A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

Open Air Rádió – A VOLTSoundSziget.

A Filthy Friends szupergrupp albumáról – a Sleater-Kinney énekesnője az R.E.M. zenészeivel

2017. június 21., 14:01

Az egykori R.E.M.-tagok új produkciókban, friss albumbejelentésekkel: a szövegíró-énekes Michael Stipe társszerző-produceri segédletével készült SIR című új Fischerspooner-anyagot szeptember 22-re hirdették meg egy klipdallal (Have Fun Tonight), míg a zeneszerző-gitáros Peter Buck a kései R.E.M.-lemezek és -turnék zenészeivel augusztus 25-én jelenteti meg a Filthy Friends szupergrupp Invitation című debütalbumát, melyen a szőke Sleater-Kinney-frontcsaj Corin Tucker énekel. A Donald Trump-ellenes tavalyi 30 Days, 30 Songs kampányhoz adott Despierata című daluk és az idei Record Store Day-hez igazított Any Kind of Crowd kislemezük mellett már egy harmadik beharangozó számot is hallhatunk tőlük The Arrival címmel.

A fenti plakátgrafika bal szélén látható szemüveges multiinstrumentalista Scott McCaughey (a seattle-i Young Fresh Fellows frontembere) 1994-től, a jobb szélen lévő dobos Bill Rieflin (Ministry, Swans, King Crimson stb.) pedig 2003-től zenélt az R.E.M.-mel annak 2011-es feloszlásáig, míg a jobbról másodikként látható Kurt Bloch szólógitáros a Fastbacks dalszerző vezéreként híresült el (együttesével még magyar közönségnek is játszott az 1996-os budapesti Pearl Jam-koncert előzenekari posztján). Bloch a Young Fresh Fellowsban is tag, és benne van a szintén McCaughey vezette laza The Minus 5 kollektívában is, melynek Peter Buck is kulcsembere. Ami a riot grrrl/punk-rock irányból jött Corin Tuckert illeti, ő Bucknak már két évtizede jó ismerőse (férje, a kliprendező Lance Bangs forgatott pár R.E.M.-videót is), és már a gitáros 2012-es címnélküli első szólóalbumán is dolgoztak együtt egy dalban (Nothing Means Nothing), majd még abban az évben meg is szervezték szupergruppjukat (először David Bowie-feldolgozásokat játszottak, majd 2014-ben már saját szerzeményekkel stúdióztak, a kezdeti super-Earth zenekarnevet pedig csak egy tavaly januári koncertjüktől kezdve cseréltek Filthy Friendsre).

A Filthy Friends-lemezt tehát ők öten rögzítették, de mivel Rieflint leköti az aktuális King Crimson-turné, így őt távolléte idején a fenti színes nyitókép bal szélén látható Linda Pitmon helyettesíti (aki az elmúlt egy évtizedben három albumot is rögzített Buck és McCaughey társaságában a Baseball Project indie rock szupergruppal, melyben férje, a Dream Syndicate-frontember Steve Wynn is alaptag).

A blues, glam és alternatív rock, az art-punk/new wave meg persze R.E.M. hagyományaira és Corin társadalmilag érzékeny szövegeire épített 12 számos Filthy Friends-debütalbumról az első kislemez az áprilisi Record Store Day-re megjelent Any Kind Of Crowd volt, mely itt a B-oldalára került Editions Of You című 1973-as Roxy Music-glamsláger feldolgozásával együtt hallható. . .

. . . ez pedig a tegnapi albumbejelentéshez közzétett The Arrival című kétperces dal:

.
az album borítója és számlistája:

Filthy Friends: Invitation (2017)

Despierta (4:19)
Windmill (3:56)
Faded Afternoon (3:19)
Any Kind Of Crowd (3:15)
Second Life (2:38)
The Arrival (2:20)
Come Back Shelley (3:59)
No Forgotten Son (3:13)
Brother (3:43)
You And Your King (3:10)
Makers (2:22)
Invitation (2:34)

Humanist – album Mark Lanegan, Dave Gahan és sok más vendégénekes közreműködésével
feb. 23., 23:48
A Savages-énekesnő Jehnny Beth tévéműsora a Primal Scream, Idles és Life együttesekkel
feb. 22., 22:00
Morrissey: Knockabout World + Love Is On Its Way Out – újabb dalok az új albumról
feb. 21., 17:23
Alanis Morissette: Smiling – újabb szám az új album és a budapesti koncert elé
feb. 21., 11:43