A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Lou Reed, Bill Withers és a Green Day a rock and roll halhatatlanjai közt

2014. december 16., 9:12

Az éjszaka kihirdették, kik kerülnek be 2015-ben a Rock And Roll Hall Of Fame-be – íme a lista: Lou Reed, Bill Withers, Green Day, Stevie Ray Vaughan & Double Trouble, Joan Jett & The Blackhearts, The Paul Butterfield Blues Band. A “5” Royales és a Beatles-tagként már halhatatlan Ringo Starr különdíjat kap.

A clevelandi székhelyű Rock And Roll Hírességek Csarnokába a szakma (zenészek, zenetörténészek, szakírók, lemezipari szakemberek) és a pár éve bevont közönség szavazatai alapján évente hat-nyolc előadó kerülhet be – olyanok, akiknek legalább 25 éve jelent meg az első kiadványuk (a Green Day 1989-ben adta ki első EP-jét). A tavaly elhunyt Lou Reed, akit a Velvet Underground tagjaként már 1996-ban beiktattak, idén szólóelőadóként is bekerül. A kísérőzenekarával együtt beválasztott texasi dalszerző-gitáros-énekes Stevie Ray Vaughan is posztumusz elismerést kap, mivel ő már 1990-ben meghalt, 35 évesen, helikopterbalesetben. A 74 éves Ringo Starr az Award For Musical Excellence különdíjat kapja (amivel legutóbb a Bruce Springsteen mögött zenélő The E Street Band tagjait jutalmazták), az ötvenes évek elejétől a hatvanas évek közepéig aktív The “5 ” Royals nevű rhythm & blues együttest pedig soul előfutárként az Early Influence kategóriában díjazzák. A beiktatási ceremóniára 2015. április 18-án kerül sor a clevelandi Public Hallban.

Álljon itt azok neve is, akik az októberben kihirdetett jelöltlistáról nem kerültek be: Chic, Kraftwerk, The Marvelettes, N.W.A. Nine Inch Nails, The Smiths, The Spinners, Sting, War (a Rock And Roll Hall Of Fame-ből bántóan hiányzó Deep Purple-t idén már nem is jelölték).

.
Lou Reed egy 1973-as párizsi koncerten, a Walk On The Wild Side című korabeli slágere mellett a Heroin és White Light/White Heat című Velvet Underground-klasszikusokkal:

a soul géniusz Bill Withers egy szintén 1973-as fellépése:

00:00 Ain’t No Sunshine
03:18 Lonely Town, Lonely Street
09:14 Grandma’s Hands
11:47 Use Me
16:06 Let Me In Your Life
20:20 Lean On Me
24:43 Harlem

a Paul Butterfield Blues Band az 1967-es Monterey popfesztiválon a Driftin’ Blues című dallal:

Stevie Ray Vaughan & Double Trouble: Pride And Joy (koncertverzió az első lemez megjelenése előtti évből, 1982-ből)

Joan Jett & The Blackhearts: Bad Reputation (1980-as koncertverzió az Urgh! A Music War dokumentumfilmből)

a Green Day első kiadványa, az 1989-es 1,000 Hours EP, a címadó dal után a Dry Ice, Only Of You és The One I Want című számokkal:

Ringo Starr egyik szólóslágere, a Back Off Boogaloo 1972-ből:

The 5 Royales: Dedicated To The One I Love (1957)

http://www.rockhall.com

Dave Grohl és Greg Kurstin idei hanuka-feldolgozásai: Ramones, Lisa Loeb és mások
nov. 30., 3:34
Nick Cave & Warren Ellis: We Are Not Alone – filmbetétdal
nov. 24., 4:33
Placebo: Surrounded By Spies – új szám a Never Let Me Go album bejelentéséhez
nov. 9., 4:35
Jennylee / Warpaint: Clinique – kislemezdal a teljes csajkvartett közreműködésével
nov. 8., 14:02