A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Green Day – Amerikai idióták és az új punkrobbanás

2015. február 25., 23:01

„Egy fazon odajön hozzám és megkérdezi, mi a punk – idézte fel Billie Joe egy koncerten. – Erre odarúgok neki egy üres üdítős dobozt, és azt mondom: Ez a punk! Erre ő is belerúg a dobozba, és kérdi: Ez punk? Erre én azt felelem: Nem, ez trendi.”

green_day-wp

Ben Myers, angol író tavaly megkapta a komoly elismerésnek számító Northern Writers díját a Beastings című regényéért, valamint a Society of Author’s Tom Gallon díját a The Folk Song Singer című novellájáért. Ebből is látszik, hogy nem egy átlagos zenei életrajzíróról beszélünk, hanem olyasvalakiről, aki a szó klasszikus értelmében is író. Sőt, költő, hiszen verses köteteket is megjelentetett. Természetesen számos cikket jegyez az NME, a Mojo, a The Guardian, a Kerrang!, a Bizarre, a Vice, a Metal Hammer és még sok más újságnál is. A zenekarok között is jó ízléssel válogatott: írt a System of a Downról, a Muse-ról, a The Clashről, valamint John Lydonról. A Green Day sztorija is adta magát.

Az 1994-es Dookie mindent elsöprő sikere után következett három közepes album pár ütős számmal, majd, szakítva a hagyományos punk-reszeléssel, a Green Day 2004-ben írt egy zseniális rock-operát, az American Idiot-ot, amely a csúcsra repítette őket – valahova a Red Hot Chili Peppers és a U2 közé. Aztán megjelent a „musicaljük”, a 21st Century Breakdown. A könyv a kezdetektől, sőt, évszázadokkal korábbról indul, és itt ér véget.

Pontos képet kapunk a trió gyökereiről, a zenekar kezdeti időszakáról, sőt, még az olyan testvérzenekarok hátteréről is, mint az Operation Ivy vagy a Rancid. Ha kicsit elfogultan is, de Myers alaposan körbejárja a punk-zenekarok legnagyobb dilemmáját: el szabad-e szegődni egy multihoz, és hogy a hírnévvel együtt jár-e a hitelesség elvesztése. Emellett bennfentes sztorikban sincs hiány, és a könyv egyetlen hátránya a fordítás hullámzó minősége, amire az egyszerű magyarázat, hogy a bő kétszáz oldalt 7-8 ember fordította. De az üzenet így is szépen átjön: „A punk nem halt meg, csak átalakult.

Silenos Könyvkiadó
218 oldal, 3200 Ft

További információ és rendelés: www.silenos.hu

Fotó: greenday.com

Manu Chao – Zene és szabadság
ápr. 27., 22:04
40 éves a VHK, indul a jubileumi turné!
ápr. 2., 8:23
Muse – Az Univerzum lüktetése
Már. 15., 9:57
James Hetfield – A Metallica farkasa
jan. 25., 9:49