A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

LINK INTERJÚ KEMURIVAL, DJ BOOTSIE VIZUÁLIS FŐMUNKATÁRSÁVAL

2018. október 19., 23:02

Október 20-án, szombat este, remek helyszínen, a Parlamenttel szemben, a Batthyány téren parkoló TRIP hajón lép fel DJ Bootsie és ezúttal quartetté kiegészülő zenekara. A CAFe Budapest keretén belül megrendezendő koncerten a DJ Bootsie Trio negyedik tagja a Talamba Ütőegyüttesből ismert Grünvald László lesz, (ütős hangszerek, vibrafon, marimba, steel drum), aki korábban már szerepelt Bootsie-val a Trafóban, illetve idén áprilisban a Várkert Bazárban a Talambával adott közös, és valóban nagy sikerű koncertjükön.


DJ Bootsie nem arról híres, hogy gyorsan dolgozik, hanem arról, hogy alaposan, és kizárólag minőségi munkát tesz le elénk az asztalra. Egy ideje (többek között) új lemezén (is) dolgozik, aminek – ahogy azt az Open Air Rádiónak elárulta – jelen pillanatban a munkacíme az önironikus Big Vili Style („ami arra utalna, hogy már nagyfiú vagyok”), de ez a megjelenésig még változhat. Ahogy maga az anyag is. „Alakulgatnak az új lemezre a számok – mondja Bootsie. – Van egy kettő, ami még annyira nem tetszik, úgyhogy majd még el kell mélyülni az alkotásban, csak per pillanat rengeteg dolgot csinálok egyszerre. Kb. négy-öt olyan szám van, amivel meg vagyok elégedve. Egyiket-másikat kipróbáltuk élőben, és működnek. A mostani koncerten két új számot játszunk majd, de alapvetően ez nem az új szerzeményekről szól. A Talambával adott koncertünkhöz képest pedig egy kicsit ’ritkásabb’ lesz a hangzás, mert Grünvald László inkább dallamhangszereken fog játszani.”
Bootsie új nagylemezének tervezett megjelenése jövő év eleje, és tervben van egy márciusi lemezbemutató, de addig még lesznek koncertek decemberben is.
Nyugodtan mondhatjuk, hogy DJ Bootsie zenekarának a trió illetve quartet felálláson túl van egy állandó plusz tagja is: VJ Kemuri (Somogyi Kristóf), aki a kezdetek óta Bootsie fellépéseinek vizuális felelőse, és akinek munkája nélkül mára elképzelhetetlen a DJ Bootsie Trio-élmény.

Kemuri anno a főiskola mellett járt egy filmes alapítvány iskolájába, ahol akkoriban még VHS-en és betán tanultak filmet/videót vágni. Aztán a húszas évei elején kapott egy videót egy barátjától, amit ő vágott össze állóképekből Windows Movie Makeren, és megfertőzte a videókészítés. Összevágott egy anyagot az Elveszett gyerekek városának képeiből a Bohren & Der Club Of Gore nevű zenekar egyik számára, ami olyan jól sikerült, hogy onnantól teljesen rákattant a dologra, és hobbiból videókat kezdett gyártani saját maga szórakoztatására.
Kristóf együtt járt főiskolára Zságer Balázzsal, még azelőtt, hogy Yonderboi vagy a Žagar feltűnt volna a színen. Miután Balázs Yonderrel és Kutzora Edinával felköltözött Pestre, és megalakult a Žagar, Kristóf hétvégénként átvitte Balázshoz a videóit, aki pedig (egy füst alatt) megmutatta neki az új számait. Pár hónappal később pedig Kemuri Fabricius Gábor segédletével már vetített is a Žagar egyik trafóbeli koncertjén. Utána Zságer Ákossal vetítgetett a Žagar fellépésein, amikor Ákos még nem szerepelt testvére zenekarában, végül pedig ő lett az egyedüli vizuális felelős.
Bootsie-val (a ködös emlékek szerint) a Trafó pincéjében ismerkedtek meg egy Trevira Modern (Yonderboi és Zságer Balázs volt projektje) fellépésén, ahol (a ködös emlékek szerint) még valami kakaskodás is volt Bootsie és Kristóf haverjai közt, miután Kristóf beszólt az egykori Árral Szemben rapperének, Benskinek, valami olyat, hogy „mi árral szemben nem úszunk”, de ennek igazából ma már nincs jelentősége, ellenben szinte kötelező eleme egy hőzöngős pesti éjszakai sztorinak.

A hőzöngésből barátság lett, és amikor Bootsie, aki tizenvalahány évig volt a Žagar DJ-je, megalapította a saját zenekarát, egyértelmű volt, hogy Kemuri fogja csinálni az ő koncertjein is a vetítést. (Ahogy később történt ez a Žagar és a DJ Bootsie Trio dobosának, Lázár Tibornak Occam nevű projektje esetében is.) Kemuri jó ideig mindhárom produkció koncertjeinek vizuális felelőse volt, ma már viszont csak Bootsie fellépésein teszi teljessé az élményt egyedi látásmódjával, különleges képeivel, zseniális érzékével és érzékenységével. Emellett Bootsie és Kemuri közös DJ / VJ előadásainak is ő csinálja a vizuális részét. „Azt hiszem, Bootsie zenéje az, ami a legközelebb áll hozzám – mondja Krsitóf. – Van egy univerzum, amelyben teljesen együtt mozgunk. Annak ellenére, hogy nem vagyunk gyerekkori barátok, és nem járunk össze napi szinten, van egy olyan közös vonalunk, amit mindketten nagyon érzünk, és úgy vesszük észre, hogy ennek a közös munkának a végeredménye mindenkinek nagyon bejön.”
Aki már látta a DJ Bootise Triót élőben, gondolhatta azt, hogy a számok alatt vetített videók „takkra vannak vágva”, azaz elindul a szám és elindul a videó, majd véget ér a szám és véget ér a videó, de ez nem így van. A képeket/videókat élőben keveri Kemuri a zene alá. „Van egy számhoz mondjuk tíz elmentett videóm, azok be vannak töltve a VJ szoftverbe, és amikor megy egy dal, én azzal a tíz videóval követem a számot, azokat beadom, összekeverem, effektezem, szóval kézi munka az egész.”
Ez azt is jelenti, hogy a karmester úr, vagyis DJ Bootsie nem is tudja a koncert közben, hogy egészen pontosan mi is zajlik vizuálisan a háttérben. „Egy ideig még figyelgette, illetve koncertek előtt természetesen megnéztük és átbeszéltük a képi illusztrációkat, de egy ponton azt mondta, hogy szabad kezet ad, azaz vakon megbízik bennem.”

Bízzunk meg mi is nyugodtan vakon a DJ Bootsie-ban és VJ Kemuriban, és menjünk el szombaton a TRIP hajós koncertjükre. Mindig kifogástalan élmény. Addig pedig még megnézhetjük, hogy Kemuri zeneileg miből táplálkozik most és régen.

Kedvenc művészeink, zenerajongóink, barátaink osztják meg velünk kedvenc zenéiket – Kemuri

Mit hallgatsz most?

Mi a kedvenc dalod az idén?

Életed első meghatározó dala?

Mi az, amit még soha nem hallgattál meg, de most végre rákerestél?

Szerző:
Tessék örökké élni!
máj. 29., 7:10
A QSS (egykori) frontembere, Barangó punkos válogatása az Open Air Rádión
Már. 30., 16:01
Tedd magadévá a ŽAGAR eddig kiadatlan, korai szerzeményeit
Már. 20., 13:50
John Frusciante 50
Már. 6., 1:37