A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

Open Air Rádió – A VOLTSoundSziget.

Public Service Broadcasting – az új Every Valley album (és a budapesti koncert) elé

2017. május 19., 21:23

A régi híradók, dokumentum- és oktatófilmek részletei köré táncos lüktetésű posztrockkal roppant egyedi és szórakoztató audiovizuális produkciót kreáló angol Public Service Broadcasting együttes a 2015 legjobb lemezei közt ünnepelt The Race For Space albummal turnézva másfél éve már eljutott hozzánk az Editors előzenekaraként, most azonban egy önálló budapesti koncertet is bejelentett: a dobos-programozó Wrigglesworth és a gitáros-bendzsós-billentyűs J. Willgoose, Esq. (meg az alapduót kiegészítő basszusgitáros-fúvós-billentyűs JF Abraham) november 15-én már új konceptlemezüknek, a júliusban megjelenő Every Valley-nek az anyagát is bemutatják – pár számot és videót már kaptunk is beharangozóként.

A 2012-es The War Room EP a második világháborús Nagy-Britanniára tekintett vissza, a 2013-as Inform / Educate / Entertain debütalbum a nagy emberi teljesítményeket, a tudományos-technikai vívmányokat és praktikus mindennapi alkalmazásukat ünnepelte, a 2015-ös The Race For Space pedig az űrkutatás hőskorát, a szovjet-amerikai űrversenyt tárgyalta – és az új lemez is hasonlóan koncepciózus anyag.

A július 7-én megjelenő Every Valley album fő tematikája a szénbányászat és annak válsága, főleg a dél-walesi bányavidéken, de a zenekar szándékai szerint nemcsak az adott területen értelmezhető, áttételesen bármily iparág hanyatlásának társadalmi hatásaira is reflektál, és a letűnt évtizedekből felhasznált dokumentumfelvételeknek a „fake news” és aktuális populista politika idején is vannak áthallásai. A lemezt egy dél-walesi gyárvárosban, Ebbw Vale-ben vették fel, és olyan walesi vendégeket is hívtak hozzá, mint a színész-énekesnő Lisa Jên Brown vagy a Manic Street Preachers-frontember James Dean Bradfield.

Az első beharagozó szám rögtön egy szöveges-énekes dal, amire korábban nem volt példa a Public Service Broadcasting történetében: a tudományellenességnek, a realitás relativizálásának és egyéb retrográd tendenciáknak korában a fejlődés mellett hitet tevő Progress a nagy múltú Camera Obscura skót indie pop együttes gitáros-énekesnőjével, Tracyanne Campbell-lel készült.

A második beharangozó szám, a héten közzétett They Gave Me A Lamp az 1984-85-ös bányászsztrájk idejére tekint vissza, főleg a nők önszerveződésére és aktivizmusára, és ebben a számban a Public Service Broadcasting-faszikat stílszerűen egy instrumentális csajtrió segíti: a közép-angliai Derbyshire Dalesből való Haiku Salut, melynek „dream-pop-poszt-folk-neo-mindenféle” stílusmeghatározásában az kamarazenei akusztikus hangszerek mellé barkácseleketronika, „loopolás és laptopolás” is társul.

FRISSÍTÉS: a dalhoz egy hónappal később videoklip is érkezett!

.
az album beharangozó videója:

.
a Public Service Broadcasting legutóbbi kiadványa a 2016-ban kijött Live At Brixton dupla CD/DVD volt, melyről itt a Gagarin című szám előadása:

.
az új album borítója és számlistája a közreműködőkkel:

Public Service Broadcasting: Every Valley (2017)

01 “Every Valley”
02 “The Pit”
03 “People Will Always Need Coal”
04 “Progress” (feat. Tracyanne Campbell)
05 “Go To The Road”
06 “All Out”
07 “Turn No More” (feat. James Dean Bradfield)
08 “They Gave Me A Lamp” (feat. Haiku Salut)
09 “You + Me” (feat. Lisa Jên Brown)
10 “Mother Of The Village”
11 “Take Me Home”

a novemberi európai turné a budapesti dátummal:
FRISSÍTÉS: a budapesti koncert nem a Dürer Kertben, hanem az A38 Hajón lesz!
http://a38.hu/hu/program/public-service-broadcasting-uk

Suede: Don’t Be Afraid If Nobody Loves You – újabb kislemezdal a közelgő The Blue Hour album elé
Júl. 14., 17:26
Ariana Grande feat. Madonna: God Is A Woman – Dave Meyers videoklipje
Júl. 13., 20:39
MØ & Diplo: Sun In Our Eyes – a dán énekesnő négy év után bejelentett második albumáról
Júl. 13., 8:30
Kacey Musgraves: High Horse – videoklip az év egyik legjobb dalához
Júl. 12., 16:22