A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

FFS – itt a Franz Ferdinand és a Sparks közös albuma! +FRISSÍTÉS: Piss Off + Call Girl – videoklipek

2015. június 1., 8:34

For fuck’s sake! Az FFS lehetne ennek a méltatlankodó angol káromkodásnak is a rövidítése, de a skót Franz Ferdinand és a veterán amerikai Sparks testvérduó közös projektje nem ad okot mérgelődésre. Az elmúlt két hónap során közzétett beharangozó számok (Piss Off , Johnny Delusional, Collaborations Don’t Work, Call Girl), no meg az első élő fellépés és az első videoklip után most már a teljes FFS-album meghallgatható itt a jövő heti megjelenés előtt.

Az 1945-ös születésű Hitler-bajszos Ron Mael billentyűs és három évvel fiatalabb öccse, a teátrális magas hangon éneklő Russell Mael már a hetvenes évek hajnala óta színen vannak Sparks nevű együttesükkel, melynek glam rocktól a diszkóig nyúló extravagáns art-popja az Atlanti-óceán másik oldalán a három évtizeddel későbbi posztpunk revival idején befutott Franz Ferdinandra is óriási hatást tett. Alex Kapranos és társai már a legelső próbájukon is játszottak egy Sparks-feldolgozást (Achoo című 1974-es dalt), a Meal fivérek pedig már a Take Me Out című Franz Ferdinand-szám hallatán rajongók lettek, és már annak idején – 2004-es első személyes találkozásukkor – felvetődött egy kollaboráció ötlete a két zenekar közt (a Piss Off című dal még akkor fogant), de csak két éve kezdtek célirányosan dolgozni nagy titokban egy közös projekten, mely végül egy teljes nagylemezzé nőtt.

ffs-albi

Az amerikai producer John Congleton (The Polyphonic Spree, St.Vincent, Anna Calvi, Amanda Palmer, Swans stb.) irányításával 15 nap alatt felvett címnélküli FFS-albumon a Collaborations Don’t Work dalcímre rácáfolva briliánsan és minden erőlködés nélkül sikerült ötvözni a két együttes sajátos hangzását és szatirikus szövegvilágát, illetve a két frontember énekstílusát – amint ez a lemez jövő heti hivatalos megjelenése előtt itt már hallható is.

1. “Johnny Delusional” (3:11)
2. “Call Girl” (3:21)
3. “Dictator’s Son” (4:15)
4. “Little Guy From The Suburbs” (5:09)
5. “Police Encounters” (3:10)
6. “Save Me from Myself” (3:57)
7. “So Desu Ne” (3:52)
8. “The Man Without a Tan” (3:28)
9. “Things I Won’t Get” (3:03)
10. “The Power Couple” (3:01)
11. “Collaborations Don’t Work” (6:42)
12. “Piss Off” (3:55)

FRISSÍTÉS: a dalok külön-külön is!

.
ebbe a közös produkcióba mindkét zenekar a legnagyobb slágerét vitte: a This Town Ain’t Big Enough For Both Of Us című 1974-es Sparks-klasszikusból és a Take Me Out című 2004-es Franz Ferdinand-dalból összegyúrt medley élő előadása Jools Holland műsorában

.
az FFS-tagok egy fülbesúgós-továbbadós játék végén elárulják, mi az FFS rövidítés másik feloldása:

egy címlapfotó tegnapról:

ffs-spectrum

.
FRISSÍTÉS 2: az albummegjelenés napján, június 8-án a Piss Off című dalhoz egy vicces animációs videoklip is érkezett!

FRISSÍTÉS 3: október 15-én az album Call Girl című száma is kapott klipet!

Björk feat. Sindri Eldon: Ancestress – klip az énekesnő fiával közös dalhoz
szept. 22., 15:59
The Smashing Pumpkins: Beguiled – klipdal + további számok az ATUM rockoperából
szept. 20., 18:30
Billy Nomates: Balance Is Gone + Blue Bones – klipdalok az angol énekesnő új CACTI albumáról
szept. 18., 17:52
Björk: Ovule – újabb klipdal a Fossora album elé
szept. 14., 17:45