A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

Open Air Rádió – A VOLTSoundSziget.

Efterklang: Vi er uendelig – videoklip a visszatérő albumhoz, Helena Christensen szereplésével

2019. június 11., 19:17

A nemzetközileg is sikeres dán Efterklang experimentalista posztrock zenekar utolsó sorlemeze a 2012-ben megjelent és az évben a budapesti A38 Hajón is bemutatott Piramida album volt, majd az alaptagok a finn koncertdobosukkal kibővülve Liima néven alapítottak egy durvább hangzású kvartettet. Az Efterklang nevet egy kortárs operaprojekt-kollaborációjukhoz és annak lemezmegjelenéséhez használták újra 2016-ban (Leaves – The Colour Of Falling), de most egy igazi visszatérő albumot is bejelentettek egy klippel, melyben a dán sztármodell Helena Christensen szerepel.

A basszusgitáros Rasmus Stolberg, a multiinstrumentalista-énekes Casper Clausen és a szintis-elektronikafelelős Mads Brauer szeptember 20-án a kultikus brit 4AD kiadónál jelentetik meg Altid Sammen (dánul: Mindig együtt) című ötödik Efterklang-sorlemezüket, melyről első beharangozóként a Vi er uendelig (Végtelenek vagyunk) című szépséges nyitódalt mutatták be. Mint a címekből is sejthető, a korábbi angol szövegek helyett ezúttal a személyesebb dán nyelven szólalnak meg.

Az Altid Sammen számai hitről és összetartozásról szólnak, de nem vallásos értelemben – egyikünk sem hívője semmilyen meghatározott vallásnak. A szavak a jelentésüket keresik intim kapcsolatokban, a természetben, halálban és örökkévalóságban. A kötelékeket mi teremtjük: összegyűlünk, fogjuk egymás kezét, énekelünk vagy csak együtt töltünk egy kis időt. Mindannyian összetartozunk nemzetektől, életkortól, biológiai vagy társadalmi nemtől függetlenül. Összejövünk a különböző hátterünkkel, és mindannyian mindenféle irányba elkalandozunk, de mindig együtt vagyunkmondja az énekes Casper, aki az új lemez első klipjét a zenekar 2012-es The Ghost Of Piramida dokumentumfilmjének rendezőjével, Andreas Koefoeddel forgatta. A Vi er uendelig fekete-fehér videójában a frontember a dán modell Helena Christensen társaságában megidézi a másfél éve elhunyt francia rocksztár Johnny Hallyday 1964-es Le Pénitencier (A börtön) című számának tévéklipjét is, mely az Animals-féle The House Of The Rising Sun átiratnak a francia feldolgozásához készült.

.
a trió visszatérő albumának borítója és számlistája:

Efterklang: Altid Sammen (2019)

Vi Er Uendelig
Supertanker
Uden Ansigt
I Dine Øjne
Hænder Der Åbner Sig
Verden Forsvinder
Under Broen Der Ligger Du
Havet Løfter Sig
Hold Mine Hænder

.
emlékeztetőül Helena Christensen leghíresebb klipszereplése Chris Isaak 1991-es Wicked Game videójában, Herb Ritts rendezésében:

THE S.L.P.: ((trance)) – új dal és teleshop-videó a Kasabian-főnök Serge Pizzorno szólóalbuma elé
aug. 18., 13:53
Maya Hawke: To Love A Boy/Stay Open – Uma Thurman és Ethan Hawke lányának első kislemeze
aug. 17., 8:51
Charli XCX feat. Sky Ferreira: Cross Me Out – a két 27 éves énekesnő duettje
aug. 16., 11:51
Alex Cameron: Far From Born Again – táncos videoklip szexmunkásokkal
aug. 15., 21:22