A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

Open Air Rádió – A VOLTSoundSziget.

Portishead: SOS – ABBA-feldolgozás, hat év óta az első új felvétel +FRISSÍTÉS: videoklip Jo Cox-idézettel!

2016. április 25., 23:37

A kilencvenes évekbeli triphop legbriliánsabb együttese, a bristoli Portishead albumot utoljára 2008-ban (Third), új számot utoljára 2009-ben jelentett meg (Chase The Tear), de a 2010-es évtizedben is mindig ad évente néhány koncertet – lásd azt a tavaly nyári Latitude-fesztiválfellépést, ahol Beth Gibbons énekesnő a Radiohead-vezér Thom Yorke-kal duettezett! A gitáros Adrian Utley az elmúlt évben több női előadóval is stúdiózott (Anna Calvi, Torres), a szakállas zenekarvezető Geoff Barrow pedig legutóbb egy 99 Luftballons feldolgozást tett közzé (Anika énekével), de most végre elérhetővé vált az az ABBA-átiratuk is, melyet hárman együtt Portisheadként készítettek a High-Rise mozifilmhez.

Az angol sci-fi író J. G. Ballard azonos című 1975-ös regényéből készült filmhez (mely egy címbeli luxus felhőkarcolóban játszódik) Beth Gibbonsék stílszerűen egy 1975-ös slágert dolgoztak át: az elmúlt szerelmet sirató SOS című dal segélykiáltásával az ABBA elég sok helyen vezette a listákat, a szőke énekesnő Agnetha Fältskog még svéd nyelvű változatot is felvett belőle ugyanabban az évben, és azóta is rengeteg előadó elkészítette belőle a saját verzióját. A Portisheadtől természetesen egy dekonstruált, fájdalmas, hideglelősen túlvilági verziót kapuk – nem ütközik a film Clint Mansell által jegyzett aláfestő zenéjével.

abba-sos

A Tom Hiddleston, Sienna Miller és Jerey Irons főszereplésével, Ben Wheatley rendezésében készült High-Rise-nak tavaly szeptemberben a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon volt a premierje (már akkor ősszel kiderült, hogy egy új Portishead-szám is készült hozzá, ráadásul egy ABBA-feldolgozás), március óta pedig már több országban is moziforgalmazásba került a film, így elég sokáig kellett várnunk arra, hogy a betétdal teljes stúdióverziója végre elérhetővé váljon. Hát most végre itt van: több mint hat év óta az első új Portishead-szám, még ha csak feldolgozás is.

.

.
a dal ABBA-féle 1975-ös eredetije. . .

. . . és Agnetha Fältskog svéd verziója még szintén 1975-ből:

.
emlékeztetőül itt a legutóbbi Portishead-szám, a Chase The Tear 2009 decemberéből:

.
a High-Rise mozielőzetese:

Clint Mansell teljes filmzenealbuma:

highrise3

highrise-tom4

.
FRISSÍTÉS: a Portishead SOS feldolgozása hivatalosnak tűnő formában egy Beth Gibbonst szerepeltető minimálvideóval került ki a YouTube-ra június 22-én – egy nappal a britek EU-ban maradásáról vagy kilépéséről döntő Brexit-népszavazás előtt, az egy héttel korábban meggyilkolt (maradáspárti) Jo Cox képviselőnő születésnapján, a tőle származó „sokkal több dolog köt minket össze, mint amennyi elválaszt” idézettel!

portishead-sos-vid

Caroline Polachek: So Hot You’re Hurting My Feelings – újabb szólódal az ex-Chairlift-énekesnőtől
Sze. 17., 10:26
Apparat: Heroist – videoklip CAFe Budapest fesztiválra meghirdetett koncert elé
Sze. 16., 8:11
Angel Olsen: Lark – újabb monumentális klipdal az All Mirrors albumról
Sze. 15., 17:05
Sharon Van Etten szereplése a filmsztár Jeff Goldblum új dzsesszlemezén
Sze. 13., 10:18