A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Naked Woods: Hold On To Waves – Polyák Eszter új EP-je

2016. július 25., 15:51

A 2005–2009 közt működő Down The Dayz nevű triphop/downtempo együttesben feltűnt Polyák Eszter énekesnő a 2010-es években már a Naked Woods élén alkot, melyet indie folk/kamarapop együttesből idővel szólóprojektté alakított, és 2013 című első albumával a legtehetségesebb magyar dalszerző-előadók közé emelkedett (ráadásul hangszerelőként és hangmérnökként is maga jegyzi felvételeit). A 2014-es Darkness minialbum után 2015-ben csak egy klippel jelentkezett (Freer), de 2016-ban egy új EP-je is összeállt: a Hold On To Waves című új dal és az – azzal teljessé válva szintén ma megjelent – azonos című háromszámos anyag itt már hallható is.

Eszterhez a nagy női előképek közül leginkább olyanok állnak közel, mint Björk, a szólóban kamara-folk felé tendáló Portishead-díva Beth Gibbons vagy az izlandi Emilíana Torrini (akinek előzenekaraként már koncertezett is), de legnagyobb hőseként Prince-t említi (tőle 2014-ben két számot is feldolgozott a stúdióban, bravúrosan). A hangmérnökként is elismert (a többek közt Amber Smith– és The Poster Boy-lemezeken is dolgozó) dalszerző-gitáros-énekesnő a korábbi anyagaihoz képest 2016-ban már jóval nagyobb szerepet adott a szintetizátoroknak és az elektronikának, és az új számait lényegében egyedül játszotta fel, csupán pár ütőhangszeres részhez vett igénybe segítséget: cimbalomszerű perzsa szantúron Baranyi Tamás működött közre, cintányérokon pedig Szekeres István dobos (aki – a basszusgitáros-vokalista Farkas Csaba és a Pluto-szólógitáros Martinkó Tamás társaságában – a Dalai Dávid nevű rocktrióval a Naked Woods-koncertek kísérőfelállását is adja).

nakedwoods16live

Az élőben legközelebb augusztus 17-én a Szimplában, szeptember 29-én pedig a szintén női vezetésű angol Fear Of Men társaságában az A38-on fellépő Naked Woodsnak a ma megjelent Hold On To Waves EP-je itt hallható:

a címadó dal szintén ma közzétett szöveges videója:

az EP-hez elsőként elkészült dalnak, a januári Bones And Strokesnak a klipje Varsics Pétertől:

az eddigi legjobb Naked Woods-videó, a Freer klipje 2015-ből Matievics Éva rendezésében:

a szintén a 2014-es Darkness minialbumról való Fires, a venezuelai Pablo Campos animációs videójával:

Darkness teljes hétszámos anyaga, melyen vonósnégyes-kíséretű dalok is akadnak:

a 2013 című első Naked Woods-album:

összevetésként itt van az első album dalai közül a Pretendnek a 2012-ből való country-folkos korai verziója, melyben az Anton Vezuv-frontember Gyulai István „Sztív” is énekel:

.
ráadásként néhány izgalmas feldolgozás a Naked Woods elmúlt néhány évéből: két Prince-átirat, az 1984-es When Doves Cry slágerből és a Solo című 1994-es B-oldalas számból. . .

. . .a Bad Religion punkzenekar In So Many Ways című 1998-as számának akusztikus átértelmezése. . .

. . .és a Hurt című Nine Inch Nails-dal Johnny Cash-féle átiratának feldolgozása:

nakedwoods-live1blue

.
fotók: Artner-Tóth Krisztina

The Horrors: Against The Blade – az új EP címadó száma
okt. 17., 12:53
Neil Young And Crazy Horse: Song Of The Seasons – az új Barn albumról
okt. 16., 11:20
Stromae: Santé – új videoklip hat év után a belga énekestől
okt. 15., 17:56
Adele: Easy On Me – az első klipdal az énekesnő 30 című új albumáról
okt. 15., 1:00