A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Michel Houellebecq botránykönyve már megjelenés előtt kiszivárgott

2014. december 30., 16:32

A legbriliánsabb kortárs francia írók közé tartozó Michel Houellebecq (a Kiábrándult értelmiségi mém ihletője, a tavalyi Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége) csak 2015. január 7-én adja ki új botránykönyvét, de az már múlt hétvégén kiszivárgott a netre – mint ahogy Madonna-lemezanyagok szoktak!

Az 58 éves író legtöbb könyve magyar fordításban is olvasható (mint A csúcson vagy A térkép és a táj, melyért a legrangosabb Goncourt-díjat is elnyerte), egy részükből film is készült (A hadszíntér kiterjesztése, Elemi részecskék, Egy sziget lehetősége). Ez utóbbi adaptációját ő maga is rendezte (Iggy Pop még egy albumot írt a hatására Préliminaires címmel 2009-ben), de olyan is volt már, hogy az író saját magát játszotta egy film főszerepében (Michel Houellebecq elrablása). A nagy mizantróp provokátorként ismert gondozatlan fizimiskájú géniusz Soumission (Behódolás) című új könyve, mely 2022-ben játszódik egy immár iszlám uralom alatt álló Franciaországban, már megjelenése előtt óriási botrányt kavart sztorijával, és a felfokozott várakozásnak köszönhető, hogy a napokban egy szakmán belüli előzetes példány beszkennelt oldalai elkezdtek terjedni a neten PDF-ben, jó nagy fájlokban. A francia könyvkiadás történetében ez az első fontos regény, mely már hivatalosan meghirdetett megjelenése előtt kiszivárog. Michel Houellebecq szupersztár!

houelle-soumi

a zene világába is kiránduló író előadja Présence humaine című 2000-es albumának címadó számát, a billentyűknél a zeneszerző Bertrand Burgalat-val – itt 4:30-tól:

Iggy Pop és Michel Houellebecq haverkodnak – egy közös címlapfotózás 2009-ből:

a hajdani Téléphone együttes frontembereként elhíresült Jean-Louis Aubert idén egy teljes lemezt épített Michel Houellebecq-szövegekre, sőt az Aubert chante Houellebecq – Les parages du vide album Isolement című dalának klipjében az írót is szerepeltette:

a Michel Houellebecq elrablása című 2014-es film mozielőzetese:

a Magyarországon legjobban ismert Houellebecq-ábrázolás, a Kiábrándult értelmiségi figurája:

kiabr-pentek

Okay Kaya: Surviving Is The New Living – meglepetésalbum a norvég-amerikai énekesnőtől
jún. 4., 16:57
Run The Jewels: RTJ4 – album Pharrell, a QOTSA-főnök Josh Homme és Mavis Staples szereplésével
jún. 3., 21:59
Travis: A Ghost – klip az új 10 Songs album elé
jún. 3., 16:55
Sun Kil Moon: The Johnny Cash Trail – Neil Young-hangulatú dal Mark Kozelek új albumáról
jún. 3., 0:32