A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

Open Air Rádió – A VOLTSoundSziget.

NAGY, NYÁRI KONCERTKALAUZ

2018. június 21., 8:11

Elkezdődött és egyben folytatódik a nyári koncertdömping. A fesztiválok mellett rengeteg külföldi előadó koncertjét láthatjuk az idén nyáron. A múlt héten itt járt az Offspring, az Anti-Flag, a Black Stone Cherry, az In This Moment, a Powerflo, a Body Count és az Arcade Fire. És ez még csak a kezdet. Az Open Air Rádió szerkesztői, Pritz Péter és Wágner Gábor (a teljesség igénye nélkül) összeszedték a legjobb (fesztiválokon kívüli) koncerteket őszig.  

Nick Cave and the Bad Seeds – június 21., Budapest Aréna

Minden idők egyik legfontosabb dalszerző-énekese Nick Cave, ebben semmi túlzás nincs. Dalszövegei, dalai, lemezei, regényei és személyisége együtt adják ki azt a különleges valamit, ami miatt az ausztrál alkotó megkerülhetetlen és lenyűgöző. Legfrissebb lemezét és pályafutása legjavát hozza június 21-én Budapestre, a Papp László Budapest Arénába. Nem először jön Magyarországra, de minden visszatérése ünnep. Tavalyi, lenyűgöző bécsi koncertje után (is) azt mondjuk: ez az esemény kihagyhatatlan.

Facebook eseményoldal

Queens of The Stone Age – június 21, Budapest Park

Van egy-két nagyon fájó pont az idei nyárban, például június 21-e, amikor azt kell eldöntenünk, hogy Nick Cave vagy a Queens of the Stone Age koncertjét nézzük-e meg. (A másik július 1-e, amikor az Alice Chains játszik a Budapest Parkban, a Pearl Jam meg Prágában, és még van egy két ilyen fájdalmas dátum, de hagyjuk is.) A rock egyik legszimpatikusabb főbunkója, Josh Homme és legénysége (Troy Van Leeuwen, Dean Fertita, Michael Shuman, Jon Theodore) a tavaly augusztus végén megjelent hetedik nagylemezükkel, a Legjobb Rock Album kategóriában Grammy-jelölt Villains-zel érkezik hozzánk, első önálló magyarországi koncertjére. Ahogy az AC/DC mondja: „there’s gonna be some rockin’”.

Facebook eseményoldal

Massive Attack – június 23., Budapest Aréna

Az elektronikus zene történetének jó ideje stílusok felett álló, öntörvényű legendája, A Massive Attack gyökerei a 80-as évek végére vezetnek vissza, zenéjében sajátosan keveredik a klasszikus dalszerzés, az elektronikus zenei kísérletezés, a hip-hop, a soul, az R&B, a reggae, és a sötét tónusú gitárzene. Ezek különböző arányai és árnyalatai jelentek, jelennek meg a zenekar öt sorlemezén. A Massive Attack június 23-án lép fel az Papp László Budapest Arénában. Emlékezetes este lesz.

Facebook eseményoldal

Cro-Mags – június 27., A38

A tavalyi, történelmi jelentőségű Gorilla Biscuits koncert után ismét egy újabb hardcore/punk legenda látogat az A38 fedélzetére. Tizenkét év után visszatér Budapestre John Joseph és Maxwell ‘Mackie’ Jayson legendás zenekara, a NYHC hangzásvilágát alapjaiban befolyásoló Cro-Mags. Ha valaki kíváncsi arra, hogy az énekes, John Joseph mennyire hardcore életet élt a zenekar alakulása idején, hogyan is jött össze a Cro-Mags, aztán hogy tért észhez a frontember, nézze meg ezt a videót:

Facebook eseményoldal

Alice in Chains – július 1., Budapest Park

A rock történetének egyik legegyénibb hangú és orgánumú énekese, Layne Staley 2002-ben vesztette el hosszú harcát a kábítószer-függőséggel, és mivel a zenekar addigra már romjaiban hevert, senki sem fogadott volna arra, hogy valaha láthatjuk még őket élőben. Már csak azért sem, mert Layne Staley-t pótolni legalább akkora lehetetlenségnek tűnt, mint mondjuk, ha Jimmy Page-et kellett volna pótolni a Led Zeppelinben. Vagy, ha már Led Zeppelin ugrott be, akkor John Bohnamet, akinek helyére végül senkit nem ültettek, hanem Planték inkább feloszlatták a zenekart. De ahogy az AC/DC-nek sikerült a lehetetlen Bon Scott halála után, amikor megtalálták Brian Johnsont, úgy William DuVall személyében Jerry Cantrell is megtalálta Layne Staley helyére az egyik vagy talán az egyetlen lehetséges jelöltet. William DuVall ugyanis egy annyira szerethető, szimpatikus és tehetséges figura, hogy senkinek nem jutott eszébe kikezdeni őt. Mindenki tudja, hogy Layne pótolhatatlan, valószínűleg magát DuVallt is beleértve, de az Alice in Chainst akkora szeretet és tisztelet övezi azért a zenéért, amivel megajándékozták a világot és azért a bátorságért és elszántságért, hogy Staley nélkül is folytatták, hogy bár mindig mindenki hiányérzettel megy el egy-egy Alice in Chains koncertre, mindig mindenki mégis elmegy, hisz Jerry Cantrell éneklésének és zenéjének köszönhetően valahogy mindig végig halljuk Layne Staley örökre belénk ivódott hangját is.

Facebook eseményoldal

Ten Years After – július 1., A38

Alakulásának 50. évfordulójára időzítve adott ki új stúdiólemezt a Ten Years After. A woodstocki generáció egyik emblematikus zenekara július 1-én, az A38 Hajón mutatja be a Sting In The Tail dalait, és a régi klasszikusokat.
A Ten Years After zenekart négy fiatal alapította az angliai Nottinghamshire-ben, 1967-ben. Alvin Lee, Chick Chruchill, Ric Lee és Leo Lyons négyese az évtizedek alatt a rocktörténelem egyik meghatározó zenekarává nőtte ki magát. Ismertté válásukban mérföldkőnek bizonyult az 1969-es, legendás Woodstock fesztiválos fellépésük. Az I’m Going Home című utolsó dalukat rögzítették, mely az egyik központi jelenetét adta a fesztiválról szóló, később Oscar-díjat nyert dokumentumfilmnek. Ezen a fellépésükön is megmutatták sajátos zenei felfogásukat, amely ötvözte a jazz, a blues és a rockzene legfontosabb elemeit, és hatalmas intenzitásával lenyűgözte a közönséget:

Facebook eseményoldal

Billy Idol – július 2., Budapest Park

A legkevésbé punk punkrockert, Billy Idolt 2010-ben láthattuk utoljára Magyarországon: a VOLT fesztiválon adott kifogástalan best of koncertet, és pontosan úgy nézett ki, mozgott és teljesített a színpadon, ahogy az egy rocksztártól elvárható.  (Ami nem mondható el a legtöbb vele egykorú rocksztár kollegájáról.) Reméljük, az idő azóta se fogott rajta, és legalább olyan jó show-t láthatunk tőle a Budapest Parkban, mint Sopronban. A koncertre sajnos már minden jegy elkelt, úgyhogy itt az ideje elkezdeni vadászni az eseményoldalon, illetve a különböző jegycserélő oldalakon a belépőt.

Facebook eseményoldal

The Bloody Beetroots + We Are Scientist – július 19., Budapest Park

Combos indie-eseménynek lesz helyszíne a Budapest Park, ahova egy olasz és egy amerikai banda érkezik a nyár közepén.

A 2006-ban alakult elektro-dance brigád, a The Bloody Beetroots 2009 óta három nagylemezt adott ki, amelyek menetrendszerűen 4 évente jelentek meg, a legutóbbi (The Great Electronic Swindle) tavaly októberben. Az olaszok nem kimondottan a nagy megfejtések mesterei, zenéjük sokkal inkább arra való, hogy vad dervistáncot járjunk rá, és így eresszük ki magunkból a napi feszkót.

Az olaszok vendége ezen az estén a 2000-ben alakult, amerikai We Are Scientist lesz, mely zenekar hozzájuk képest megfejtős, de azért az ő alter-rockjuk is elég energikus, vagyis az ugrálás náluk is garantált lesz. Mint ahogy az új dalok is, mert a Kaliforniából New Yorkba költözött zenekar épp idén adja ki Megaplex című hetedik nagylemezét.

Facebook eseményoldal

Digitalism live  – július 20., Dürer Kert

A 2004-ben, Hamburgban alakult, fő ihlető forrásának a Daft Punkot tekintő elektronikus zenei duó a kezdeti időkben inkább azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy boldog-boldogtalannak remixeket készített a White Stripes-tól kezdve a Depeche Mode-on át a Cure-ig. Nem kapkodják el amúgy, nagylemezük mindössze három jelent meg eddig, a legutóbbi (Mirage) még 2016-ban. Ezúttal nem dj-szettel, hanem live acttel érkeznek hozzánk.

Facebook eseményoldal

Paul Kalkbrenner  – augusztus 4., Budapest Park

Az idősebb Kalkbrenner testvér fellépésein itthon is garantált a teltház, akárcsak bárhol máshol a világban. Sokat is jár hozzánk, de ezúttal nem csak úgy átugrik lemezezni egyet, hanem az idén megjelent, nyolcadik nagylemezét (Parts of Life) hozza el, hogy az azon szereplő számokat élőben nyújthassa át nekünk. Rendes tőle.

Facebook eseményoldal

…and You Will Know Us by the Trail of Dead – augusztus 5., A38

A kilencvenes évek egyik leginkább meghatározó art rock kollektívája, egyben az indie rock történetének legepikusabb zenekara augusztus 5-én adja első magyarországi koncertjét az A38 Hajó koncerttermében.

Facebook eseményoldal

Helmet  – augusztus 7., Dürer Kert

Mivel a Helmet alapítója, gitárosa, frontembere, agya és arca, Page Hamilton nagyon szereti Budapestet, a Helmet és a hardcore rajongók nagy örömére a zenekar gyakran tér vissza fővárosunkba, közelebbről a Dürer Kertbe. Az 1989-ben alapított zenekar eddig nyolc nagylemezt jelentetett meg. A legutóbbi a 2016-os Dead To the World volt, de kiadós, kimerítő és gatyaszaggató koncertjeiken rendre eljátsszák a régi, megunhatatlan klasszikusokat is, például ezt:

Facebook eseményoldal

Die Antwoord – augusztus 18., Budapest Park

Isten tudja csak, hogy a dél-afrikai freak-kommandó hányadszor teszi tiszteletét nálunk, de az biztos, hogy mindig örülünk, ha jönnek. A két valószerűtlen figura, Ninja és Yolandi, valamint a mögöttük megbúvó alapkészítő God (korábban DJ Hi-Tek) idén új lemezt adnak ki The Book of Zef címmel. A zef pedig nem más, mint a Die Antwoord zenéjét elsősorban meghatározó kulturális irányzat: amikor a modern és előre mutatót keverjük a béna és idejétmúlttal.

Facebook eseményoldal

Kruder & Dorfmeister – augusztus 19., Balatonboglár Gömbkilátó

A MOL/Nagyon Balaton rendezvénysorozat keretében a legjobb balatoni pikniknek ígérkezik, mit ígérkezik: lesz a downtempo királyai karrierjének 25. évfordulóját egy különleges helyszínen ünneplő fellépése, aminél jobb nyárzáró programot kívánni sem lehet. Maximum ugyanezt Hawaii-n, egy öbölben, de ne legyünk nagyravágyók, elégedjünk meg a balatonboglári Gömbkilátóval, tökéletes nap lesz az így is.

Facebook eseményoldal

Alborosie & The Shengen Clan – augusztus 22., Budapest Park

Alberto D’Ascola, aki Szicíliában született, és a (Bergamóban alakult) Reggae National Tickets nevű zenekarban már 15 évesen szerepelt, olyannyira elkötelezett a reggae iránt, hogy 2001-ben Jamaicába költözött, hogy mindent megtanulhasson a műfajról, amit fehér ember megtanulhat. Ez olyannyira jól sikerült neki, hogy a kezdeti nehézségek ellenére 2011-ben ő lett az első fehér művész, aki megnyerte a M.O.B.O.-díjat, mely rövidítés nem mást takar, mint: Music of Black Origin – azaz: fekete eredetű zene. Több mint tíz albumot megjelentett már, eddigi legnagyobb slágerei pedig a Rastafari Anthem, a Kingston Town és a Call Up Jah. Nem kis teljesítmény és elismerés, hogy Alborosie előzenekara a Parkban a jamaicai ska legenda, a Skatalites lesz.

Facebook eseményoldal

Modern Talking and Thomas Anders – szeptember 15., Budapest Park

Csak vicceltünk.

Jazzanova, Shaibo – szeptember 28., A38 Hajó

Tíz év után végre ismét új lemezzel jelentkezik a berlini downtempo-nujazz kollektíva, a Jazzanova. A soult, bossanovát, swinget táncos elektronikával vegyítő zenekar harmadik, The Pool című albuma június 29-én jelenik meg, a zenekar pedig ennek turnéján tér vissza az A38 Hajóra szeptember 28-án, az Újbuda Jazz Fesztivál keretében. Vendég: a Shaibo.

Facebook eseményoldal

Son Lux – október 8., Akvárium Klub

Az amerikai Son Lux egyre nagyobb helyeken és egyre nagyobb közönség előtt lép fel nálunk is, ami jól mutatja a zenekar növekvő népszerűségét. A Son Lux eleinte a vezér, Ryan Lott szólóprojektjeként működött, aztán 2015-ben jött egy váltás, és azóta zenekarként létezik. Hatodik nagylemezük, a Brighter Wounds felkavaró, túlfűtött szenvedélyű, érzelmes dalaival érkeznek Budapestre.

Facebook eseményoldal

Killing Joke – október 23., Dürer Kert

Az 1978 októberében alakult (poszt)punk alapvetés, a Killing Joke két éven át fogja ünnepelni fennállásának negyvenedik évfordulóját, egy laza kis világkörüli turnéval – eredeti felállásban. A koncertkörút mellett a zenekar egy másik meglepetéssel is szolgál: megjelentet egy különleges, limitált kiadású vinyl boxot, benne 16 színes dupla bakelittel, egy fejhallgatóval, egy aláírt dalszövegkönyvvel és válogatott művészi nyomatokkal. A 15 stúdióalbum mellett lesz egy extra lemez is, rajta kiadatlan anyagokkal, alternatív mixekkel és 8 olyan új számmal, ami még sosem, semmilyen formában nem volt korábban hallható. A Killing Joke rajongólnak korán érkezik az idén a karácsony, avagy éljen október 23-a!

Facebook eseményoldal

Nick Cave újra Budapesten!
okt. 18., 16:20