A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Elias: Down N Out – videoklip a 20 éves svéd énekes új kislemezéhez

2016. augusztus 14., 18:22

A rovat indulása óta fut egy cikksorozat pályakezdő énekesnőkről itt, de most jöjjön az új tehetségek sorában egy első albuma előtt álló 20 éves fiú is. A karrierjét egy gospelkórusban kezdő stockholmi Elias Sahlin 2012-ben adta ki első soulos kislemezdalát, de nagykiadós szerződése után már csak első keresztnevét használva lép ki a nemzetközi poppiacra – ahol bámulatos énekhangjával máris méltó helye olyan előadók mellett, mint a francia Woodkid, az angol Benjamin Clementine, a svéd elődök közül Jay Jay Johanson,vagy a kommerszebb huszonéves kortársak sorából Sam Smith és John Newman. Itt meghallgatható az összes eddigi Elias-felvétel a briliáns klipet kapó legfrissebb kislemezig.

Az 1995-ös születésű Elias Carl-Martyn Björn Sahlin általános iskolásként a stockholmi Tensta Gospel’s Joyful Noise kórusban tűnt fel, majd gimnazistaként a soul felé orientálódott (első felvételeit, köztük Windows című 2012-es első kislemez- és klipdalát a Scandinavian Soul kollektívából a fekete dalszerző-billentyűs Stevie Nii-Adu Mensah társaságában készítette), de az elektronikus zenéhez is közel került (a kedvencei a futurista-experimentalista R&B énekesnők, mint FKA Twigs és Banks, meg a svéd rapper Yung Lean, akivel egy suliba is járt).

elias-windows

Elias a Warner kiadóhoz szerződve a hazai színtéren az első nagy sikerét 2015 elején a Revolution című dalával érte el, mellyel a svéd Grammi-gálán is fellépett, majd még ugyanabban az évben kiadta hatszámos Warcry EP-jét, de közben cége már Londonba is kiküldte, hogy különböző társszerzők – köztük sztárproducer Paul Epworth (Adele, Florence + The Machine stb.) – társaságában dolgozzon. Idén júniusban megjelent kétszámos Down N Out/Makin Me Happy kislemezét már két tengerentúli zeneszerző-producer, a kanadai Stint (Santigold, AlunaGeorge, Carly Rae Jepsen, NAO, Banks stb.) és az amerikai John Hill (Santigold, M.I.A., Charli XCX, Shakira, Florence + The Machine, Eminem, Mayer Hawthorne, Phantogram stb.) segítségével készítette, az első dalhoz pedig mostanra már egy pazar stop-motion klip is érkezett a 2009-2012 közti zseniális iamamiwhoami-videosorozattal elhíresült Robin Kempe-Bergman (Robinovich) rendezésében.

elias-vidforg

Down N Out klipdal. . .

. . . és az új kislemez másik száma, az egy perc után beinduló Makin Me Happy:

.
a Green Eyes klipje tavaly decemberből:

.
a 2015 februárjában megjelent Revolution kislemezdal videója. . .

. . . és akusztikus verziója:

.
a hatszámos novemberi Warcry EP végére a Green Eyes és Revolution kislemezdalok is felkerültek – de itt az EP első négy száma is:

1. Cloud

2. Cosmetic Love

3. Blinded By You

4. Northern Lights

.
az Until I’m There című dal Stevie Nii-Adu Mensah billentyűs kíséretével 2013-ból:

a még Elias Sahlin név alatt kiadott Windows (Part 1) klipje 2012 decemberéből:

egy Elias Sahlin & The Stereotypes-koncert 2012 szeptemberéből:

Elias még a Tensta gospelkórus tagjaként 2012 márciusában:

elias-blue

The Horrors: Against The Blade – az új EP címadó száma
okt. 17., 12:53
Neil Young And Crazy Horse: Song Of The Seasons – az új Barn albumról
okt. 16., 11:20
Stromae: Santé – új videoklip hat év után a belga énekestől
okt. 15., 17:56
Adele: Easy On Me – az első klipdal az énekesnő 30 című új albumáról
okt. 15., 1:00