A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

Open Air Rádió – A VOLTSoundSziget.

Egy hét múlva Budapesten a dEUS!

2019. május 31., 10:34

Hét év után visszatér Budapestre az elmúlt évtizedek egyik legfontosabb európai indie- és art rock zenekara, a belga dEUS. A nagyhatású együttes június 8-án, szombaton lép fel a Barba Negra Trackben, az idén 20 éves kultuszalbum, a The Ideal Crash jubileumi turnéjával. Emellett már elérhető a körút apropóját adó album újrakevert, extra lemezes kiadása is.

A Tom Barman vezette zenekar – melyre egyszerre hatott a 80-as évek amerikai alternatív-, noise- és artrockja, valamint olyan kategóriákon felül álló hősök, mint Tom Waits vagy Frank Zappa –, 1991-ben alakult Antwerpenben. Az együttes a Suds and Soda című MTV-s slágerrel és Worst Case Scanario című bemutatkozó nagylemezzel robbant be 1994-ben. A menet közben tagcseréken átesett zenekar nem maradt egylemezes csoda, mert az 1994-es In a Bar Under The Sea, majd az 1999-es The Ideal Crash ugyancsak nagy szakmai- és közönségsikert aratott, és kultstátuszba emelte a dEUS-t.

A 90-es évek végén többéves szünetre vonultak el, ám azóta újabb négy lemezt jelentettek meg (a legutóbbi a 2012-es Following Sea volt). Most, újabb hosszú hiátus után új albumon dolgoznak, mely 2020-ban jelenik meg. Az új lemez dalainak megírásában a dEUS 2018-én elején bemutatkozott gitárosa, Bruno de Groote is aktívan közreműködik. Ezek közül talán már élőben is hallhatunk egyet-kettőt.

Ami pedig az idei évet illeti: a The Ideal Crasht felidéző, Budapestet is érintő tavaszi és kora nyári körút mellé a ma már klasszikusként kezelt 1999-es lemez remasterelt újrakiadása is megérkezett, amely deluxe díszdobozos kiadványban látott napvilágot, dupla CD és bakelit formátumban. A kiadvány beszerezhető a streaming platformokon, illetve hamarosan fizikai formában is, például Budapesten a Wave Record Store-ban.

A dEUS stílusformáló hatását és státuszát mi sem jelzi jobban, minthogy rajongóik között olyan zenészeket találunk, mit P. J. Harvey, az (ex)REM-frontember, Michael Stipe, Matt Bellamy a Muse-ból vagy Guy Garvey, az Elbow énekese. Zenéjük magyar együttesekre is hatott, olyanokra, mint a Quimby vagy a Heaven Street Seven. Nem csoda, hogy a jubileumi The Ideal Crash-turné iránti érdeklődést már nem egy teltházas esemény jelzi. Ilyen például május végén Brüsszel, ahogy egymás után 8(!) telt házas fellépése lesz Tom Barmannak és csapatának.

Időpont: 2019. június 8., 20:00
Helyszín: Barba Negra Track (1117 Budapest, Neumann János u. 2)

JEGYELŐVÉTEL

ESEMÉNYOLDAL

A Pink Floyd dobosa, Nick Mason, LP és Marcus Miller a Budapest Parkban!
feb. 19., 15:43