A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Hiperkarma 20. jubileumi koncert a Papp László Budpaest Sportarénában!

2019. október 10., 15:53

Húsz éve alakult és adta ki első, többek által rendszeresen „generációs” jelzővel illetett, cím nélküli első lemezét a Bérczesi Róbert vezette hiperkarma. A zenekar születésnapját egy Aréna-koncerttel ünnepli meg 2020. február 7-én, ahol a jelenlegiek mellett az együttes korábbi tagjai, illetve zenészbarátok is feltűnnek majd.

Lehetetlen pár rövid bekezdésben összefoglalni a 2000-es évek egyik legfontosabb dalszerzőjének, Bérczesi Róbertnek az életútját, és ikonikus zenekarának, a hiperkarmának munkásságát. Mégis erre tesz kísérletet Bérczesi Robi a 2019-ben megjelent, és az egybehangzó olvasói vélemények – valamint az eladási statisztikák – szerint remekül sikerült Én meg az Ének (behúzott szárnyú felfelé zuhanás) című önéletrajzi könyvében.

A hiperkarma 2000-ben kiadott első, cím nélküli lemezén olyan – azóta klasszikussá vált – dalokat találunk, mint a lidocain, a kérdőjel, sosem voltunk senkik, dob+basszus, zöldpardon, üres, felejtő… amik generációk himnuszai lettek. A második, amondó (2003) című lemezükön Bérczesi, minden hagyományos dalszerkezeti struktúrával szakítva, a legnagyobb szerzők közé emelkedett. 2008-tól pár év szünet következett a hiperkarma életében a frontember nem titkolt drogproblémái miatt. A dalokban egyértelműen lekövethető Robi elvonulása és leépülése, és egyben az a folyamat is, ahogy megtalálta az új, de mégis jellegzetes hiperkarmás hangját. A passzív éveket követően a zenekar 2014-ben jelentette meg harmadik nagylemezét konyharegény címmel, melyet az óriási érdeklődésnek köszönhetően egy felejthetetlen, teltházas PeCsa koncerten mutattak be. A zenekar innentől újra aktívan kezdett dolgozni. 2016-ban kijött három single, melyek közül a megünnepleni jó című dalt a 10. Fishing on Orfű fesztiválhimnuszaként mutattak be. 2017 tavaszán megjelent a negyedik stúdióalbum, délibáb címmel, mely több szempontból is fordulópontnak tekinthető a hiperkarma hangvételében, valamint meghozta a zenekarnak az első aranylemezét. A délibáb sikere után egy évvel kijött egy új single napsütötte rész címmel, mely az addigi underground zenekar első igazi rádiós áttörése volt. A dalt az erdélyi Double Rise Fesztivál himnuszaként mutatták be 2018 tavaszán. A következő év elején új stúdióalbum jelent meg, a napsütötte rész címmel, és ez év tavaszán Bérczesi megkapta karrierje első igazi elismerését, az Artisjus – Az év könnyűzenei szövegírója díjat.

Hiperkarma 20. jubileumi koncert
Papp Laszló SportAréna
2020. február 7.
Facebook-esemény:

New Level Empire a Talponállóban!
jan. 18., 16:24
Régen minden jobb volt – a 80-as évekbe repít vissza minket Quixotic első kisfilmje
jan. 18., 15:47