A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Kim Gordon: Murdered Out – a Sonic Youth-díva első szólódala + KENZO-reklámfilm

2016. szeptember 13., 17:44

A Sonic Youth egykori basszusgitáros-énekesnője, Kim Gordon a legendás zenekar 2011-es szétesése óta főleg duóprodukciókkal jelentkezett: előbb a japán születésű New York-i no wave veterán Ikue Morival (a DNA egykori dobosnőjével), majd Bill Nace gitárossal kísérletezett (vele Body/Head név alatt 2013-ban egy Coming Apart című albumot is kiadott), tavaly készített egy-egy számot a Dinosuar Jr.-frontember J Mascis (Slow Boy) és Peaches társaságában (Close Up), idén tavasszal pedig a Tomorrows Tulips gitáros-énekesével, Alex Knosttal közös Glitterbust duó élén adott ki egy címnélküli lemezt – ám most 63 évesen előállt első szólódalával!

A Murdered Out szintén egy kollaborációból született: a Sky Ferreira, Charli XCX és Kylie Minogue mellől ismert Justin Raisen producer már régóta szeretett volna Kim Gordonnal dolgozni, és végül sikerült is megnyernie közreműködőnek a Los Angeles-i goth-R&B dalszerző-énekes-performer Lawrence Rothman egyik dalához, a Designer Babieshez, melyben még a Yeah Yeah Yeahs-gitáros Nick Zinner, a Beck-basszista Justin Meldal-Johnsen, a multiinstrumentalista Active Child, a Warpaint-doboscsaj Stella Mozgawa és a háttérvokálozó Angel Olsen is szerepelt.

rothman-kim-raisen

A fenti stúdiófotón napszemüvegben látható producer a session során Kim Gordonnal rögzített felvételek fel nem használt maradékát sem hagyta veszni: összerakott egy loopot és arra igazgatta rá az énekesnő szövegét, majd az így született demót Kimnek megmutatva sikerült rávennie további közös munkára. Kim újabb szöveg- és énekrészekkel, illetve gitártémákkal egészítette ki a számkezdeményt, Justin Raisen pedig basszusgitározott és Stella Mozgawa bevonásával véglegesítette a ritmusrészeket.

kimgordon-murdered

Íme a végeredmény, a groove-os indusztriál hangzású Murdered Out kislemezdal, melynek címmel és a szövegével a Los Angelesbe költözött Kim Gordon egy arrafelé eléggé terjedő praktikára, az autók matt fekete festékkel való lefújásának (az azonosíthatóság kiölésének, a márkajelek és logók eltüntetésének) trendjére utal:

.
Kim Gordon az elmúlt pár évben adott már ki saját neve alatt instrumentális balettzenét (Music For Inversions: A Live Ballet By Nick Mauss) és hangoskönyvet (a Girl In A Band című tavalyi önéletrajzi kötetének felolvasott verzióját), sőt 2013-ban már megjelent egy Walks With Men című szólófelvétele is (300 példányban, vinyl formátumban), de ez a tízperces instrumentális kompozíció nem nevezhető dalnak. . .

. . . szóval amint azt egy tegnapi NPR-interjújában maga is nyugtázta, a Murdered Out az első szólódal a diszkográfiájában.

.
ráadásként álljon itt egy másik friss Kim Gordon-kiadvány, a német Wild Style Lion projekt (a DJ-producer Khan, Boris Bergmann és Philipp Virus) társaságában jegyzett Wild Style Lion feat. Kim Gordon maxi két dala, a Lovewasinme . . .

. . . és a Grey Sedan, mely a német filmrendező AKIZ (Achim Bornhak) tavalyi – de moziforgalmazásba csak idén nyáron került – Der Nachtmahr című remek pszicho-horror filmjéhez készült:

A rémálom című 1781-es Henry Fuseli-festmény nyomán elnevezett Der Nachtmahr film mozielőzetese, melyben 1:17-nél az angoltanárnőt alakító Kim Gordon is feltűnik:

kimgordon-dernachtmar

.
Kim Gordon legfrissebb színésznői munkája, a Natasha Lyonne főszereplésével a mai napon bemutatott The Realest Real című vicces KENZO-reklámfilmszkeccs, melyet a Sleater-Kinney trió gitáros-énekesnője, a komikusként is ismert Carrie Brownstein írt és rendezett:

kimgordon-real3

.
Kim Gordon 2015-ben megjelent Girl In A Band: A Memoir című önéletrajzi kötete:

The Damned: The Invisible Man – klipdal a Darkadelic album és a budapesti koncert elé
febr. 3., 23:52
Gruff Rhys: The Almond And The Seahorse – dalok Charlotte Gainsbourg és Rebel Wilson filmjéhez
jan. 27., 23:59
Fever Ray: Kandy – a svéd The Knife duó testvérpárja újra közös klipben
jan. 25., 17:26
The National: Tropic Morning News – az új First Two Pages Of Frankenstein albumról
jan. 18., 18:30