A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Nils Frahm 2019 februárjában újra Budapesten koncertezik

2018. október 17., 13:28

A modern kortárs klasszikus zene egyik legnépszerűbb figurája, a Magyarországon is többször fellépett német zongorista-komponista-producer Nils Frahm – aki az elmúlt három évét jellemző kollaborációk sorában legutóbb a francia art-pop sztár Woodkid és az amerikai színészlegenda Robert De Niro társaságában adott ki lemezt – ezúttal újra szólóprodukcióval, 2018-as All Melody albumának turnéjával érkezik Budapestre, 2019. február 5-én. Az első hír után a koncert időpontját most már a Müpa is hivatalosan megerősítette, és a héten már a jegyárusítás is elindul.

Az 1982-es hamburgi születésű Frahm kisgyerekként kezdett klasszikus zongorát tanulni, de a nyolcvanas évek végére már a magnetofonnal való hangmanipulációk és a keverők világa is ugyanúgy rabul ejtette – két hasonló érdeklődésű gyermekkori barátjával időről időre azóta is együtt zenélnek, és 2016-ban is velük, a Nonkeen nevű experimentalista ambient trióprojekttel adta legutóbbi budapesti koncertjét (korábban már többször is járt nálunk, szólóban is és kedvenc kollaborátorával, az izlandi multiinstrumentalista-producer Ólafur Arnaldsszal együtt is).

Az előző évtizedfordulón befutott Nils Frahm intim és személyes, ám nagy érzelmi erejű kompozíciói ideálisak filmzenének is. 2015-ben – az általa kitalált Piano Day nemzetközi zongoraünnep indulásának és Solo című sorlemezének évében – például két mozifilm, a Victoria és a Cate Blanchett-tel forgatott Manifesztum mellett az Ellis című poétikus New York-i rövidfilm aláfestő zenéjét is ő jegyezte (ez utóbbira épült a bevezetőben említett EP-je a francia Woodkiddel és a főszereplő Robert De Niro narrátorszövegével). Tavaly a Scarlett Johansson-féle Páncélba zárt szellemhez összeállított sztárparádés albumon is szerepelt az amerikai DJ Shadow társaságában készült Scars című számával.

Nils Frahm az elmúlt két évben megépítette saját berlini stúdióját, és 2018-ban a már ott készült All Melody album (meg az azt kiegészítő Encores 1 című ráadás-EP) anyagával kezdett újra turnézni, és így láthatjuk a Müpában is 2019. február 5-én.

.
az idei All Melody album beharangozó kisfilmjei:

az All Melody címadó számának és az azt követő #2 című tételnek az élő előadása:

a júniusi Encores 1 EP The Dane című száma:

Nils Frahm legutóbbi 2015-ös szólóturnéjának egy teljes koncertje a Montreux Jazz Festivalon:

a 2013-as Spaces album Hammers című klipje:

a szintén 2013-as Screws nagylemez Re című számának animációs videója Simon Balázs rendezésében:

Nils Frahm és Ólafur Arnalds közös koncerten 2012-ben az Akvárium Klubban:

.
a koncertre jegyvásárlás a Müpa+ hűségprogram tagjainak október 18-tól, a nagyközönség részére október 19-én 10 órától:
http://mupa.hu/program/vilagzene-jazz-konnyuzene/nils-frahm-2019-02-05_20-00-bbnh

Moby-átdolgozások Mark Lanegan, Kris Kristofferson és a Budapest Art Orchestra közreműködésével
ápr. 16., 7:36
Fiona Apple: Love More – Sharon Van Etten-feldolgozás az Epic album jubileumi újrakiadásához
ápr. 15., 23:06
José González: Visions – az argentin származású svéd dalnok új Local Valley albumáról
ápr. 15., 14:12
Marina: Purge The Poison – klipdal az Ancient Dreams In A Modern Land albumról
ápr. 14., 17:59