A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Mark Kozelek: Night Talks – meglepetés-EP, Leonard Cohen-feldolgozással

2017. március 28., 17:32

A legfontosabb kortárs dalszerző-gitáros-énekesek közt jegyzett amerikai Mark Kozelek a Sun Kil Moon projektnév alatt kiadott 2014-es Benji és a 2015-ös Universal Themes lemezek után 2016-ban két albumot is megjelentetett, egy míves feldolgozáslemezt (Mark Kozelek Sings Favorites) és egy közös anyagot a Godflesh és a Jesu frontemberével, az angol Justin Broadrickkal (Jesu/Sun Kil Moon), de most 2017-ben az 50-et betöltve még nagyobb adagban méri művészetét: a februári 16 számos dupla Sun Kil Moon-albuma (Common As Light And Love Are Red Valleys Of Blood) és a május 5-én érkező második Jesu-kollaborációja (a 30 Seconds To The Decline Of Planet Earth ) között most meglepetett minket egy EP-vel is, melyre egy emlékezetes tavalyi Leonard Cohen-feldolgozásának felvételét is feltette

A Sonic Youth-dobos Steve Shelley-vel készített év eleji dupla lemez és a még karcosabbnak szánt (egy Michael Jackson-botránydallal és a Donald Trump-ellenes 30 Days, 30 Songs dalsorozatba illeszkedő tízperces The Greatest Conversation Ever In The History Of The Universe-szel felvezetett) második Jesu/Sun Kil Moon-anyag között az ezúttal saját neve alatt jegyzett EP-n Kozelek jóval visszafogottabb: az év eleji album I Love Portugal című számát például akusztikus szólóverzióban hallhatjuk viszont tőle, és a Leonard Cohen-tiszteletadás mellett egy még élő nagy kedvencétől, Kath Bloom amerikai folkénekesnőtől is énekel egy dalt – ráadásul duettben az eredeti szerzővel!

A hetvenes évek végén és nyolcvanas évek első felében aktív művésznőt több mint egy évtized kihagyás után Richard Linklater rendező hozta vissza a feledésből, mikor a Mielőtt felkel a nap című szerelmesfilmjében kulcshelyen szerepeltette Kath Bloom egy szépséges régi dalát, és segített neki újrakezdeni karrierjét, aminek a Kozelek által vezetett Caldo Verde cégnél is több lemez lett az eredménye – a dalszerző-gitáros-énekesnő This Dream Of Life című legfrissebb albuma alig két hete, március 10-én látott napvilágot.

A bármely Caldo Verde kiadvány vásárlása mellé ajándékként járó, de külön is piacra kerülő Night Talks EP-t az iTunes-zeneáruház mellett a Sun Kil Moon honlapján is közzétették – a címadó nyitódal mellett egy Astronomy című másik új szerzeményt is tartalmazó ötszámos anyag itt már az április 1-re kiírt hivatalos megjelenés előtt végighallgatható (ha a lejátszó elsőre nem jelenik meg az alábbi mezőben, érdemes ráfrissíteni az oldalra).

Mark Kozelek: Night Talks EP (2017)

01. Night Talks
02. I Love Portugal (acoustic)
03. Astronomy
04. Pretty Little Flowers (feat. Kath Bloom)
05. Famous Blue Raincoat

.
Kozelek a San Franciscó-i The Chapel színpadán 2016. november 27-én tartott Leonard Cohen-emlékeseten a Famous Blue Raincoat feldolgozásával . . .

. . .melynek eredetije így hangzott a szerző 1971-es Songs Of Love And Hate albumán:

.
mutatóba itt a leghíresebb Kath Bloom-dal, a Mielőtt felkel a nap lemezboltjelenetében szereplő Come Here is:

a gitáros-énekesnő egy friss száma, az I Just Can’t Make It Without You a márciusban megjelent This Dream Of Life című 19. albumáról:

M.I.A.: Popular – új klipdal Diplo társszerző-produceri segédletével
aug. 12., 8:11
Pixies: Vault Of Heaven – új klipdal a Doggerel album és a budapesti koncert elé
aug. 10., 9:07
The Killers: Boy +FRISSÍTÉS: videoklip az új kislemezdalhoz
aug. 5., 11:34
The 1975: Happiness – újabb klipdal a Being Funny In A Foreign Language albumról
aug. 4., 6:56