A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

Open Air Rádió – A VOLTSoundSziget.

Plágiumpert akasztottak Ed Sheeran nyakába

2019. január 9., 10:07

Plágiummal gyanúsítják a világ egyik legfelkapottabb előadóját, Ed Sheerant. Az ügy két évvel ezelőtt robbant ki, és egy manhattani bíró most hozta meg a döntést, miszerint esküdtszéknek kell döntenie arról, vajon Thinking Out Loud című dala valóban annyira hasonlít-e Marvin Gaye Let’s Get it On című örökérvényű szerzeményére, ahogy azt a felperes állítja. A tét: 100 millió dollár.

2016 nyarán jelent meg először a hír, hogy miután Photograph és Shape of You című dalai miatt is plágiummal vádolták Ed Sheerant, a Thinking Out Loud című 2014-es szerzeménye is problémásnak bizonyult. Marvin Gaye társszerzőjének, Ed Townsendnek örökösei perelték be Sheerant azzal, hogy a Thinking Out Loudot egyértelműen a Let’s Get it On-ról nyúlta.

A 2019-es Sziget Fesztivál húzóneve, Ed Sheeran tagadta, hogy Marvine Gaye-t plagizálta volna, Louis Stanton bíró azonban elutasította Sheeran arra vonatkozó kérelmét, hogy ejtsék ellene a pert, és azon döntését, hogy esküdtszék elé viszi az ügyet, azzal indokolta, hogy „a két dal zenei elemei közt jelentős hasonlóságokat lehet felfedezni”.

Életünkben először mi is meghallgattuk a Thinking Out Loud című szóban forgó dalt, és arra jutottunk, hogy a hasonlóság ugyan valóban felfedezhető itt-ott, ám ez véleményünk szerint nem ér meg 100 millió dollárt. Továbbá azt is megállapítottuk, hogy Marvin Gaye sokkal jobb dalokat írt, de ez nem tartozik szorosan a tárgyhoz.

Íme a két kérdéses dal:

Új helyszínen a 27. Telekom VOLT Fesztivál
jún. 13., 12:03