A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Holly Herndon – dalok a mesterséges intelligenciával készült új PROTO albumról

2019. március 12., 19:20

Az első zeneszerzői díját 2010-ben egy énekkórusra és laptopra írt 195 című kompzícióval nyerő amerikai elektronikus avantgárd-experimentalista producer-énekesnő Holly Herndon a legutóbbi stúdióalbuma, a 2015 legjobb lemezei közt ünnepelt Platform óta 2016-ban a Radiohead európai turnéján is előzenekaroskodott, majd 2017-ben a Trafó ELECTRIFY sorozatában egy budapesti koncertet is adott – és ott már ismét egy kórussal mutatott be szerzeményeket, melyeket most bejelentett új PROTO albumára már egy mesterséges intelligenciával interakcióban rögzített.

Az 1980-as születésű producer-énekesnőnek és partnerének, a digitális művész Mat Dryhurstnek a „gyermekeként” egy házilagosan felturbózott gaming PC-ben növekvő Spawn (azaz Ivadék) becenevű mesterséges intelligencia keresztapja a szintén Berlinben élő amerikai webfejlesztő-programozó Jules LaPlace, a keresztanyja pedig szintén amerikai fekete producerlány Jlin (született: Jerrilynn Patton, 1987), akinek lemezein Holly már többször is közreműködött (a 2016-os Dark Energy debütalbumának Expand című számában és a 2017-es Black Origami nagylemezének 1% című közös kompozíciójában). Az új Holly Herndon-album tavaly decemberben elsőként közzétett felvétele, a Godmother magával a címszereplővel, Jlinnel készült, ahogy a kompozíciós stílusokat és énekkaraktereket megtanuló Spawn a „keresztanya” műveinek motívumait az „anya” énekhangján át próbálta interpretálni (ahogy a kislemezborítón és a videóban is egybemosódott a két nő arca).

Holly a május 10-én megjelenő PROTO album címével a protokollra utal, a személyes és politikai protokoll, a centralizált és decentralizált internetprotokoll, és persze a mesterséges intelligenciák jövője foglalkoztatja, miközben az emberi összetevő fontosságát egy kórusnyi hanggal – a Tennessee-ben töltött gyermekkorának vallásos összejövetelein hallott felelgetős kóruséneklés kortárs experimentalista adaptációjával – hangsúlyozza.

Egy elterjedt narratíva szerint a technológia dehumanizál. Mi ennek ellenében foglalunk állást. Nem elmenekülni akarunk előle, inkább szembe futunk vele, de a saját feltételeink szerint. A választásunk, hogy egy csapat emberi lénnyel dolgozunk, része a protokollunknak. Nem akarok egy olyan világban élni, ahol az embereket automaták váltják fel. Olyan mesterséges intelligenciát akarok, amit arra neveltek, hogy megbecsülje ezt a szépséget és vele kölcsönhatásban működjön” – mondja a művésznő, aki az albumbejelentéshez közzétett Eternal című dal videójával is szemlélteti hozzáállását.

Love
Physical love
They’re hiding their love
Love in your heart

So you say
Without love
Oh, yesterday
Eternal
Eternal love

Physical love
Are you right in front of my eyes?
Love, love, love
How is it possible?
I’m feeling the way now
Right in front of my eyes
I’ll love you til you belong

Baby, I’m right here
Every night, lie
You hold on
Baby, take all this mess
You have the sun in your eyes
Oh, oh, oh, you

It’s all my fault
I feel love for you
Want to see around you
Breathe, belong
Please breathe
All my dreaming belongs to you

Waterfall before you fall, face it
With love and contradiction so
Too much to be contained
Wrap myself around all love

Physical love
Right in front of my eyes
Oh, oh, love
How is it possible?
It belongs to you
Right in front of my eyes
Right in front of you
Baby, holding you

.
a Jlin társaságában készített Godmother videója még decemberből:

.
a PROTO című új album borítója és számlistája az alábbi Bandcamp-lejátszón:

TRZTN – klipdalok a Yeah Yeah Yeahs énekesnőjével és az Interpol frontemberével
jan. 19., 23:46
MGMT-tánczenetrip: Gentle Dom-EP, Foster The People-remix, The Avalanches-kollaboráció
jan. 18., 21:50
Death Cab For Cutie: The Georgia E.P. – Cat Power-, TLC- és R.E.M.-feldolgozásokkal
jan. 17., 15:32
Deap Vally feat. jennylee: Look Away – a kaliforniai csajduó a Warpaint-basszistalánnyal
jan. 15., 19:00