A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

LINK INTERJÚ PRIEGER SZABOLCCSAL, AZ ANIMA SOUND SYSTEM TÁRSALAPÍTÓJÁVAL

2017. november 29., 18:00

Újabb veszélytelen, de izgalmas időutazáson vehet részt az, aki november 30-án, csütörtök este az A38 hajón megnézi azt, hogyan tálalja az Anima Sound System 2017-ben a húsz évvel ezelőtt megjelent, nyugodtan mondhatjuk: egy korszak hangulatát meghatározó Anima című lemezét az A38 legendás albumokat prezentáló koncertsorozatában. Mi csütörtökre nem csinálnánk más programot.

Jó esetben minden zenekar életében vannak kiemelkedő pillanatok. Az Anima Sound System története során ezek szinte egymást követték. Mivel nem egy szokványos együttesről van szó, hanem egy Prieger Zsolt vezette, (zeneileg és felállásilag) állandóan változó organikus projektről – hogy ilyen kellemesen szakszerűen fejezzük ki magunkat –, ezért a zenekar életében szinte minden egyes lemez új korszakot és új momentumot jelölt és jelöl. Ezek közül a jelentős momentumok közül az X generáció tagjainak az egyik legfontosabb pillanat az 1997-ben megjelent Anima című nagylemez volt, ami egy oly korban született, amikor a magyarországi elektronikus zene úttörői ráeszméltek és már reagálni is kezdtek a főleg Angliából érkező forradalmi zenei újításokra és műfajokra. Az Egyesült Királyságban egy Roni Size Reprazent által elnyert Mercury Music Prize-nak köszönhetően épp legitimmé vált a drum and bass, a trip hop már meghódította a kontinenst, a big beat még dübörgött, már megkezdte hódító útját a Rennie Pilgrem nevével fémjelzett, új típusú breakbeat, a nu skool breakz is, Budapesten pedig minden hétvégére jutott egy félig legális vagy félig illegális acid, techno vagy jungle/drum and bass party. Fantasztikus idők voltak, amit Magyarországon az úttörők közt is úttörő Anima Sound System megfejelt vagy legalábbis körbefont egy olyan lemezzel, amely mára egy egész korszakot idéz és egyben foglal magába. A drum and basst (főként) erdélyi és magyar népzenei felhangokkal, dubbal és nádihegedűvel ötvöző, lélekmasszírozó Anima című album kétségtelenül legnagyobb slágere, de még inkább: mozgalmi indulója a ’68 című szerzemény volt, ami hidat képezett az X generáció által már csak tankönyvekből és filmekből ismert 1968-as forradalmi események és a rendszerváltás utáni, nyugatizálódó, (elektronikus) zeneileg elképesztően termékeny, eklektikus és izgalmas korszakot élő (magyar) fiatalok romantikus múltja és mindent átható jelene közt. De ez nemcsak erre a dalra, az egész lemezre áll. Ma már tulajdonképpen kordokumentum, na.

Ezt a lemezt fogja Prieger Zsolt alkotótársaival prezentálni nekünk elejétől a végéig élőben, annak örömére, hogy az album idén 20 éves. Az Anima Sound Systemet ismerve ez akkor sem egy nosztalgikus, múltba révedő esemény lesz, ha mi közben folyton könnyeket morzsolunk, és azt mormogjuk: „de jó is volt 1997-ben, akkor minden jobb volt”. De hogy valójában mi fog történni, az csak az A38 hajón fog kiderülni. Csütörtök este, 8 órai kezdettel – ahogyan a ’80-as években a televízióban mondták volna.

Addig pedig meghallgathatjuk, és megtekinthetjük Prieger Szabolcs, az Anima társalapítójának kedvenc zenéit. Már önmagában ez utazás lesz.

Kedvenc művészeink, zenerajongóink, barátaink osztják meg velünk kedvenc zenéiket – Prieger Szabolcs

Mit hallgatsz most?

The Tallest Man on Earth: In Little Fires

Mi a kedvenc dalod az idén? 

David Bowie: Blackstar

Életed első meghatározó dala?

The Beatles: Norwegian Wood (itt egy korábbi próba-verzióban)

Mi az, amit még soha nem hallgattál meg, de most végre rákerestél?

Frank Ocean: Thinking Bout You

Mi az, ami nélkül nem tudsz élni?

Massive Attack: Protection (ez a csengőhangom is)

Facebook eseményoldal.

Tessék örökké élni!
máj. 29., 7:10
A QSS (egykori) frontembere, Barangó punkos válogatása az Open Air Rádión
Már. 30., 16:01
Tedd magadévá a ŽAGAR eddig kiadatlan, korai szerzeményeit
Már. 20., 13:50
John Frusciante 50
Már. 6., 1:37