A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

Open Air Rádió – A VOLTSoundSziget.

Danyèl Waro és Ann O’aro – Réunion szigetéről érkező énekesek novemberben a Müpában

2019. július 8., 0:38

A Calexico együttes és az Iron & Wine név alatt dolgozó dalszerző-énekes Sam Beam november 12-re meghirdetett közös koncertje mellett még ugyanabban a hónapban egy másik izgalmas folkos párosítást is kapunk a Müpában. Az Indiai-óceánban Madagaszkár mellett fekvő francia Réunion sziget különleges zenei és énekstílusának, a maloya nevű helyi bluesnak két illusztris előadóját is hallhatjuk egyazon estén: a veterán politikai aktivista/költő-énekes Danyèl Waro és ifjú felfedezettje, a táncos-énekes-költőnő Ann O’aro november 24-én lépnek fel Budapesten.

Az eredetileg a helyi rabszolgák zenéjeként született, afrikai, madagaszkári és indiai gyökerű, ritmushangszerekre és felelgetős énekre épült maloya sokáig betiltott előadási forma volt, de az elmúlt fél évszázad során a réunioni öntudat szerves részéve vált, és 2009-ben az UNESCO is felvette az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára.

A fehér, fekete és indiai ősökkel egyaránt bíró 1955-ös születésű Danyèl Waro (francia írásmódú polgári nevén: Daniel Hoareau) a hetvenes évek közepétől kulcsszerepet játszott a maloya tradíció felélesztésében. A franciaországi sorkatonai szolgálat megtagadása miatt fiatalon két évet egy rennes-i börtönben töltő (Romans ékri dans la zol en Frans, azaz Francia földön írt regény című első könyvét és első saját dalait is akkoriban író) énekes politikus hangvételű számaiban kreol nyelvű szövegeit saját készítésű instrumentumai – a lopótökre épített húros bobre, illetve a kayamb, roulèr és pikèr nevű ritmushangszerek – kísérik. Waro a világzenei színtéren is nagy tiszteletet vívott ki puritán és kompromisszummentes művészetével, 2010-ben WOMEX-díjjal jutalmazták, Mandela című dalának egy részlete pedig még Beyoncé és Jay-Z közös 2013-as Drunk In Love slágerének nagy sikerű Kanye West-remixében is hallható volt.

Danyèl Waro 2001-es Mandela című dala. . .

. . .és annak egy részlete Beyoncé és Jay-Z közös 2013-as Drunk In Love slágerének 2014-es Kanye West-remixében:

a Monmon című legutóbbi Danyèl Waro-album 2017-ből:

1 Famila
2 Monmon
3 La Mauvaise Reputation
4 Gabriyélé
5 Dori
6 Panga
7 Fanzan (intro)
8 Fanzan
9 Madanm Baba
10 Naraini
11 Karinm

.

Danyèl Waro egyik fiatal felfedezettje, az 1990-es születásű Ann O’aro (Anne-Gaëlle Hoarau) templomi orgonán és fuvolán képzett zenészből lett táncos-koreográfus és költő-énekesnő. Egy baleset hosszú időre ágyhoz kötötte, gyógyulását a zene és a költészet segítették, és a maloyában találta meg az eszközt arra is, hogy az őt megerőszakoló, majd öngyilkosságot elkövető apja által okozott traumákkal leszámolhasson. 2018-as címnélküli debütáló albumának kreol és francia nyelvű dalait élőben egy fúvós és egy ütőhangszeres kíséretével adja elő, és így hallhatjuk majd Danyèl Waróval közös turnéján is a Müpában.

Ann O’aro a franciaországi Dijonban az idei Faits Divers fesztiválon:

a művésznő Kap Kap című 2017-es klipdala. . .

. . .és teljes 2018-as bemutatkozó albuma:

1 Kamayang
2 Lo Shien
3 Kap Kap
4 Le Corps Conquis
5 Lo Lor Kape
6 Zwazo
7 Oktob
8 K’m Out Ka
9 Dann Fon Laba
10 Zantray
11 Zardin
12 Valval Rouz

.
Danyèl Waro és Ann O’aro közös budapesti koncertje a Müpa honlapján:
http://mupa.hu/program/vilagzene-jazz-konnyuzene/dany-l-waro-ann-o-aro-2019-11-24_20-00-fesztivalszinhaz

Bat For Lashes: Jasmine – újabb dal és élő rádiófellépés az új Lost Girls album elé
aug. 19., 17:05
THE S.L.P.: ((trance)) – új dal és teleshop-videó a Kasabian-főnök Serge Pizzorno szólóalbuma elé
aug. 18., 13:53
Maya Hawke: To Love A Boy/Stay Open – Uma Thurman és Ethan Hawke lányának első kislemeze
aug. 17., 8:51
Charli XCX feat. Sky Ferreira: Cross Me Out – a két 27 éves énekesnő duettje
aug. 16., 11:51