A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Hatchie: Sugar & Spice – az ausztrál dream pop énekesnő első EP-je +FRISSÍTÉS: klip minden dalhoz!

2018. május 28., 12:06

Az ausztráliai Brisbane-ben született és felnőtt 25 éves dalszerző-gitáros-énekesnő Harriette Pilbeam május 25-én jelentette meg első EP-jét gyerekkori családi becenevén Hatchie-ként, tehát beleillik első albumuk előtt álló énekesnőket bemutató sorozatunkba, de nem ingazán mondható kezdő zenésznek: basszista-vokalistaként 17 éves kora óta játszik a Babaganouj nevű indie rock zenekarban és 2012-2014 között a Go Violets gitárpop csajkvartettnek is tagja volt – mielőtt szólóban a még fülbemászóbb shoegaze/dream pop felé orientálódott volna.

Harriette 13 éves korában kezdett gitározni, megtanult zongozni és klarinétozni is, de basszugitárosként a leggyakorlottabb a zenekari múltja révén, mely mellé szólóban popvénájának és személyesebb megszólalásnak akart utat engedni. „Ez az első szólóprojektem, szóval elég sok ideig kísérletezgettem hozzá analóg szintetizátorokkal és pedálokkal, hogy elérjem a számomra ideális dream pop hangzást” – mondja. A nyolcvanas-kilencvenes évek határvidékéről említett hősei (Kate Bush, Cocteau Twins, Lush, The Sundays stb.) mellett az elmúlt tíz évből a Chairlift és a Wolf Alice a legnagyobb kedvencei (ez utóbbi főleg a Sleep című legutóbbi kislemezdalán hallatszik is), de az intelligens mainstreamből Carly Rae Jepsen és Sky Ferreira tisztelője is (meg a producerüké, a leginkább a Haim mellől ismert Ariel Rechtshaidé is, akivel szívesen dolgozna).

A Try című első Hatchie-kislemezdalt még 2015 elején írta, 2016-ban vette fel, de csak 2017 májusában jelentette meg (elég nagy sikert aratott vele, még az egykori Cocteau Twins-vezér Robin Guthrie-t is rajongójává tette), és most egy újabb év után összeállt a Sugar & Spice című ötszámos első EP-je, melyet időközben már négy klippel vezetett fel.

Try tavaly júniusi videója. . .

. . .a decemberi Sure, melyhez a Cocteau Twins-extag Robin Guthrie készített remixet. . .

. . .az idén áprilsiban gyors egymásutánban közzétett Sugar & Spice és Sleep klipek. . .

. . .és a Bad Guy című záródallal múlt héten összeállt teljes Sugar & Spice EP:

FRISSÍTÉS: június 27-én a Bad Guy című záródalhoz is jött egy klip, így végül az EP összes számának lett videója!

.
összevetésként itt van anyazenekarának, a Babaganoujnak a 2017 februárjában megjelent legutóbbi EP-je, melyen a basszusgitáros-vokalista Harriette a páratlan számú dalokban énekel fő szólamot a vöröshajú frontember Charles Sale mellett:

egy-egy Babaganouj-klip minden évből:

Star (2017)

Do Rite With Me Tonite (2016)

Can’t Stop (2015)

Bluff (2014)

Love Loathe Love You (2013)

.
Harriette a 2014-ig aktív Go Violets csajzenekar basszusgitárosaként a 2013-as Josie és Wanted klipdalokban:

Morrissey: Rebels Without Applause – a Bonfire Of Teenagers albumról, Red Hot Chili Peppers-zenészekkel
nov. 26., 6:30
Romy & Fred again..: Strong – a szólópályára tért The xx-frontlány újabb dala a DJ-producerrel
nov. 15., 6:08
Fever Ray: Carbon Dioxide – újabb dal az öt év után érkező új Radical Romantics albumról
nov. 10., 17:23
dEUS: Must Have Been New – a tíz év után érkező új How To Replace It albumról
nov. 9., 8:13