A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Először koncertezik Magyarországon a Pixies!

2019. december 3., 17:14

A 2004-ben újjáalakult Pixies 2019-ben friss lemezzel jelentkezett Beneath the Eyrie címmel. A legendás zenekar így új anyaggal és korszakalkotó slágerekkel érkezik több mint három évtizedes karrierje során először Magyarországra: szeptember 2-án a Budapest Parkban lépnek fel!

A Pixies története valahol ott kezdődött, hogy Charles Thompson IV Puerto Rico-i cserediákprogramjáról visszatérve Bostonba kicsapatta magát a suliból, majd 1986 januárjában felvette a Black Francis nevet, és meggyőzte egykori egyetemi szobatársát, Joey Santiagót, hogy alapítsanak zenekart. Egy hirdetésben kerestek basszusgitárost, amire Kim Deal volt az egyetlen jelentkező – ő pedig beajánlotta David Lovering dobost, akivel a saját lagziján találkozott. Így indult el a grunge-szcénát és az underground gitárzenét évtizedekre meghatározó zenekar története. A vallásos neveltetésű Francis fogta a mitológia, a spanyol kultúra és a kegyetlen bibliai történetek iránti érdeklődését, és hátborzongató, mégis fülbemászó punk dallamokká gyúrta össze őket – valahogy így született meg Surfer Rosa (1988) és a Doolittle (1989) című lemezük. Az előbbin kapott helyet a kislemezként sosem kiadott, mégis a zenekar legkultikusabb slágerének számító Where Is My Mind?, amely a Harcosok Klubja című film vége főcímdalaként lehet ismerős a legtöbbek számára. De a Doolittle lemezen is volt sláger, például a Monkey Gone to Heaven, ami a Billboard modern rock listájának top 10-ébe is bekerült.

1990-ben Deal kivételével a zenekar Los Angelesbe költözött, ahol Bossanova című lemezüket rögzítették. Érdekes, hogy míg Amerikában mérsékelt sikereket értek el vele, Angliában az eladási listák élmezőnyébe jutott az album. Hiába vált a Pixies ekkorra már meghatározó, korszakalkotó indie rock óriássá, az 1991-es Trompe le Monde megjelenése után nem sokkal úgy döntöttek, vége a zenekarnak. 1993-ban feloszlottak, és ki-ki saját szólókarrierjére koncentrált.

Több mint egy évtizeddel később, 2004 februárjában a zenekar bejelentette újjáalakulását, illetve soron következő turnéját, amire szinte perceken belül elkapkodták a rajongók a jegyeket – a londoni Brixton Academy 20 éves története során még sosem volt korábban példa ekkora rohamra, pedig a zenekar négy egymást követő este is fellépett a helyszínen. 2004-es Bam Thwok című visszatérő daluk azonnal a letöltési listák élén landolt, de mégsem volt akadályoktól mentes az előttük álló út. 2013-ban végül Kim Deal úgy döntött, távozik a zenekarból, így a várva-várt új lemez felvételeire Jeremy Dubs (Bunnies) ugrott be. Három új EP-t jelentettek meg, a rajtuk szereplő dalokat pedig  végül 2014-es Indie Cindy című albumuk foglalta össze. Kim Deal helyére Kim Shattuck, majd később az azóta is zenekari tag, Paz Lenchantin érkezett, aki olyan zenekarokban játszott korábban, mint az A Perfect Circle vagy a Zwan.

A Pixies azóta két újabb anyagot (Head Carrier és Beneath the Eyrie) jelentetett meg – utóbbit ráadásul nemrégiben, 2019 őszén. Az album a Pixies korai munkásságának határtalanságát és kalandvágyát idézi anélkül, hogy olyan érzésünk lenne, hogy ismétli őket. Ehelyett a zenekar olyan elemekkel kísérletezik, mint a new wave, a ragtime, a western pszichedelia vagy a doom rock. A lemezt egy különleges helyszínen, egy erdei templomban található stúdióban rögzítették. „Kicsit kísértetjárta volt a hely, akár a Blair Witch Projektet is forgathatták volna itt. Biztos vagyok abban, hogy egy ötödik zenekartag is volt velünk abban a templomban” – mondták el a lemez felvételeiről. A Pixies egy sejtelmes új anyag dalaival, illetve korszakalkotó, popkulturális alapműnek számító slágerekkel érkezik karrierje történetében először Magyarországra, szeptember 2-án a Budapest Parkba!

Facebook-esemény

Előkerült egy elveszett dokumentumfilm Charles Bukowskiról – világpremier ma este!
aug. 7., 16:05
Antonia Vai: új dal, videoklip és koncert
aug. 4., 12:26