A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

Open Air Rádió – A VOLTSoundSziget.

Link interjú Louis Warynski-vel (Chapelier Fou)

2018. április 12., 17:27

Különleges este vár mindazokra, akik április 13-án, pénteken este 20 órától alászállnak az A38 hajó gyomrába, ahol a mai francia elektronikus zene egyik jól csengő neve, Chapelier Fou lép fel. A kompromisszumok nélkül alkotó, egyedi hangzásvilággal bíró egyszemélyes zenei kommandó a tavaly megjelent negyedik albumával (Muance) érkezik hozzánk.

A francia elektronikus zene bő 10 évvel ezelőtt feltűnt alakja, a lengyel felmenőkkel bíró Louis Warynski, akit mindenki csak Chapelier Fou néven ismer. A név pedig nem másra utal, mint Alice Csodaországának Őrült Kalaposára, és ha a figura megvan, akkor a zene sem fog meglepetést okozni. A klasszikus műveltségű multiinstrumentalistát a downtempo művészek közé szokták sorolni, ami rendben is van, annyi módosítással, hogy Chapelier Fou zenéje nem kimondottan nyugodt, hanem hullámzóan kaotikus és kísérletező mind az ütemek, hangok, hangszerek és hangulatok tekintetében. Eddig négy albuma és számtalan kislemeze meg EP-je jelent meg.

Kedvenc művészeink, zenerajongóink, barátaink osztják meg velünk kedvenc zenéiket

Mit hallgatsz most?

Az ő lemeze volt az első, amit CD-n megvettem. Az a jó benne, hogy egyáltalán nem hallani rajta, hogy ez a zene végül is régi.

Mi a kedvenc dalod az idén?

Hihetetlen, de a lemez májusban lesz 20 éves! Amikor megjelent, emlékszem, elég sokat szívtam. A mai napig az egyik legjobb lemez, amit valaha hallottam. Senki nem halhat meg úgy, hogy ne hallgatná meg sötétben, fejhallgatóval.

Életed első meghatározó dala?

Ez igazából nem is zene. A ritmus mozgás, a zene pedig ritmus.

Mi az, amit még soha nem hallgattál meg, de most végre rákerestél?

Nem emlékszem, hogy többet sírtam volna bármin is, mint ezen a filmen (Cherbourgi esernyők). Michel Legrand zenéje a szívemből szól. Hatalmas trauma volt számomra ez a mozi. Azt hittem, nyálas lesz és unalmas, de közben meg ez a legjobb felnőtteknek szóló film, amit valaha láttam.

Mi az, ami nélkül nem tudsz élni

Nehéz egyetlen dalt is kiemelni a Stop Making Sense-ről, az elejétől a végéig szeretem. Ez minden idők legjobb koncertje, azok közül, amiket filmre vettek. Azon kevés dolgok egyike, amik azonnal feldobnak.

A Meute fellépésével indul az Akvárium Tavasz Terasz
Már. 19., 10:17
Menyhárt Jenő 60 – születésnapi koncert a MOM Sportban
Már. 16., 10:05