A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Link interjú Kollár-Klemencz Lászlóval, a Kistehén vezetőjével

2019. május 9., 10:09

Öt éve jelentkezett utoljára nagylemezzel a Kollár-Klemencz László által vezetett Kistehén zenekar, most viszont megtörték a csendet. Bocsánat címre keresztelt nyolcadik albumuk tavaly év végén jelent meg, sőt, akkor be is mutatták a dalokat élőben az A38 hajón, fizikai formátumban viszont idén, csak és kizárólag vinylen lesz elérhető a friss anyag. A május 10-i Akváriumos koncertjükön ezt ünneplik meg. Sok-sok meglepetésvendég is várható. A zenekarvezető, Kollár-Klemencz László osztotta meg velünk kedvenceit. 

Kollár-Klemencz László eddigi Kistehén albumai kifejezetten az ő keze nyomát viselték, az új anyagot azonban a teljes zenekar jegyzi. Igazi, közös produkció, a frontember sajátos szövegeivel és hangzásvilágával. “Ez az anyag önálló, szabad, kísérletező, műfajok határait feszegető, mind zenében, mind szövegben. Nincsenek tabuk, ezért nincs is mit ledönteni, eleve ott hevernek a földön. A Kistehén pedig rutinosan ugrál és táncol közöttük, legtöbbször nevetve, máskor pedig melankóliába fordulva.” – mondta az albumról Kollár-Klemencz László.

Sidó Attila, a zenekar gitárosa szerint ezek a mostani dalok zúzósabbra sikerültek mint a régiek: “Van egy olyan dal amiről nekem kifejezetten a Led Zeppelin jut eszembe, de jellemző a 90-es évek hangzásvilága is, ugyanakkor vannak “hard dance” jellegű elektronikus, filteres dalok is.”

Az Akváriumos koncertre egy rakás vendéget hívtak magukkal Kollár-Klemenczék. Nové Soma (Middlemist Red, Mordái) az egyik legerősebb új dal társelőadója lesz az Akváriumban: “Számomra legérdekesebb dal az új albumról, az “Öntsd le sóval”. A Kistehén felkért, hogy játsszak majd el a koncerten egy számot velük az új albumukról, így végül ezt a dalt választottam. Érdekes a dalszövegi narratíva és ebben érzem legkifinomultabbnak a hangszerelési építkezést. E mellett, műfajilag talán ez a szám áll legközelebb hozzám.”

Czakó-Kuraly Sebestyén és Balla Gergő a Platon Karataev oszlopos tagjai szintén a meghívott zenészek közt lesznek, Gergő így nyilatkozott a felkérésről: “Generációm számára a Kistehén talán az egyik legfontosabb zenekar, hatalmas dolog nekem, hogy együtt zenélhetek velük. Az új lemez mindenképp a legerősebb és legérettebb anyagaik között van.”

Rajtuk kívül színpadra lép még a Kistehén vendégeként Márton Dani a Ricsárdgírből, a hangulatalapozó előzenekari feladatot pedig a Mordái zenekar vállalta magára.

Kedvenc művészeink, zenerajongóink, barátaink osztják meg velünk kedvenc zenéiket – Kollár-Klemencz László

Mit hallgatsz most?

Mi kedvenc dalod az idén?

Életed első meghatározó dala?

Mi az, amit még soha nem hallgattál meg, de most végre rákerestél?

Mi az, ami nélkül nem tudsz élni?

Olyan nincs.

ESEMÉNYOLDAL

Itt pedig meghallgatható az új Kistehén nagylemez teljes egészében:

Nézz szembe a dinoszauruszoddal – Szeder klipsorozata megmutatja, hogyan
máj. 27., 18:43
Felforgatta Székesfehérvárt a Blahalouisiana
máj. 25., 13:27