A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Kiadatlan Red Hot Chili Peppers-dal még a Jane’s Addiction gitárosával

2016. február 4., 7:46

Emlékeztek arra, mikor bő egy éve előkerült egy Hooker című kilencvenes évekbeli Dave Grohl-dal, mely a Jane’s Addiction és a Red Hot Chili Peppers korabeli funkos stílusát idézte? Hát most még nagyobb szenzációként egy kilencvenes évekbeli kiadatlan Red Hot Chili Peppers-szám bukkant fel a neten, abból az időből, mikor még a Jane’s Addiction zeneszerző-gitárosa, Dave Navarro pengetett az együttesben. A néhai pakisztáni qawwali énekes Nusrat Fateh Ali Khan által ihletett Circle Of The Noose című 1997-es RHCP-dal néhány hónappal az előtt készült, hogy John Frusciante visszatért volna a helyére.

A hetyke szakállú Navarro öt éven át, 1993-től 1998 tavaszáig volt a Red Hot Chili Peppers tagja, de csak egy albumot vettek fel együtt (One Hot Minute – 1995) és a budapesti Kisstadiont is érintő 1996-os turné után már csak egyetlen közös koncertjük volt 1997 júliusában. 1997 közepén már nekiláttak egy újabb lemeznek is a stúdióban, de aztán a Jane’s Addiction októbertől decemberig összeállt egy turnéra az RHCP-basszusgitáros Flea-vel kiegészülve (lásd a lenti fekete-fehér fotót, melynek jobb oldalán Stephen Perkins dobos és a kalapos Jane’s-frontember Perry Farrell mosolyog!). 1998 első hónapjaiban a Red Hot Chili Peppers még próbált az új anyagon dolgozni, de nem igazán jutottak semmire, és áprilisra már ki is rúgták a drogproblémái miatt egyre használhatatlanabb Navarrót – addigra már a drogokról lejött Frusciante készen állt a zenekarba való visszatérésre (melynek eredménye aztán az 1999-re elkészült Californication sikeralbum lett).

JanesAddiction97flea2

Navarro 1997 november-decemberében a Flea-vel közös Jane’s Addiction-turné közben már említett interjúiban egy Circle Of The Noose című új RHCP-számot, amire nagyon büszke volt: „A legnagyszerűbb popdal, amin valaha dolgoztam. . . mármint verze-refrén-verze-refrén-bridge-hook értelemben véve popdal. Nagyon szeretem. Használunk benne egy loopot Nusrat Fateh Ali Khantól is. Nagyon szép. Legjobban úgy tudnám leírni, hogy olyan, mint egy hatvanas évekbeli folkdal kilencvenes évekbeli ötletekkel felütve, de utálnám folkdalnak nevezni, mert nem az…” A legtájékozottabb rajongók tudtak a dal egy 1998 márciusi keveréséről is (meg hogy egyes szupergyűjtőknek állítólag megvan, de ülnek rajta), de maga a felvétel egészen tegnapig nem volt fenn a neten. Most viszont itt van, és egy friss Twitter-bejegyzése szerint Navarro is nagyon örül, hogy előkerült és nosztalgiázhat vele.

rhcp-navarrotweet

egy 1995-ös RHCP-fotó Navarróval:

rhcp-navarro-col

.
Ami a 2016-os Red Hot Chili Peppers-dolgokat illeti: a zenekar (melyben Frusciante 2009-es legutóbbi kilépése óta Josh Klinghoffer a gitáros) továbbra is dolgozik a sztárproducer Danger Mouse segédletével készülő 11. stúdióalbumán, és egy február elején megjelent interjúban Anthony Kiedis énekes azt nyilatkozta, hogy már a vége felé járnak a felvételeknek.

Nick Cave & Warren Ellis: We Are Not Alone – filmbetétdal
nov. 24., 4:33
Placebo: Surrounded By Spies – új szám a Never Let Me Go album bejelentéséhez
nov. 9., 4:35
Jennylee / Warpaint: Clinique – kislemezdal a teljes csajkvartett közreműködésével
nov. 8., 14:02
Damon Albarn és Joan As Police Woman párizsi koncertje – új duettjük élő ősbemutatójával
nov. 6., 12:36