A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Ministry koncert az A38 Hajón!

2019. február 24., 16:03

Egészen különleges élményben lehet része annak, aki július 11-én az A38 programja mellett dönt: közvetlen közelről nézheti meg a hajó színpadán a modern ipari metál műfajának megteremtőjét, az Al Jourgensen vezette Ministryt.

Tulajdonképpen egészen hihetetlen, hogy ez a kultikus indusztriál metál zenekar még nem adott önálló koncertet Magyarországon. Az 1981-ben alakult Ministry az utóbbi időben többször is fellépett fesztiválokon, de július 11-én lesz az első alkalom, hogy legelkötelezettebb rajongóit egy teljes értékű koncertprodukcióval jutalmazza.

A fellépés apropója a chicagói egyszemélyes nagyzenekar viszonylag friss lemeze, a tavaly megjelent AmeriKKKant. A Ministry egyszemélyes története, azaz az alapító és mai napig egyetlen állandó tag, Al Jourgensen karrierje amúgy is megszakításokkal, feloszlásokkal, szünetekkel tarkított sztori. Az AmeriKKKant öt év kihagyás után jelent meg, és tökéletesen tükrözi Jourgensen lelkiállapotát.

A pályáját még a Nine Inch Nails előtt kezdő és stílusában némiképp rokonítható Ministry szinte teljes egészében Jourgensen szüleménye. A hatvanéves (!) Jourgensen legutóbbi interjúiban már igazi zeneipari (vagy iparizenei?) nyugdíjasként írja le magát, de az elmúlt évek Amerikájának történései, mindenekelőtt Trump demagógiája annyira felháborította, hogy összerakott még egy nagylemezt. Az AmeriKKKant erejét éppen a társadalmi elkötelezettség és felháborodás adja: a Ministry számára az utóbbi időben már kissé sémává merevedett indusztriál hangzások ismét élettel teltek meg az elkeseredettség és felháborodás miatt.

Így hát a tekervényes karriert befutott, akár összeférhetetlennek is nevezhető Jourgensen tavaly ismét összerakta oly sokszor feloszlott-feloszlatott zenekarát, és a Ministry elkeseredettebb, igazabb és dühösebb, mint valaha. Az AmeriKKKant komoly, erős, ütős lemez lett, méltó a régi klasszikusokhoz, a Land of Rape and Honey-hoz vagy a Psalm 69-hoz. Ez az első album, amit Jourgensen a műfaj egyik kulcskiadójánál, a Nuclear Blastnél jelentet meg, és közreműködik rajta Burton C. Bell is a Fear Factoryből. (Aki behatóbban is szeretné megismerni a Ministry történetét, annak ajánljuk a Konkrét Könyvek kiadásában nem olyan rég megjelent Al Jourgensen elveszett evangéliuma című kötetet.)

Túlzás nélkül állíthatjuk tehát, hogy a Ministry A38-as fellépése az indusztriál színtér legfontosabb hazai eseménye lesz 2019-ben, hiszen ez az alapvető zenekar közel négy évtizedes pályafutása alatt önálló koncertet még nem adott itthon, pláne nem klubkoncertet.

A zenekar felállása:

Al Jourgensen: ének, gitár, billentyűsök, programozás

John Bechdel: billentyűsök

Sin Quirin: gitár

Cesar Soto: gitár

Tony Campos: basszusgitár

Derek Abrams: dob

A legutóbbi, AmeriKKKant című lemez egyik tétele:

Minsitry koncert

  1. július 11., csütörtök 20:00

A38 Hajó Koncertterem

Jegyek elővételben az A38 Hajó honlapján, illetve személyesen az A38 Hajón kaphatók.

Eseményoldal

Ego tréning – megjelent Szilárd új EP-je
Sze. 22., 12:04
Gyönyörű könyv készült az új Kiscsillag-lemezhez
Sze. 22., 11:31