A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Elhunyt Gavin Clark, az UNKLE egyik énekese, Shane Meadows zeneszerzője

2015. február 17., 16:22

Elhunyt az angol dalszerző-énekes Gavin Clark, akit az előző évtizedben a folkos Clayhill együttes frontembereként, illetve a 2007-2011 közti UNKLE-lemezek (és a 2007-es Sziget-koncert) vendégénekeseként ismerhettünk meg. Ő volt Shane Meadows filmjeinek fő zeneszerzője, és a rendező épp a múlt héten mutatott be róla egy 40 perces dokumentumfilmet – ami itt meg is nézhető.

A Nick Drake-, Tim Hardin-, Tim Buckley-féle szomorú dalnokok iskolájába tartozó Clark az elmúlt évtized közepén két albumot adott ki a Clayhill trió élén (melyben a Red Snapper-nagybőgős Ali Friend is tag volt), majd közreműködött a War Stories, End Titles… Stories For Film és Where Did The Night Fall/Another Night Out című legutóbbi UNKLE-albumokon (ebben a kései korszakban ő volt a fő énekes), és a 2007-es Sziget Fesztiválon is fellépett James Lavelle-ék kollektívájával. Épp nemrég kezdett dolgozni az UNKLE-tagokkal készülő The Evangelist című közös új anyagon is, amit afféle konceptlemeznek terveztek.

Gavin Clark két évtizede írt először Shane Meadowsnak zenét a Kispálya című low budget filmhez, majd 1997-1998 táján aktív Sunhouse nevű folkos zenekarával készített számokat a Hétszer 24-hez, de a rendező későbbi filmjeiben (Dead Man’s Shoes, Ez itt Anglia, Somers Town, Le Donk & Scor-zay-zee) is rendre közreműködött, és Meadows épp múlt hétfőn mutatta be zeneszerző haverjáról 2006 és 2009 közt elkészült The Living Room című dokumentumfilmjét a Noisey oldalán (az énekes utolsó gyűjteményes albumának, a 2014-es Beautfiful Skeletonsnak a DVD-mellékleteként kiadott film online premierjéhez tartozó cikk szerint Gavin kb. 38 éves lehetett a filmprojekt kezdetén, 2006 táján – tehát most halálakor már negyvenes évei második felében járt). A 41 perces The Living Room itt nézhető végig:

gavinclark-unklefb

a Gavin Clark közreműködésével készült Heaven című UNKLE-dal, mely Spike Jonze és Ty Evans sokszoros díjnyertes Fully Flared című 2007-es gördeszkás filmjébe is bekerült:

Gavin Clark a 2007-es Sziget Fesztiválon az UNKLE-koncert vendégénekeseként a Broken című dallal:

egy 2008-as Clayhill-fellépésen a Smiths együttes Please, Please, Please, Let Me Get What I Want című dalának feldolgozásával, mely két évvel korábban az Ez itt Anglia című Shane Meadows-filmbe is bekerült Gavin énekével:

a Painted Glass című dal az énekes szólóalbumáról, a 2014-es Beautiful Skeletonsról:

gavinclark-album

Death Cab For Cutie: The Georgia E.P. – Cat Power-, TLC- és R.E.M.-feldolgozásokkal
jan. 17., 15:32
Deap Vally feat. jennylee: Look Away – a kaliforniai csajduó a Warpaint-basszistalánnyal
jan. 15., 19:00
John Grant: The Only Baby – tízperces dal monumentális Amerika-tablóval
jan. 15., 15:12
CARM – a yMusic-trombitás albumán Sufjan Stevens, a Bon Iver és a Yo La Tengo frontemberei
jan. 14., 21:19