A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

“Legyen a gépnek halleluja” – 20 éves az Ékszerelmére – őszi turnéra indul a Quimby

2019. október 2., 5:50

Az ezredfordulót és egyik legismertebb lemezét, az idén 20 éves Ékszerelmére albumot idézi meg ősszel a Quimby. A kilenc állomásos turné novemberben indul, melynek során a zenekar nem csak a lemez dalait játssza végig, de az akkori partik hangulatát is visszahozza, a közönség segítségével pedig elkészíti online emlékalbumát is.

Az 1999-ben megjelent lemez nemcsak a zenekar egyik legjelentősebb albuma, de egyben azt a korszakot is megidézi, amikor a pszichedelia és a party zene örvénylett mindenhonnan, és húzta be a klubokba az embereket. Ez a kor pedig vitathatatlanul hatott az Ékszerelmére dalaira, mind zeneileg, mind tematikáját tekintve. Amikor napfogyatkozáskor elsötétült az ég, vagyis az ezredforduló előtt jelent meg a Red Hot Chilli Pepperstől a Californication, a Muse-tól a Showbiz, dübörgött az europop, itthon DJ Palotai és a Tilos dj-i diktálták a tempót, bemutatták a mozikban a Harcosok Klubját és a Matrixot. Az ezredforduló közeledtével pedig egyre inkább az járt az emberek fejében, hogy mennyire uralnak bennünket a gépek, és lesz-e világvége, ha a ’90-es évek végén átfordul a mutató. Ebben a korszellemben született meg az Ékszerelmére lemez is, mellyel együtt most, 20 évvel később a Quimby elhozza az akkori bulik hangulatát is. A turné állomásain Tóth Sándor szaxofonos, valamint DJ Bootsie lesz a vendégük, aki szettjével minden alkalommal gondoskodik róla, hogy a közönség ismét 1999-ben érezze magát, a koncertek után pedig ő felel a partiért is.
Ekkoriban kezdte a zenei sajtó a legjobb koncertzenekarként számon tartani a Quimbyt, a klubok már megteltek a nevük hallatára, és egyre nagyobb színpadokra kerültek fel a fesztiválokon. Az Ékszerelmére albumot több hazai médium is a ’90-es évek egyik legjobb lemezének kiáltotta ki, 2000-ben pedig Fonogram-díjra is jelölték a művet. Zeneileg is ekkorra alakult ki leginkább a Quimbyre jellemző máig markáns hang, amely a lírát, a punk és a rock and roll erejét vegyíti a countryval, a pszichedeliával és a képszerű, gyakran szürreális dalszövegekkel. Ezt a világot pedig Antal Nimród véste képekkel is a fejünkbe az Androidő és a Halleluja klipjeivel.

„Hol voltál az ezredfordulón?” – teszi fel a zenekar a kérdést a rajongóinak is, arra kérve őket, hogy ők is szálljanak be a múltidézésbe, és ha van bármilyen, a Quimbyhez kötődő emlékük, fotójuk, tárgyuk vagy akár újságkivágásuk, osszák meg velük az ekszerelmere20@gmail.hu címen.

Az Ékszerelmére 20 turné november 8-án indul Veszprémben, a Quimby fellép Vecsésen, Szegeden, Székesfehérváron, Pécsett, Törökszentmiklóson, Zalaegerszegen és Sopronban is, a körutat pedig az A38-on zárják, december 21-én.

Címlapfotó: Szűcs Barbara

Ego tréning – megjelent Szilárd új EP-je
Sze. 22., 12:04
Gyönyörű könyv készült az új Kiscsillag-lemezhez
Sze. 22., 11:31