. Ráadásul saját anyanyelvén énekel, ami még különlegesebbé és érzelmesebbé teszi előadását. Tęskno fellépésén egy Nils Frahm és Ólafur Arnalds féle nosztalgikus, melankóliával átszőtt koncertre számíthatunk.

Aki inkább a vadabb női hangokra kíváncsi, az a shishi zenéjére tombolhat. A litván trió minden szabályt áthág. Félelmet nem ismerve keverik a rapet, a trasht, a lo-fit és a post-punkot. Zenéjük feminista kiáltvány, ami gyermeki ártatlansággal és sok humorral kritizálja a világot, miközben képtelenség nem táncolni rá.

Az orosz Olga Maximova OMMA néven lett a moszkvai klub élet megkerülhetetlen alakja. Az elektronikus zenei producerre több nagy európai kiadó is felfigyelt, például a francia Antinote. Olga a zenélés mellett a Playtronica művészeti csoporttal különféle hétköznapi tárgyakból csinál hangszert: zenélt már ruhákkal és csinált live actet ananásszal, uborkával és dinnyével is.

Persze a magyar nők sem hiányoznak: az idei BUSH-on zúz zenekarával Sonya, surf-rock őrületét mutatja be a Skeemers, Hegyi Dóri OHNODY nevű szóló projektjével mutatkozik be, és zenekarával játszik Myra Monoka.

A BUSH teljes programja

GIRL Power playlist

A címlapon: OMMA

Minden rendben: megjelent a Magnetifique bemutatkozó albuma
aug. 11., 10:28
Előkerült egy elveszett dokumentumfilm Charles Bukowskiról – világpremier ma este!
aug. 7., 16:05