A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

EOB: Brasil – klip a Radiohead-gitáros Ed O’Brien első szólóalbuma elé

2019. december 5., 15:00

Radiohead tagjai közül a frontember Thom Yorke, a gitáros-billentyűs Jonny Greenwood és a dobos Philip Selway után most az 51 éves gitáros-vokalista Ed O’Brien is kipróbálja magát szólóban. A már egy 2016-os rádióinterjúban is beígért első önálló albuma 2020 elejére várható EOB név alatt, de az októberben bemutatott Santa Teresa című instrumentális ambient kompozíció után most az első igaz dalt is hallhatjuk tőle.

O’Brien a Radiohead legutóbbi The King Of Limbs és A Moon Shaped Pool nagylemezei között 2012-2013 folyamán Brazíliában élt családjával, és szólóalbumának kompozícióit a vidéki életmód és természeti környezet, illetve a helyi karnelválok világa ihlette. A lemezt két jól ismert producer, Flood (U2, Depeche Mode, Nine Inch Nails, PJ Harvey stb.) és Catherine Marks (Wolf Alice, The Wombats, The Big Moon stb.) segítségével rögzítette, a közreműködő vendégek közt pedig a már korábban is említett nevek (az Invisible brit elektro-soul-funk triót vezető Dave Okumu gitáros, a basszista Nathan East és a dzsesszdobos Omar Hakim) mellett feltűnik Laura Marling, a Portishead-gitáros Adrian Utley, a Wilco-dobos Glenn Kotche és a Radiohead-basszusgitáros Colin Greenwood is.

A fenti illusztris közreműködői listáról Greenwood, Okumu, Hakim és a szintetizátoron játszó Flood szerepelnek az album első hivatalos kislemezdalában, a finom gitáros nyitány után táncos lüktetést és némi Depeche Mode-os hangulatot kapó Brasil című nyolc és fél perces számban is, melynek videoklipjét Janelle Monáe tavalyi Dirty Computer filmjének rendezője, Andrew Donoho forgatta.

.
borítókép a Brasil február 5-én megjelenő vinyl kislemezéhez, melynek az albumra fel nem kerülő Santa Teresa lesz a B-oldalas száma:

Ed O’Brien néhány napja közzétett levele első szólóanyagának születéséről:

.
egy 2001-es beszélgetésünk Ed O’Briennel ebben a Radiohead-interjúban olvasható:
http://est.hu/cikk/14305/szembenezni_bizonyos_bizonytalansagokkal__-_radiohead

Dave Grohl és Greg Kurstin idei hanuka-feldolgozásai: Ramones, Lisa Loeb és mások
nov. 30., 3:34
Nick Cave & Warren Ellis: We Are Not Alone – filmbetétdal
nov. 24., 4:33
Placebo: Surrounded By Spies – új szám a Never Let Me Go album bejelentéséhez
nov. 9., 4:35
Jennylee / Warpaint: Clinique – kislemezdal a teljes csajkvartett közreműködésével
nov. 8., 14:02