A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Elvis Costello: I’ll Still Love You – új dal Johnny Cash szövegére

2018. március 21., 9:00

A 2003-ban elhunyt country legenda Johnny Cash hátrahagyott szövegeit, melyekből 2016-ban Forever Words: The Unknown Poems címmel egy könyv is megjelent, a 2018. április 6-án boltokba kerülő Forever Words albumra olyan jeles dalszerző-énekesek zenésítették meg, mint Rosanne Cash, Alison Krauss, Kris Kristofferson, Willie Nelson, T Bone Burnett vagy a néhai Soundgarden-frontember Chris Cornell. Ez utóbbinak a You Never Knew My Mind című posztumusz dala után második beharangozóként most Elvis Costello versmegzenésítést is hallhatjuk.

Az angol multiinstrumentalista-dalszerző-énekes Elvis Costello (született: Declan Patrick MacManus, 1954) a Roots-tagokkal készült legutóbbi 2013-as Wise Up Ghost albuma óta a New Basement Tapes szupergrupp élén csinált dalokat zene nélkül maradt Bob Dylan-szövegekből, majd a Martin Scorsese/Mick Jagger-féle 2016-os Bakelit tévésorozathoz egy Bobby Womack-számot feldolgozott fel (Point Of No Return), tavaly pedig a Film Stars Don’t Die In Liverpool című filmhez írt egy új dalt (You Shouldn’t Look At Me That Way), de most ismét egy átdolgozással hallhatjuk. Johnny Cash-sel egymás nagy tisztelői voltak, a country veterán már 1987-ben feldolgozott egy The Big Light című dalt Costellótól, aki aztán 1989-ben Hidden Shame címmel egy exkluzív számot is írt Cash következő sorlemezére.

Costellónak már 2014-ben is volt egy posztumusz „közös száma” Cash-sel, mikor annak „elveszett lemezéről”, az 1984-ben dobozban maradt – és csak három évtizeddel később kiadott – Out Among The Stars albumról remixelte a She Used To Love Me A Lot című dalt (a két verzió közös kislemezen is megjelent, a B-oldalon a remixszel), most azonban igazi szerzőtársként írhatott zenét néhai kollégája I’ll Still Love You című verséhez.

Elvis Costello mesél a régi szövegre épülő új dal születéséről:

.
Johnny Cash 1987-ben – feleségével, annak lányával és testvéreivel – Elvis Costello 1986-os The Big Light című dalát énekli:

a Costello által Johnny Cash 1990-es lemezére írt Hidden Shame, melyből maga a szerző csak a 2009-es albumán jelentett meg stúdióverziót:

She Used To Love Me A Lot (JC/EC Version) – Elvis Costello 2014-es remixe, egy 1984-es Johnny Cash-felvételből, mely az Out Among The Stars album 2014-es megjelenésekor egy videót is kapott John Hillcoat rendezőtől:

.
az új feldolgozáslemez számlistája:

Johnny Cash: Forever Words (2018)

Kris Kristofferson & Willie Nelson: Forever / I Still Miss Someone
Ruston Kelly and Kacey Musgraves: To June This Morning
Brad Paisley: Gold All Over the Ground
Chris Cornell: You Never Knew My Mind
Alison Krauss and Union Station: The Captain’s Daughter
T Bone Burnett: Jellico Coal Man
Rosanne Cash: The Walking Wounded
John Mellencamp: Them Double Blues
Jewel: Body On Body
Elvis Costello: I’ll Still Love You
Carlene Carter: June’s Sundown
Dailey & Vincent: He Bore It All
I’m With Her: Chinky Pin Hill
Robert Glasper feat. Ro James and Anu Sun: Goin’, Goin’, Gone
The Jayhawks: What Would I Dreamer Do?
Jamey Johnson: Spirit Rider

.
ha már szóba került, itt a Film Stars Don’t Die In Liverpool filmhez írt You Shouldn’t Look At Me That Way című legutóbbi Elvis Costello-dal:

Tropical Fuck Storm: Suburbiopia / This Perfect Day – kislemez az Amyl And The Sniffers frontlányával
ápr. 3., 23:32
The 1975 feat. Phoebe Bridgers: Jesus Christ 2005 God Bless America – duett a brit zenekar új albuma elé
ápr. 3., 11:24
SoKo: Are You A Magician? – videoklip Gia Coppola rendezésében az új Feel Feelings album elé
ápr. 2., 16:27
Ultraísta: Sister – a Radiohead-producer Nigel Godrich 25 perces kisfilmje triójának új albumához
ápr. 2., 15:58