A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Elhallgatott zenekarok

2018. szeptember 13., 20:50

A hatvanas-hetvenes évek progresszív kultúrájának van egy alig feltárt területe: a magyar pop-rock underground vonulata. Most olyan elhallgatott, elhallgattatott, de nem elfeledett zenekarok keltek életre egy CD és egy film erejéig, mint az Atlas, a Taurus, a Syrius vagy a Kex.

1968 és 1975 között volt 10-13 zenekar, amelyeknek minden fellépésére, több ezer ember járt el Budapesten és vidéken. Ezek közül is kiemelkedő volt a Taurus, mely zenekar koncertjein 5-10000 ezer ember tombolt. Első fellépésükre a Budai Ifjúsági Parkban több mint 10000 ember zsúfolódott össze. A koncert végén a szűnni nem akaró taps utáni őrjöngésben az emberek a Clark Ádám térre vonultak, ahol a közlekedést megállítva – a készülő rendőri intézkedés közepette – azt üvöltözték: „Radics Bélát a pártba! Taurust a kormányba!” Ennek a 10-13 zenekarnak az akkori jelenléte, fellépései, a zenéje, koncertjei, magukban hordozták a szabadság eszményét, az akkori ifjúság lelkében tartották a tüzet. Többüknek teljes nagylemezre való anyaga volt, mégsem jutottak el oda, hogy kiadják őket. Mert az akkori párvezetés, élén Erdős és Bors elvtársakkal mindent megtettek azért, hogy megállítsák ezeknek az együtteseknek egyre növekvő népszerűségét. Az elhallgattatott zenekarok sora: Kex, Syrius, Bajtala, Taurus, Liversing, Atlas, Scampolo, Aligátor, Tűzkerék, Atlantisz. Ezek közül a Kex fele, a Syrius egésze, Bajtala János és a dobos, az egész Atlas Flamm Ferivel, a Scampoloból hárman, a Taurusból Brunner Győző még a 70-es évek elején disszidáltak. Radics Béla (Taurus), Faragó Judy (Scampolo), Váradi Vadölő János, a Liversing gitárosa Szendrődy Zsolt, a Tűzkerék basszgitárosa Kun Tamás, vagy a kexes Somló Tamás 2016-ban, vagy Bianki Iván és Imre Attila idő előtt, a negyvenes éveik végén elhunytak. Így utólag, úgy tűnik, sikeres volt az MSZMP ifjúsági kultúrpolitikája, már ami a tiltást és a rombolást illeti.

Az említett zenekarok végleg elhallgattak, de visszhangjuk még a fülünkben cseng. A versek, novellák és képzőművészeti alkotások nagyobb része megmaradt, túlmutatva egy korszakon, amely akadályozta a puszta létrejöttüket is. Elszállt egy hajó a szélben, de hullámverő barázdáját felidézi Kisfaludy András két filmje és a kortársak emlékezete: készült egy dokumentumfilm a témáról, tartottak egy nagy koncertet a MOM Kulturális Központban 2016-ban, és készült egy lemezfelvétel, amit most CD-n is kiadnak. Kiegészültek a zenekarok új, fiatal tagokkal és a régi ismert számokat, új hangzással, új tartalommal átdolgozva adják elő. A 3 darabból álló (2CD és 1 DVD), exkluzív szett megvásárolható az ismert értékesítő helyeken és online is.

Hat együttest sikerült színpadra állítani, amelynek tagjai között olyan ismert muzsikusokat találunk, mint Pataki László (Liversing és Syrius), Makrai Pál (Atlas), Tóth János Rudolf, Zsoldos Tamás, Kiss Petra (Kex), Anda Bálint, Felkai Tamás, Deák Bill Gyula (Új Taurus). A filmben megszólalnak az akkori kulturális, politikai és szakmai vezetők, maguk a zenészek, valamint látható lesz Radics Béla a Sakk-Matt-tal egy olyan amatőr felvételen, amelyet a nagyközönség előtt még soha nem vetítettek.

Minden rendben: megjelent a Magnetifique bemutatkozó albuma
aug. 11., 10:28
Előkerült egy elveszett dokumentumfilm Charles Bukowskiról – világpremier ma este!
aug. 7., 16:05