A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Link interjú Bátor Bencével, Frenk dobosával

2019. január 31., 21:17

Február 1-én, péntek este kiváló helyszínen, az országházzal szemben, a Batthyány téren parkoló TRIP hajón lép fel Frenk és zenekara, ami mindig nagy élmény, pláne ha közben a Parlamenttel a háttérben szelfizgethetünk. A koncert kapcsán Frenk dobosával, Bátor Bencével beszélgettünk, és többek közt azt is megtudtuk tőle, hogyan lett dobos. Nagyon jó sztori.

Bátor Bence egészen egyedi módon kezdett el dobolni: a ’80-as évek végén, amikor bejött a Sky és a Super Channel (micsoda idők) meg az MTV, és megjelent a rock első számú közellensége, a Europe, gyerekként otthon, Tatabányán két filctollal a kezében légdobolni kezdett a számokra, a Final Countdownra, Carrie-re meg a többire. Hosszan, kitartóan gyakorolt, és a végén már az egész lemezt elő tudta adni légdobon, a levegőben figurázva a nagy szobában. Aztán 14 évesen letette a filctollat, és rendes dobon kezdett tanulni, először Esztergomban Pataki Lászlótól, majd miután Budapestre költözött, 1997-től Geröly Tamástól, aki akkoriban többek között a Dresch Quartet dobosa volt. „Nagy hatással voltak rám mindketten. A hideg rázott mindig, amikor láttam, hogy Geröly Tamás milyen szenvedéllyel játssza a jazzt. Tőlem sem állt távol, hogy szenvedéllyel űzzem a dobolást, hisz a zsigereimben van, de megtanultam, hogy így lehet, illetve így kell hozzáállni a zenéléshez” – mondja Bence.

Ikertestvérével, Bátor Gergővel és az Óriás énekesével, Egyedi Péterrel illetve basszusgitárosával, Örményi Ákossal a 2000-es évek elején alapították meg az Annabarbi nevű indie/post punk/rock zenekart, de Bencét ismerhetjük az Amber Smith dobosaként is, ahol 2000 óta dobol, és session zenészként is feltűnik néha az Óriásban, tavaly-tavaly előtt pedig láthattuk a Sexepilben is. „Iszonyú nagy flash volt a Sexepilben játszani, hisz gyakorlatilag rajtuk nőttem fel” – mondja Bence, aki emellett dobol a Bowies Keep Swinging nevű Bowie-trubute zenekarban, és a Quimby billentyűsének, Balanyi Szilárdnak szólóprojektében.

Fotó: Fényes Gábor

Bence fő zenekara három éve Frenk együttese. Frenkkel még a zeneiskolás időkből ismerik egymást, igaz, akkor még csak látásból – ő is Geröly Tamásnál tanult. Aztán öt-hat évvel ezelőtt ismerkedtek meg egy David Bowie dalokat játszó Starmans nevű zenekar révén, amelyben Bence dobolt, Frenk pedig – sok más ismert előadó mellett – énekelt. Frenk 2016 őszén kezdte újra összeverbuválni a zenekarát, és akkor kereste meg Bencét. „Vicces, mert anno a Petőfi Rádió sokat játszotta Frenk – szerintem kiváló – muzsikáját, és valahol mindig ott motoszkált a fejemben, hogy ’de jó ez a zene, és de jó lenne vele játszani’, aztán nem sokkal később felhívott. Egyből igent mondtam a felkérésre, és az első pillanattól kezdve meg volt az a kémia, ami kell – meséli Bence. – Baromira szeretjük egymást a többiekkel és baromira élvezzük, amit csinálunk. Szerintem elképesztően jó a zenekar, és ezt nem öndicséretből mondom, hanem őszintén. Olyan vibe van a tagok között a színpadon, hogy koncert közben ráz a hideg. Sőt, még próbákon is előfordul. Mindegy egyes próba olyan, mint egy koncert.”

Mivel Frenk dobos is, felmerül a kérdés, hogy könnyebb avagy nehezebb dolga van-e így Bencének, bele szokott-e szólni abba, mit, hogy csináljon. „Igazából rám bízza a dolgot, de akkor sem lenne semmi, ha megmondaná, hogy mit csináljak, mert egy olyan szerzőtől, aki eredetileg dobos simán el tudnék fogadni bármit. Mivel a zenét alapvetően ő szerzi, igyekszem úgy játszani, hogy amit ő elképzelt, azt meg tudjam valósítani, de amúgy szabad kezet ad, és csinálhatom a dolgokat, úgy, ahogy én gondolom.”

A koncertezés mellett Frenk és a zenekara, Bence szavaival élve, „szépen, apránként” készíti az új albumot is, és hamarosan felveszik a számokat. Bence az anyagról annyit árult el egyelőre, hogy modernebb hangzású lesz az eddigieknél. Addig hallgassuk az előző albumokat, vagy az Open Air Rádiót, ahol gyakran szólnak Frenk dalai, és lássuk, miket hallgat Bátor Bence.

Kedvenc művészeink, zenerajongóink, barátaink osztják meg velünk kedvenc zenéiket – Bátor Bence

Mit hallgatsz most?

Mi kedvenc dalod az idén?

Életed első meghatározó dala?

Mi az, amit még soha nem hallgattál meg, de most végre rákerestél?

Mi az, ami nélkül nem tudsz élni?

Sigur Rós – tőlük bármi.

Frenk koncert

TRIP hajó

  1. február 1.

Előzenekar: Kedveskovács

Eseményoldal

Tessék örökké élni!
máj. 29., 7:10
A QSS (egykori) frontembere, Barangó punkos válogatása az Open Air Rádión
Már. 30., 16:01
Tedd magadévá a ŽAGAR eddig kiadatlan, korai szerzeményeit
Már. 20., 13:50
John Frusciante 50
Már. 6., 1:37