A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

Open Air Rádió – A VOLTSoundSziget.

Poliça and s t a r g a z e – az amerikai art-pop zenekar és az európai szimfonikusok közös albumáról

2017. december 7., 18:05

A Kronos Quartet és Laurie Anderson közös albuma (Landfall) mellett a berlini s t a r g a z e szimfonikusainak és Channy Leaneagh énekesnő Poliça együttesének közös lemeze is épp 2018. február 16-án jelenik meg: André de Ridder karmester különleges kollaborációkkal kísérletező kortárs klasszikus kollektívája – mely a Royal Albert Hallban tartott tavalyi londoni David Bowie-emlékkoncerten is seregnyi értelmiségi pop-rock figurát kísért – Music For The Long Emergency címmel egy teljes stúdióalbumot rögzített a politikus és provokatív minneapolisi art-pop zenekarral.

A berlini székhelyű s t a r g a z e nagyrészt Hollandiából való klasszikus képzettségű zenészei az elmúlt pár évben többek közt Julia Holterrel, Micachuval, Nils Frahmmal, a brit These New Puritans együttessel és a dán Iceage ifjú punkjaival is kollaboráltak, két éve megjelent debütáló EP-jüket pedig a Deerhoof-vezér Greg Saunier szerzeményeire építették (Deerhoof Chamber Variations). A Poliça-tagokkal már 2015 óta több körben dolgoztak, tavaly ősszel Berlinben is és Amerikában is koncerteztek velük (épp ott voltak az elnökválasztás idején is, ami újabb lökést adott nekik), majd idén Bon Iver wisconsini stúdiójában véglegesítették lemezanyagukat (a producer a Poliça zenei vezére, Ryan Olson volt).

Poliça and s t a r g a z e név alatt már idén nyáron is kijött egy EP-jük egy húszperces Steve Reich-átirattal, de a 2018. február 16-ra bejelentett hétszámos Music For The Long Emergency albumuk saját szerzeményei között is találunk zárásként két tízperces experimentális kompozíciót. A lemezre a Poliçától megszokott kvázi-popdalok is kerülnek, mint például a tegnap közzétett Agree című háromperces felvétel, melyben az énekesnő a modern életvitel és a régimódi szerelemfelfogás közti ellentmondásokon filozofálgat. . .

. . .a formabontó dalokra példaként pedig itt az amerikai elnökválasztás első évfordulóján közzétett tízperces How Is This Happening, melynek közvetlenül Donald Trump győzelme után írt, ellenállást hirdető szövegébe Channy a 2014-ben rendőri intézkedés közben meghalt Eric Garner utolsó szavait is beillesztette:

a How Is This Happening? egy részlete élőben az amerikai ősbemutatón 2016 novemberében. . .

. . . és a másik tízperces szám, az albumot záró Music For The Long Emergency egy tavaly októberi berlini koncerten. . .

. . . ahol az amerikai Kill The Vultures rapperével, Crescent Moonnal és a táncos-koreográfus Holly Blakey-vel is kollaboráltak:

.
a közös album számlistája és borítója:

Poliça and s t a r g a z e: Music For The Long Emergency (2018)

Fake Like
Marrow
Speaking Of Ghost
Agree
Cursed
How Is This Happening
Music For The Long Emergency

.
az idén júliusban kiadott közös Bruise Blood: Reimagining Steve Reich’s Music For Pieces Of Wood EP egy húszperces felvétellel:

.
egy másik idei Poliça-kollaboráció, a brit DJ-producer Sacha áprilisban megjelent Out Of Time című száma Channy Leaneagh énekével. . .

. . . és a dal B-oldalas remixe a holland Patrice Bäumeltől:

Billy Corgan: Neath The Darkest Eves – koncertfilm a Smashing Pumpkins-frontember szólóalbumához
dec. 16., 17:33
Charlotte Gainsbourg: Les Oxalis – videoklip az elhunyt nővér, Kate Barry emlékére
dec. 15., 17:55
Neil Young és D.R.A.M. közös dala (meg az Alt-J új száma) a Bright című Will Smith-filmhez
dec. 15., 10:08
EMA: MopTops (Twist While The World Stops) – a Depeche Mode-dal közös budapesti koncerthez ígért új EP-ről
dec. 14., 23:59