A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

“Ne higgyetek semmilyen kőbe vésett igazságban” – Adam Nergal Darski: Egy eretnek vallomásai

Molnár Barnabás
2019. október 20., 14:57

A Konkrét Könyvek jóvoltából egy jó ideje már itthon is növekszik a komolyan vehető rock- és metálkönyvek száma. Dudich Ákosnak köszönhetően olyan előadók (ön)életírása jelent már meg magyarul, mint például a ministrys Al Jourgensen, Johnny Ramone vagy Max Cavalera. A sorban következő páciens pedig nem más, mint Nergal, a lengyel metálzene mára abszolút non-pluszultrájának számító Behemoth ellentmondásos frontembere.

Túlzás lenne azt állítani, hogy vérbeli metálos vagyok, a black-, death- és egyéb extrém vadhajtások pedig tényleg csak szőrmentén szerepelnek a lejátszási listámban, ennek ellenére az ilyen jellegű életrajzokat nagyon szoktam szeretni, és Adam Darski, alias Nergal történetére is nagyon kíváncsi lettem. A kötet a Konkrét Könyvek már bejáratott hagyományát követve, szinte teljes egészében közösségi finanszírozásból jött létre, az oldalak tetején a támogatók nevével. Hihetetlenül szimpatikus megoldás, ráadásul így maga a rajongótábor termeli ki saját kötelező olvasmányait.
Az Egy eretnek vallomásai nem a szó klasszikus értelmében vett sztorizgatós önéletrajz, hanem a főhős életének különböző szakaszait boncolgató mélyinterjúk sorozata, amit barátai, Krzysztof Azarewicz és Piotr Weltrowski követtek el. Mindketten a lengyel metálszcéna megkerülhetetlen oszlopai, Krzysztof 1998 óta ír szövegeket a Behemoth-nak, Piotr több albumon is vendégszerepelt. Az interjúkat Mark Eglinton gereblyézte össze könyvvé, ő több bestseller szerzője, akinek egyik legikonikusabb munkája a Pantera basszusgitárosával, Rex Brownnal közösen elkövetett A Pantera igaz története – belső szemmel. Az angol nyelvű kiadás előszavát Randy Blythe, a Lamb of God énekese írta.
A baráti beszélgetésnek induló interjúk bensőségessége külön pikantériát kölcsönöz a kötetnek, hiszen az ismertségből is fakadóan nem egyszer olyan helyzetben, vagy olyan téma kapcsán kapják Nergalt diktafonvégre, ami az alanynak nem kimondottan kényelmes, sőt, néhány esetben kimondottan dühítő – ezek a végtelenül emberi megnyilvánulások pedig nagyon sokat adnak a beszélgetések hangulatához.
Szép lassan csordogálva rajzolódik ki egy végtelenül ellentmondásos, lehengerlő karizmájú előadóművész élettörténete, aki a híresen konzervatív színtéren sokakat ejt zavarba lenyűgöző intellektusával, vagy, hogy mást ne mondjak, egészséges életmódra való törekvésével. Nem egy megszokott, alkoholban fürösztött és cigiszagban pácolt életrajz, sokkal nagyobb hangsúly helyeződik Nergal démonjaira és daganatként burjánzó lelki életére, teljesen szélsőséges világnézetére. Kimerítő mese a leukémia legyőzéséről, durva vallásellenességről, szerelemről, szexről, életről és halálról, Ember és Természet kapcsolatáról, sőt még azt is megtudhatjuk, hogy lesz egy, önmagát és ikonikus zenekarát a semmiből könyörtelen munkával felépítő gdański srácból a lengyel celebvilág paparazziainak Szent Grálja. Hülyeségnek hangzik, nem? Pedig igaz, ez a sátánfattya, minden provokatív megnyilvánulása ellenére a lengyel Voice zsűritagja is volt, és a mai napig Lengyelország egyik legismertebb és legmegosztóbb hírességeinek egyike.
Behemoth-rajongóknak, mondanom se kell, kötelező. De minden, zenét szerető embernek bátran ajánlom elolvasásra, lebilincselő, nagyon élvezetes és gördülékeny szkeccse ez egy félelmetesen ellentmondásos, radikális világnézetétől hírhedt, iszonyatosan intelligens és széles látókörrel megáldott ikonnak.

Még egy fontos mondat:
“Természetfeletti erőknek nincs helye az életemben. Határozottan visszautasítom a megszemélyesített istenbe vetett hitet. Tagadom, hogy bármilyen felsőbb erő befolyásolná az életünket. Mi vagyunk sorsunk kovácsai. Ha letaszítod Istent a trónról, a helyébe léphetsz. Deus absconditus. Ez a filozófiám.”

Szerző: Molnár Barnabás
Húsz évvel később: Amon Tobin – Supermodified
máj. 30., 18:26
Nézz szembe a dinoszauruszoddal – Szeder klipsorozata megmutatja, hogyan
máj. 27., 18:43
Felforgatta Székesfehérvárt a Blahalouisiana
máj. 25., 13:27