A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Manu Chao – Zene és szabadság

2015. április 27., 22:04

Idézet: „Ők voltak a példa, a fény az éjszakában. Ha egy együttesről beszéltünk, arról, ahogy működik, ahogy viselkedik, ahogy felrúgja a konvenciókat, ahogy mindig kitalál valami újat, és mindenekelőtt ahogy belemerül a dolgokba, mielőtt zenélne, énekelne róluk, akkor a Mano Negrára gondoltunk.

manu_chao-wp

Két éve embertelen, mondhatni áthatolhatatlan tömeg előtt játszott a szociális elkötelezettségéről, kozmopolita hozzáállásáról és az igazságtalanságokkal szembeni harcias fellépéséről híressé vált Manu Chao, akit idén július 13-án ismét megnézhetünk a Budapest Parkban. Ha pedig valakit Manu Chao munkássága a zenéjén túl is érdekel, annak csak ajánlani tudjuk Alessandro Robecchi könyvét, amelyből mindenki megtudhatja, hogy a spanyolnak született, franciának nevelt, de szíve mélyén baszk Manu Chao honnan jött, milyen gyökerekkel rendelkezik, és mely dolgokból merít ihletet. Keserédes, pörgős latin zenéje ugyanis csupán a jéghegy csúcsa, a lényeg a víz alatt bújik meg, és oda merül le a szerző, aki nem retten vissza attól se, hogy a könyv háromnegyede az anarchista Mano Negráról szóljon – teljesen jogosan, hiszen Manu Chao, anyazenekara nélkül, ma nem lenne az, aki.

A Párizs külvárosi kocsmabulijaiból induló fékevesztett zenekar hirtelen Iggy Pop nyomasztó közelségében találja magát, majd egy mesebeli Dél-Amerikai hajóturnén, nem beszélve az életveszélyes kolumbiai bulivonatról, amely drogbárók és gerillák területein haladt keresztül. Ezeken a kalandos utakon mind végig kell kísérnie az olvasónak Manut és eszement barátait, hogy az utolsó fejezetekre megértse, milyen öntörvényű módon lett az utcazenész Chaoból az a rendhagyó világsztár, akit ma már mindenki ismer. A koncert előtt kötelező olvasmány!

Silenos Könyvkiadó
204 oldal, 2800 Ft
További információ és rendelés: www.silenos.hu

Szerző:
40 éves a VHK, indul a jubileumi turné!
ápr. 2., 8:23
Muse – Az Univerzum lüktetése
Már. 15., 9:57
Green Day – Amerikai idióták és az új punkrobbanás
feb. 25., 23:01
James Hetfield – A Metallica farkasa
jan. 25., 9:49