A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Közelít a magyar mozikba a Heavy túra

2019. február 6., 20:45

Február utolsó hetén végre a magyar mozikban is látható a Heavy túra című film, ami a legőrültebb, leghangosabb, legröhejesebb dolog mióta a Leningrad cowboys menni Amerika. Még visszatérünk az ügyre, de addig is: íme, néhány előzmény. Tekintsük át a Nagy rock-kihívásokat a filmvásznon, avagy: behívók egy szubgalaktikus kultúrkörbe.

A nyughatatlan (Walk the Line)

Játsszák: Johnny Cash és természetesen June Carter Cash

A feladat nem volt egyszerű. Felkenni a falra Elvis Presleyt és Jerry Lee Lewist lehetőleg egyszerre, kordában tartani az alkoholt és az amphetaminokat szintén lehetőleg egyszerre és country sztárból az amerikai kultúra ikonjává válni, még mielőtt minderre rámegy a máj, a vesék, a szív és a lélek, gyaníthatóan szintén egyszerre. A hős bukdácsol az erdőben személyiségének sűrűjében, ám amikor a Feketébe Öltözött Férfi találkozik a Napba Öltözött Doktor Szöszivel, a szerelem mindent legyőz.

Kopaszkutya

Játsszák: Hobo, Bill, Schuszter Lóri, azaz a Colorado, majd Kopaszkutya zenekar

A nyolcvanas évek legelejének Magyarországán egy lepukkant külvárosi művházban pár ideges embernek nyomni a Johnny B. Goodot van annyira kilátástalan, mint Megadeth riffeket darálni egy finn faluban. A motíváció és a cél egyértelmű, közönséget szerezni, valamint készpénzt, ha kell lemenni kutyába, irány a margó, támadás, kitörés. Az út rögös, a buktató számos, a zenekar szétesik, összeáll, szétesik, tisztára mint a valóságban, a kutyát vissza kell vinni a sintértelepre. És ahonnan viszont már nincs feljebb : “Hé emberek, itt van apánk, Allen Ginsberg!”

Üvegtörők (Breaking Glass)

Játsszák: Hazel O’Connor, azaz Kate, aki Kate Bushról kapta a nevét

Nyolcvanas évek, Nagy-Britannia. Kate és zenekara kocsmákban lép fel, megfigyelhetjük a banda nehéz, ám romantikus, szabad korszakát. Plakátragasztás saját kezűleg, cenzúrázatlan dalszövegek, new wave, félsüket, heroinista szaxofonos, minden passzol. Az egészséges motíváció természetesen esetünkben is egy szolíd karrier, senki nem szeret mosogatni. A bajok akkor kezdődnek, amikor a zeneipar kinyújtja szőrös mancsát és a teljes képzavar kedvéért még be is szippantana. És akkor tetőznek, amikor hősnőnk mindezt el-és bevállalja.

Csillag születik (A Star Is Born)

Játsszák: Lady Gaga, Bradley Cooper

Negyedik verzió, de a dal ugyanaz marad. Jackson és Ally munkaszerelmének buktatói ugyanazok, mint már annyiszor a rock and roll vérzivataros történetében. Alkohol, drogok, a siker elviselhetetlen bája, rádióbarát pruducer felbukkanása, az egyiknek már kifele áll és az is alig, a másik meg maga a tündökletes ifjúság. Lady Gaga, aki a Madonna utáni pop maga (ezt itt most Romhányi József ajánlásával) brilírozik, a végkifejlet több mint szomorú, ám ugyanakkor kissé felemelő.

Egy nehéz nap éjszakája (A Hard Days Night)

Játsszák: The Beatles

Ez az a helyzet, amikor egy zenekar már nem csupán majdnem híres. Rajongók sikoltoznak, bugyik repülnek és nem lenne túl bonyolult feladat bejutni egy norvég fesztiválra. Tehát a totális siker. Amiből és amitől néha inkább menekülőre kellene fogni. Ez viszont nem is annyira egyszerű, mint azt a kívülállók gondolnák. John, Paul, George és Ringo számára a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy miként léceljenek le egy napra mindabból, amivé lettek. A buktatók számosak, úgymint éber rajongók, mindenre elszánt sajtó, szigorú menedzser, valamint Paul kissé szenilis, ám végtelenül ravasz nagypapája.