A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Jarvis Cocker & Chilly Gonzales: Room 29 – koncert a közös új album anyagával

2017. május 2., 7:23

A pop- és klasszikus zenében egyformán otthonosan mozgó kanadai zongorista showman Chilly Gonzales (született: Jason Charles Beck, 1972) ma este adja első magyarországi koncertjét, a Müpában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Budapesten szólóban lép fel, és nem a márciusban megjelent legfrissebb kiadványának, a Pulp-frontember Jarvis Cockerrel közös Room 29 albumnak a színházi miniturnéjával – de hogy erről a multimédia-produkcióról is teljes képünk lehessen, itt az ARTE tévécsatorna felvételén megnézhető a közös lemezanyaguk élő előadása a múlt havi párizsi koncertjükről (az albumhoz forgatott videók és egy stílszerű Leonard Cohen-feldolgozás társaságában).

A több korábbi kollaborációban is érintett Jarvis Cocker és Chilly Gonzales négy éven készült Room 29 című produkcióját a legendás Los Angeles-i kastélyszálloda, a Château Marmont 29-es szobája és annak hajdani lakói (köztük Jean Harlow és Howard Hughes) ihlették. A közösen írt dalciklus élő előadásait, ahol a két művész a hamburgi Kaiser Quartett zenészeivel lép fel, háttérvetítéseken régi hollywoodi filmek részletei és David Thomson filmtörténész kommentárjai kísérik, sőt nézőket is színpadra hívnak a közönségből. A műsort a márciusi hamburgi, berlini és londoni színháztermi fellépések után a párizsi La Gaîté Lyrique színpadán is bemutatták, és az április 7-én adott koncertet az ARTE is rögzítette.

Marmont Overture
Room 29
Tearjerker
Clara
Bombshell
Belle Boy
Howard Hughes Under The Microscope
Salomé
Daddy, You’re Not Watching Me
The Other Side
A Trick Of The Light
Room 29 (Reprise)
Ice Cream As Main Course

.
a Room 29 anyagának előadása után a közös koncerteken ráadásként a Paper-Thin Hotel című 1977-es Leonard Cohen-dal feldolgozását játsszák – az alábbi berlini videón egy kétperces bevezető után kezdik:

.
a Tearjerker című szám élőben előadott duóverziójának videója, melyet a híres klip- és filmrendező Garth Jennings forgatott a párizsi Hotel Lancasterben a Marlene Dietrich-lakosztály zongoráján:

.
Jarvis Cocker által rendezett szöveges videók, a Room 29 album címadó számához. . .

. . . és a Clara című dalhoz:

egy Rolling Stone-videointerjú Jarvis Cockerrel és Chilly Gonzalesszel:

a filmtörténész David Thomson teljes beszélgetése Jarvis Cockerrel az igazi Chateau Marmont 29-es szobájában 2014. május 25-én:

Alice Merton: Vertigo – posztapokaliptikus videoklip a világpolgár énekesnőtől
ápr. 10., 12:34
AFI: Dulcería – videoklip a Smashing Pumpkins-főnök Billy Corgan társaságában írt dalhoz
ápr. 9., 18:39
Millie Turner: Concrete Tragedy – videoklip a húszéves angol dalszerző-énekesnőtől
ápr. 8., 20:49
Darkside: The Limit – Nicolas Jaar és Dave Harrington duójának új Spiral albumáról
ápr. 8., 17:22